Denne mannen kan bli Buffetts etterfølger

En av det amerikanske næringslivets mest beskyttede hemmeligheter er hvem som skal ta over sjefsstolen i Berkshire Hathaway når Warren Buffett sier takk for seg.

DRAR PÅ ÅRENE: Warren Buffett (87) har hatt en eventyrlig karriere. Det store spørsmålet er hvem som skal bli hans etterfølger.

Foto: Nati Harnik AP
  • Nina Tuv
Publisert:

Warren Buffett, også kjent som «Orakelet fra Omaha», fylte 87 år forrige måned.

Det har foreløpig ikke sakket ned tempoet hans i arbeidet med selskapet Berkshire Hathaway. Buffet har gjennom en eventyrlig karriere gjort milliardærer ut av mange mennesker med investeringsrådene sine, og er for tiden verdens nest rikeste med en formue på 75,6 milliarder dollar.

Hvem som i sin tur skal ta over som konsernsjef etter Buffett har lenge vært et mysterium. Nå har storbanken JP Morgan imidlertid pekt ut mannen de har størst tro på.

– Den mest sannsynlige etterfølgeren etter vår oppfatning, som Warren Buffett regelmessig skryter av, er Greg Abel, sier JP Morgans Sarah DeWitt i et notat som ble sluppet denne uken, gjengitt av Bloomberg.

Kan holde på i ti år til

DeWitt mener vi likevel kan regne med at Buffett vil holde på lenge ennå. Milliardærinvestoren «viser ingen tegn til å bremse og kan muligens stå ved roret et tiår til», skriver hun i notatet.

KANDIDAT: JP Morgan spår at Greg Abel vil ta over for Warren Buffett når tiden er inne.

Foto: Nati Harnik AP

55-år gamle Gregory Edward Abel har siden 2008 vært president for holdingselskapet Berkshire Hathaway Energy, som er et av datterselskapene til Buffetts Berkshire Hathaway.

Abel blir ifølge Bloomberg ofte nevnt av analytikere og investorer som en ledende kandidat til å erstatte Buffett, sammen med Ajit Jain som også er høyt oppe i selskapet.

I 2015 fikk begge kandidatene stor skryt av visepresidenten i Berkshire og Buffetts mangeårige kompanjong Charles Munger. Han uttalte at de begge to er «verdensledende» ledere som på noen områder er bedre enn Buffett.

– Hvis jeg dør i kveld, går aksjen opp i morgen

Hvert år inviterer Buffett og Munger alle aksjeeiere i Berkshire til Omaha i delstaten Nebraska i USA til en samling populært kalt «Kapitalismens Woodstock».

Les også

Slik bor verdens nest rikeste mann

På samlingen som senest fant sted i mai i år forsikret Buffett aksjonærene om at det kommer til å gå bra med selskapet etter at han er borte.

– Hvis jeg dør i kveld, tror jeg aksjene går opp i morgen, sa Buffett.

– Også ville det blitt spekulasjoner om selskapet skulle brytes opp og sånne ting, så det ville blitt en god historie på Wall Street.

Utspillet kom som et svar på en investors spørsmål om Berkshire Hathaway kommer til å kjøpe tilbake aksjer dersom verdien faller når han og kompanjongen Munger går bort. Buffet sa at styret kom til å vurdere om det er til det beste for aksjonærene når den tid kommer.

Selv om det ikke kom noen avsløringer på hvem som skal ta over sjefsstolen i selskapet, sa Buffett at han håpet at den neste sjefen allerede er «veldig rik», fordi personen dermed ikke vil være motivert kun av penger.

Ifølge Bloomberg tjente Greg Abel 17,5 millioner dollar i fjor.

Les også

Så mye tjener en astronaut

Les også

15 kuriøse fakta om Warren Buffett

Les også

Forbes: Dette er verdens ti rikeste milliardærer

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Warren Buffett
  2. Aksjer
  3. Dollar

Flere artikler

  1. Warren Buffett: Selskapet er klart for min avgang

  2. Warren Buffett (87): – Berkshire Hathaway kommer til å klare seg fint uten meg

  3. Buffetts aksjonærbrev kommer lørdag: Aksjonærene venter på «elefantkjøp»

  4. Kraftig resultatvekst for Buffetts Berkshire

  5. Oljefondet gjør leder-unntak for Warren Buffett