Dette er «Konkursåret 2018»

«Retail-apokalypse», «konkursskred», og «butikkdød». I løpet av året har en rekke bedrifter sett seg nødt til å stenge dørene. 

OPPHØRSSALG: Detaljhandelen har møtt hard konkurranse fra utenlandsk netthandel, noe som har ført til at butikker har lagt ned.
Publisert: Publisert:

Overskrifter med ordene «konkurser» og den såkalte «Konkursbølgen» har til stadighet vært å se på E24 sine forsider gjennom året 2018.

Faktisk viser en analyse fra Atekst at E24 har nevnt ordet konkurs hele 226 ganger i artiklene det siste året.

Det var blant annet året da den mediesky kraftmilliardæren Einar Aas fra Grimstad, som i flere år har toppet Skattelistene med sin milliardinntekt, satset stort på å vedde på at forskjellen mellom tyske og nordiske strømpriser skulle minke, noe som endte i en nesten personlig konkurs for investoren.

En lang rekke kjente bedrifter har stengt dørene, som blant annet Enklere liv, blomsterkjeden til Finn Schjøll og kleskjeden PM.

I denne artikkelen følger en oversikt over et knippe konkurser fra 2018.

Les også

Top-Toy, som driver Toys ’R’ Us erklærer seg selv konkurs

Konkursskred

Ifølge tall fra SSB steg antall konkurser med 13 prosent i årets tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. I fylket Møre og Romsdal var veksten på hele 52 prosent.

Tallene på antall konkurser i år er sist sett under finanskrisen i 2009.

Selv om noen bedrifter må stenge dørene og slå seg konkurs, finnes det også dem som klarer å unngå kollaps. Blant annet fikk tidligere Kid-sjef Kjersti Hobøl jobben å snu Nille over på rett kjøl, i et marked der kjeder som Normal, TGR og Søstrene Grene vokser lynraskt i det norske markedet.

Les også: Den nye Nille-sjefen ble advart mot jobben: – Noen ler av meg, men det gjør ingenting

– Man må bare regne med at det vil bli flere konkurser. Det har blitt overinvestert i butikker, uttalte sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i et intervju med E24 i august.

En fersk konkurs hvor nytt handlemønster, økt netthandel og tøffere konkurranse trekkes frem, er Top-Toy-konkursen som spenner bein under Toys R' Us- og BR Leker-kjedene i Norge. 300 ansatte rammes her til lands, over at det danske moderkonsernet bukker under.

«Retail-kollapsen»

Den årlige konferansen til Virke, interesseorganisasjonen for næringen, ble kalt «Retail Apocolypse» i 2018. Flere butikker har sett hardere konkurranse fra særlig netthandel og nye aktører på markedet.

– Netthandel er absolutt en av våre store utfordringer, hvor «350-kronersgrensen» ikke har hjulpet oss, sa daglig leder Lise Færøvik, som måtte se seg nødt til å avvikle driften til CMYK-kjeden etter fallende marginer og store endringer i nordmenns kjøpevaner.

Regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti fjernet den mye omtalte «350-kronersgrensen» fra 2020 ved siste statsbudsjett.

Også den svenske nettbutikken Godtekungen, som leverte godteri til nordmenn over post fra Strømstad, måtte avvikle driften – etter manglende leveranser, negative medieoppslag og logistikkproblemer.

Butikkjeden Enklere liv, som blant annet eies av investeringsselskapet til Stein Erik Hagen, måtte i slutten av august se seg nødt til å begjære oppbud i tingretten.

De 75 butikkene ga selskapet et negativt resultat på over hundre millioner kroner i resultat før skatt i 2017. Jotunfjell Partners, som i fjor overtok Rygge flyplass, ble nye eiere i selskapet.

I et intervju med sjeføkonomene Kjersti Haugland fra DNB og Jan Ludvig Andreassen fra Eika, ga begge to inntrykk av at det er nye aktører i markedet og ny teknologi som presser ut de gamle bedriftene.

Les også

PM-ledelsen på desperat eierjakt etter konkurs

– Konkursene under finanskrisen var et faresignal om tilstanden i norsk økonomi. Nå er det ikke like stor grunn til bekymring. Det kan nå være et tegn på at det skjer et skifte, nye bedrifter erstatter de gamle, sa Haugland, og la til:

– Om det skal bli rom for nye, må noen gi etter. Det er kapitalismens brutale, men nødvendige, natur. Og en helt naturlig del av en omstilling.

Elektronikkjeden Spaceworld Soundgarden, blomsterkjeden til Finn Schjøll, møbelkjeden Habitat og interiørbutikken Tilbords er også blant butikkene som gikk konkurs i 2018.

Les også: Analytiker: – Retail-apokalypsen traff XXL først

Les på E24+

Toppleder til leie

Kassen gikk tom for Brødboksen

I januar meldte Brødboksen, som leverte brød hjem til dørmatten i samarbeid med to bakerier, at de måtte kaste inn håndkleet og legge ned driften.

Selskapet vokste raskt, og så sent som to uker før konkursen uttalte daglig leder Arnulf Refsnes at de hadde operasjonelle utfordringer høsten 2017 – men at de hadde blitt løst. Konkurransen innen matkjøp på nett har blitt beskrevet som hard.

Dagen etter meldingen fra Brødboksen ble det ingen leveringer fra selskapet.

Konkurrenten Morgenlevering overtok driften. Refsnes mente strategien til rivalen var å kvitte seg med Brødboksen, ifølge Dagens Næringsliv.

For ordens skyld: Både E24 og Morgenlevering er eid av Schibsted. Enkelte ansatte eier aksjer i selskapet gjennom et aksjespareprogram for ansatte.

Les også

Markedsuro sprer seg til norske lånemarkeder – kraftig rentehopp for bedrifter

Flykonkursene

Det er ikke bare i matlevering og detaljhandel konkurransen er stor. I flybransjen kan marginene være små for lavprisselskapene, noe som har ført til at kypriotiske Cobalt Air, svenske NextJet, islandske Primera Air og Small Planet Airlines har gått under.

Dessuten har britiske Flybe varslet økt underskudd neste år.

Ryanair-sjef Michael O`Leary uttalte i sent oktober at flere av de mindre konkurrentene hans vil gå konkurs i vinter, og mente det irske selskapet måtte kutte ytterligere hvis oljeprisen steg eller billettprisene ble enda lavere.

I et intervju med Bloomberg hevdet Ryanair-sjefen at «SAS eller Norwegian går konkurs i vinter».

Det kypriotiske lavprisflyselskapet Cobalt gikk konkurs i høst.

Norwegian meldte julaften at selskapet hadde sikret seg finansiering av nye fly, etter ukevis av spekulasjoner og usikkerhet om selskapets finansielle fremtid. Flere analytikere har pekt på egenkapitalkravet på 1,5 milliarder kroner, og om flyselskapet klarer å holde seg over gulvet kreditorene har satt eller ikke.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs fortalte i et intervju med E24 i oktober at situasjonen kan bli krevende for små og mellomstore flyselskaper med lite kapital.

– Hvis du ser i antall tror jeg vi kommer i en mye dårligere situasjon i år enn i fjor, sa Elnæs i oktober, skjønt oljeprisen på det tidspunktet lå på rundt 80 dollar fatet.

Til sammenligning er oljeprisen i slutten av desember så vidt over 50 dollar, noe som har stor innvirkning på flyselskapenes resultater.

I flyverden har også fraktselskapet Roadfeeders, som håndterte store mengder laks til og fra Oslo Lufthavn, gått konkurs. Det skjedde i oktober.

Les også: Børskommentar: Norwegian sparer milliarder på oljeprisfall, men kan gi makten til obligasjonseierne

Ølkonkursene

I de siste årene har det kommet en rekke nye aktører innen mikrobryggerisegmentet. I året som gikk måtte eierne av både «kjendisbryggeriet» Norbrew og Voss Fellesbryggeri se selskapene gå kurs.

Norbrew, som i et intervju med E24 fortalte at de hadde som mål å bli en norsk bryggerikjempe, hadde en rekke kjendiser på eiersiden.

Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Arne Hjeltnes, og Arne Brimi, alle kjent fra TV-programmet Gutta på tur, samt Kari Traa og Kristopher Schau, var blant dem som satte pengene sine på bryggeriet.

Voss Fellesbryggeri var eid av selskapet, og gikk konkurs en stund tidligere.

En rekke kjendiser ville skape ny bryggerigigant, deriblant stjernekokk Arne Brimi (til venstre) og humorist Arne Hjeltnes.
Publisert:
Gå til e24.no