Øystein Olsen om internasjonal vekstbrems: – Vi har særlig oppmerksomhet om nedsiderisikoen

Handelskrig og brexit skaper usikkerhet som også kan påvirke norsk økonomi. I Norges Bank følger fagfolkene risikobildet tett.

SER RISIKO: Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank følger med på internasjonale usikkerhetsfaktorer og svekket vekst.
Publisert: Publisert:

– Som en liten åpen økonomi, vi har fått understreket det betydelig her i dag, så er norsk økonomi veldig avhengig av det som skjer ute, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.

Han har i likhet med en rekke topper i næringsliv og politikk tatt turen til NHOs årskonferanse, der internasjonale forhold vies mye oppmerksomhet.

Handelskrig og brexit er blant usikkerhetsfaktorene norsk næringsliv må håndtere, i tillegg til at bildet av stigende vekst i alle de store økonomiene slo sprekker i fjor.

Blant dem som frykter at kommer globale nedgangstider er næringslivsleder Jens Ulltveit-Moe.

E24+: På innsiden av NHOs årskonferanse: Er den økonomiske eliten redd for populismen?

Vekstbremsen har nådd Europa, Asia og heller ikke USA slipper unna en nedkjøling i økonomien om prognosene til blant annet Verdensbanken slår til.

Institusjonen skrev denne uken at skyene over den globale økonomien mørkner, og anslo at toppen er passert.

Les også: IMF-topp: Vi er ikke godt nok forberedt på neste resesjon

– Usikkerheten er ikke borte

Selv har Norges Bank i sin siste pengepolitiske rapport lagt vekt på risikoen og svakere vekstutsikter internasjonalt.

– Senest i vår desember-rapport pekte vi særlig på at vi har særlig oppmerksomhet om den nedsiderisikoen som er der i forhold til det internasjonale bildet, i forhold til geopolitisk usikkerhet, utviklingen på handelsområdet og brexit. Den usikkerheten er ikke borte, sier Olsen.

Les også

NHOs årskonferanse: Næringsministeren sier at Norge ruster seg for alle tenkelige brexit-scenarioer

Fortsatt er det høyst usikkert om britene får en ordnet utgang fra EU. Det motsatte, en exit uten avtale, kan blant annet skape problemer med vareflyten inn og ut av Storbritannia på kort sikt, og skape uro i finansmarkedene.

I desember ble den avgjørende avstemmingen i det britiske parlamentet over skilsmisseavtalen med EU, fremforhandlet av statsminister Theresa May, utsatt etter sterk motstand. Etter planen skal det stemmes over avtalen i neste uke.

I finansmarkedene har det vært en urolig høst og vinter, med stigende lånekostnader for bedrifter og kraftige aksjefall, selv om flere børser har fått en positiv start på det nye året.

Handelskonflikten mellom USA og Kina har fått deler av skylden. De to landene er nå i handelssamtaler, hvilket har gitt et visst håp om at man kan nærme seg en løsning.

Les også

E24-redaktør Gard L. Michalsen: «Ja, vi elsker denne verden. Og handelen som stiger frem»

– En brems

Olsen understreker at Norges Bank samler trådene og ny informasjon når neste rentemøte går av stabelen senere denne måneden og når neste pengepolitiske rapport skal publiseres i mars.

– Det at det er en viss brems i internasjonal økonomi er ikke noe nytt. Det er noe vi har beskrevet i vår siste rapport, senest i desember.

– Så er det noe informasjon som har styrket det bildet, ja. Så har det vært andre bevegelser i finansielle størrelser, herunder valutakurs og oljepris. Det er ny informasjon siden sist. Ting har gått litt opp og ned, men det er for tidlig å summere dette bildet for meg, sier sentralbanksjefen.

Les også

Toppøkonom: Høy statsgjeld kan utløse «det store marerittet»

Les også

Verdensbanken varsler svakere vekst i økonomien

Les også

– Vi ruster oss for alle mulige og tenkelige scenarioer

Publisert:
Gå til e24.no