Kampen om luften

Milliardtap for Ryanair: Frykter ny smittebølge i høst

Flyselskapet melder om et tap på 185 millioner euro, eller rundt 2 milliarder kroner, i andre kvartal.

Niall Carson / PA Wire
 • Sondre Olav Thomassen Nes
Publisert:

Ryanairs omsetning falt med 95 prosent til 125 millioner euro i perioden april til juni.
I samme kvartal i fjor leverte selskapet et resultat etter skatt på 243 millioner euro. Passasjertallet endte på en halv million i juni, et fall på 99 prosent sammenlignet med juni 2019.

– Regnskapsåret 2021 vil bli veldig utfordrende for Ryanair-gruppen. Det er umulig å forutsi hvor lenge covid-19-pandemien vil vare, og en andre bølge med covid-19-smitte over Europa sent i høst (når den årlige influensasesongen starter) er vår største frykt nå, skriver Ryanair i resultatrapporten.

Gitt usikkerheten rundt pandemien vil ikke Ryanair gi noen guiding for hele sitt regnskapsår, som går fra mars til mars. Men selskapet venter et mindre tap i andre kvartal, etter at det gradvis begynner å sette flere ruter i drift.

Selskapet venter å frakte rundt 60 millioner passasjerer i sitt regnskapsår 2021, fra 149 millioner året før. Selskapet sier at det vil komme ut av krisen med langt lavere kostnadsnivå. Dette vil være viktig for å tilby lave priser fremover.

- Vi venter å drive rundt 40 prosent av våre normale juli-flyginger, stigende til om lag 60 prosent i august og forhåpentligvis 70 prosent i september, skriver Ryanair.

Gjentar kritikk mot statsstøtte

Ryanair gjentar også kritikken mot statsstøtten til mange flyselskaper. I Norden har selskaper som Norwegian og SAS fått håndsrekninger fra staten. Ryanair påpeker at EU-selskaper som Flybe, Germanwings, Level og Sun Express har blitt stengt etter krisen.

– Dette har utløst en flom på mange milliarder i ulovlig statsstøtte fra EU-regjeringer til egne flyselskaper inkludert Alitalia, Air France/KLM, Lufthansa, SAS, TAP og andre, skriver Ryanair.

- Denne ulovlige statsstøtten vil vri konkurransen og tillate ikke-bærekraftige nasjonale selskaper til å selge til under kostnadene i årevis, skriver selskapet.

Les også

Ryanair vil kutte 3.000 jobber – åpner for klage på statsgarantier

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Aksjelive
 3. Ryanair
 4. Flyselskaper
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Coronasmell for flyprodusenten Airbus

 2. EU godkjenner dansk og svensk SAS-støtte

 3. Ryanair hardt ut mot myndighetene - kutter i høstprogrammet på kort varsel

 4. Annonsørinnhold

 5. Måtte nedbemanne under SARS-pandemien - nå kutter de igjen

 6. Bestillingsrush for Hurtigruten: – Vi ser lyset i tunnelen