Belønner laksekommunene med 458 millioner kroner

Årets tildeling fra Havbruksfondet til laksekommunene blir på 458 millioner kroner, etter en utbetaling på 2,7 milliarder kroner i fjor.

Bildet viser fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) på besøk hos Mortenlaks i Lødingen tidligere i år.
Publisert:

Havbruksfondet som ble etablert i 2016, fordeler inntektene fra salg av nye laksetillatelser til kommunene, som en belønning for tilretteleggelse av vekst i oppdrett av laks og ørret.

Årets utbetaling på 458 millioner kroner fordeler seg på 166 kommuner og 10 fylkeskommuner. Oversikten over de enkelte tildelingene ligger på Fiskeridirektoratets nettsider.

– Jeg er håper at enda flere kommuner og fylkeskommuner ser gulroten som ligger i Havbruksfondet, og at det stimulerer til at næringen kan fortsette å vokse, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik i en pressemelding.

Det som utbetales i år stammer fra inntektene fra tildeling av tillatelser til oppdrett av laks og ørret i 2018. Da ble det innbetalt om lag fire milliarder kroner for nye tillatelser.

Det meste av dette ble utbetalt i fjor, men en andel er holdt tilbake til årets utbetaling. Hoveddelen av årets sum går til kommuner hvor det er klarert nye lokaliteter eller hvor eksisterende lokaliteter har fått økt sin kapasitet.

Fortsatt strenge krav til vekst

– Vi vil fortsatt stille strenge krav til næringen når det gjelder krav til bærekraft og fiskevelferd. Senere i år skal vi fargelegge kysten, og da må næringen ha orden i sysakene om man skal kunne vokse i sine områder, sier Nesvik.

Tidligere i høst sendte regjeringen ut et forslag til regler for kutt i lakseproduksjonskapasiteten på høring. I slutten av året skal landet være fargelagt i et trafikklyssystem for vekst. Grønne områder betyr mulighet for ytterligere vekst, gult betyr uendret og rødt signaliserer kutt.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

Publisert: