Norsk kaosprosjekt mot mål etter 17 år: – Ingen trodde vi skulle bli ferdige

Etter prosjektstart i 2002 har Monte Carrera-komplekset på Gran Canaria nå fått godkjennelsene som gjør at de kan fullføre de siste leilighetene i bokomplekset. 

FULLFØRES: Etter byggestarten i 2002 går det nå mot ferdigstillelse av Monte Carrera-komplekset på Gran Canaria.

Foto: Bård Ove Myhr/Real Invest GC
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

– Ingen trodde vi skulle bli ferdig med første byggetrinn i 2013, og ingen trodde vi trodde vi skulle bli ferdige nå. Dette har til slutt blitt et fantastisk anlegg, selv om mange har tapt penger på det historisk.

Det sier Øyvind Jensen, som er styreleder i Carrera Ground Floor Invest. I 2016 gikk han sammen med 15 av de andre leilighetseierne med mål om å fullføre de siste leilighetene i det hovedsakelig norske leilighetskomplekset i Arguineguín på Gran Canaria.

Det skjer etter 17 år med start og stopp, politiaksjoner og finansieringstrøbbel. Prosjektet skulle egentlig stå ferdig i 2005, men i 2006 stoppet politiet byggearbeidet rett før det skulle stå ferdig.

Etter det var det stilstand fra 2007 frem til 2013, da de første 131 leilighetene kunne fullføres. Myndighetene på Gran Canaria ga imidlertid ikke godkjennelse til de siste 37 leilighetene i underetasjen, som hadde vært gjenmurt siden 2007.

– Vi ønsket å få på plass et ferdig anlegg, og etter at hoveddelen av utbyggingen var ferdig, var vi gjennom det virkelige nåløyet, sier Jensen.

Canaria Journalen omtalte saken først.

Les også

Røe Isaksen om omstridte provisjoner i reiselivet: Vil skaffe oversikt over «Syden-metoder»

Håper på fortgang

Årsaken til at de nå får grønt lys for siste byggetrinn mener Jensen er at kommunen har skjønt at de går glipp av mange penger, og at plansystemet på Gran Canaria er endret slik at lokale myndigheter får mer makt.

– Vi har vært innforstått i lang tid med at dette var et vanskelig prosjekt å lande. Det har vært mye jobb og mange timer ubetalt arbeid, men det har blitt dels en hobby og en satsing for at dette skal bli et fantastisk sted.

Jensen håper leilighetene i underetasjen kan bli innflyttingsklare i år, men han sier det er vanskelig å sette en eksakt dato.

– Det meste var ferdig da det ble murt igjen i 2007, men vi har ikke erfaring med å ta ned slike murer. I tillegg til å fjerne murene så er det tette rør og varmekabler som må ordnes, etter å ha blitt ødelagt eller saboterte. Det er nok en del arbeid som gjenstår, og det gjelder å finne riktig måte å gjøre det på, slik at det skaper minst mulig støy og støv for de andre leilighetene.

Nå håper han og de andre aksjonærene at de 37 leilighetene som nå fullføres blir solgt.

– De fleste som allerede har leilighet her er fornøyd med at vi nå gjør ferdig arbeidet. Vi får det mye penere, og det gjør at flere betaler inn til fellesutgifter, uten at kostnadene går særlig opp, sier Jensen.

Les også

Tar opp reiselivets provisjonspraksis i Stortinget: Vil forby «Syden-metoder»

Pengetrøbbel

Opprinnelig skulle det bygges 168 leiligheter, og DNB Markets som var tilrettelegger for prosjektet, lovte investorer 55 prosent avkastning.

Prosjektet stoppet opp i 2007, og i 2010 gikk selskapet som eide prosjektet, konkurs.

Arbeidet lå på is frem til 2013, da SpareBank 1 Oslo og Akershus besluttet å tilføre prosjektet 50 millioner kroner i finansiering. Den spanske banken Banco Populare har på sin side stilt opp med 50 millioner kroner i byggelån.

SpareBank 1 gikk med det inn og sørget for at prosjektet, som var igangsatt av datterselskapet Eiendomsmegler 1, ble fullført.

– Vi ønsker ikke å risikere at en rekke kjøpere skal gå til sak mot oss hvis prosjektet ikke blir ferdig, sa Odd Nymark, som den gang var administrerende direktør for Eiendomsmegler 1 Oslo, til E24 den gang.

Grunnen til at byggearbeidet stanset opp var at utbyggerselskapet hadde startet arbeidene knyttet til det andre byggetrinnet før de nødvendige tillatelsene forelå. Naboene hadde også klaget på leilighetene var en etasje for høy.

Dette er ikke samme selskap som nå skal fullføre leilighetene i underetasjen. Forsinkelsene og bråket førte til at utbyggerselskapet måtte åpne gjeldsforhandlinger i 2010, en situasjon som ikke løste seg før i 2013.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  «Fortsatt våkner jeg og tenker på det vi gikk glipp av her i byen da vi sa nei til Kjell Inge Røkke og Aker»

 2. Betalt innhold

  Etter 16 år fikk de endelig bygge her. Men da uteble kjøperne.

 3. Betalt innhold

  Flere tall tyder på at meglerne langs Solkysten kan få det travelt

 4. Betalt innhold

  Uten denne modellen hadde Fredrik aldri klart å komme seg inn på boligmarkedet

 5. Betalt innhold

  – Noen tenker kanskje at det er stormanns-galskap