Mener regjeringens innsats mot kjøp av svart vaskehjelp ikke har fungert

To av landets større selskaper for privat rengjøring mener regjeringens regler mot kjøp av svart renhold ikke fungerer i praksis, og kaller tiltak introdusert i fjor for «naivt».

Publisert: Publisert:

– Vi er jo positive til at man gjør noe for å rydde opp i renholdsbransjen, men akkurat godkjenningsordningen har vi vært skeptiske til. Den har gode intensjoner, men det viser seg at veldig få kjenner til ordningen, sier sjef i renholdsselskapet Freska, Gaute Tosterud.

Fra sommeren 2018 ble det pålagt for de som kjøper vask av hus og hjem privat å bruke renholdere som er registeret i Arbeidstilsynets register. Det hadde lenge vært påbudt for tilbydere å være registrert, det nye var at det nå skulle bli ulovlig å kjøpe vasketjenester som ikke var godkjent av tilsynet.

Anikken Hauglie sa den gangen at «de nye reglene vil bevisstgjøre forbrukermarkedet og ha en god signaleffekt».

Det er ikke Freska og Citymaid enige i at reglene har ført til.

– Vi så noen holdningskampanjer i etterkant av at reglene ble innført, men jeg tror det bare er oss i bransjen som har fått det med seg, sier sjef i renholdsselskapet Citymaid, Hanne Kristin Nordhagen.

En undersøkelse utført av Infact på vegne av de to renholdsselskapene i høst viser at bare to av ti personer kjenner til reglene.

Kan ikke føre tilsyn

En av de store utfordringene er at Arbeidstilsynet ikke kan håndheve forbudet ettersom tilsynet retter pålegg mot virksomheter i egenskap av at de er arbeidsgivere.

Med andre ord, kan Arbeidstilsynet ikke føre tilsyn med forbrukere som kjøper vaskehjelp svart, og har ingen sanksjonsmulighet overfor enkeltkunder.

– Vi føler kanskje var litt naivt å tro at en slik ordning ville fikse dette. Nå har det fått virke over ett og et halvt år, og det vi fryktet ville skje, har skjedd, sier Tosterud i Freska.

Han får støtte av konkurrenten i Citymaid.

– Ordet naivt er utrolig godt i denne sammenhengen. Bare å gjøre en endring i et lovverk, og så tro at dette skal løses er i beste fall naivt, sier Nordhagen.

Gaute Tosterud, daglig leder i Freska Norway, har lagt bak seg nok et år med voldsom vekst, men tror veksten vil vært langt høyere om man fikk bukt med renholdet som gjøres svart.

Regjeringen lover mer penger

I det ferske statsbudsjettet for 2020 kommer regjeringen med nyheter som kan gjør situasjonen bedre for Freska og Citymaid.

Det blir nemlig gitt seks millioner kroner til Arbeidstilsynet for å følge opp utsatte næringer gjennom kontroll og håndheving av regelverket.

Til E24 svarer ikke statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet på om, eller eventuelt hvor mye av pengene som vil gå til en bedring i renholdsbransjen. Han svarer heller ikke på spørsmål om det har skjedd noen forbedring fra da det i fjor ble påbudt for forbrukere å kjøpe tjenester fra renholdsselskaper som er registert i Arbeidstilsynet.

Einan erkjenner at det fremdeles er store utfordringer knyttet til svart arbeid.

– Et tiltak som nå er innført på innkjøpsområdet er eBevis – en tjeneste med sanntidsinformasjon som gjør det lettere for offentlige oppdragsgivere å kontrollere om leverandørene er seriøse. Regjeringen vil vurdere om også forbrukere kan gis tilgang til tjenesten, skriver han i en melding.

Statssekretæren sier at det også skal etableres et tverretatlig samarbeid for å utvikle en ny veiledningstjeneste på nettstedet handlehvitt.no.

Milliardmarked

NHO har tidligere anslått at rundt 11,5 prosent av norske husstander kjøper renhold til hjemmet, og disse kjøper i snitt 4,33 timer per måned, noe som gir en markedsstørrelse på 5,1 milliarder kroner.

Av dette markedet opplyser NHO til E24 at de tror rundt 4,9 milliarder utgjør den svarte delen av markedet.

– Det svarte arbeidet er jo den største konkurrenten og det store spøkelse i markedet, sier Nordhagen og legger til

– Det må kraftigere lut til for å få bukt med dette enn hva man har gjort til nå.

Vaskeselskapene etterlyser skattefradrag på renhold i hjemmet slik man har i Sverige. Regjeringen har tidligere uttalt at de vil vurdere dette, men har siden ikke kommet med noen nyheter på området.

Nordhagen mener en skattefordel er det beste tiltaket for å få opp bevisstheten rundt renholdsbransjen, og avviser kritikken om at dette er et skattelette til de rikeste.

– Vi vasker vel så mye på Østkanten som andre steder hvor folk tjener mer. Det er gammeldags å tro at det bare er de rike som har vaskehjelp, det skjer i alle mulige samfunnslag.

Publisert: