Google Pay lanseres i Norge

Apple Pay lanserte i Norge i sommer. Nå seiler erkerivalen Google Pay inn i markedet, og har som mål at flere millioner nordmenn bruker tjenesten innen ett år. 

KONTAKTLØST: Frem til nå har kun Apple-brukere fått betale med mobilen i Norge. Nå får resten av Norge også muligheten til å bruke mobilen som lommebok. Til sammen har 99,6 prosent av den norske befolkningen telefoner som bruker Apple eller Googles programvare.
  • Sindre Hopland
Publisert:

– I løpet av ett år er målet at 50 prosent av befolkningen bruker tjenesten, sier Florence Diss, Googles sjef for betaling i Europa, Midtøsten og Afrika, til E24 om lanseringen i Norge.

Kontaktløse betalinger med mobiltelefon har så langt vært forbeholdt Apple-brukere. Fra og med tirsdag morgen får «alle» andre også tilgang til teknologien.

Google Pay fungerer på alle Android-telefoner med nfc-teknologi, og som ikke er eldre enn fire år.

I Norge er 99,6 prosent av markedet fordelt mellom Google og Apples operativsystemer Android (54,31 prosent) og Ios (45,33 prosent), ifølge Statcounter.

Fra start kan nordmenn med bankkonto i Nordea, Sparebanken Sør, Storebrand, Revolut og Monobank ta i bruk tjenesten.

Utfordrer og inviterer Vipps

Google-sjefen sier det blir svært viktig for selskapet å kunne integrere betalingsløsningen direkte inn i apper nordmenn bruker mye, og sier at spesielt apper for kollektivtransport vil bli et fokus for Google.

Les også

Dagligvarebutikkene ser to store ulemper med Apple Pay

– Nordmenn er svært avanserte i sin teknologibruk, mye lenger fremme enn amerikanerne, sier hun.

For dem som hadde håpet på vennebetaling via Google-plattformen, er det fremdeles kun forbeholdt det amerikanske markedet.

– Vi jobber med saken, og vil der det er mulig inngå partnerskap med lokale aktører.

– Betyr det at dere vil samarbeide med for eksempel Vipps?

– Vi snakker med alle, ettersom betalinger er noe som er veldig lokalt fra land til land. Det er det eneste jeg kan si på nåværende tidspunkt, humrer Google-sjefen på telefon fra California.

GOOGLE-SJEF: Florence Diss er Googles leder for betalingssystemer i Europa, Midtøsten og Afrika. Hun sier selskapets mål er at halvparten av alle nordmenn har tatt i bruk tjenesten i løpet av ett år.

I Tyskland samarbeider Google med Paypal, som gjør det mulig med vennebetaling, i likhet med Vipps.

Løser dagligvareproblem

Et av de store problemene med Apple Pay er at man ikke kan ta løsningen i bruk i de fleste dagligvarebutikker.

En av årsakene er at Apples løsning ikke er ideell for bruk av såkalte lojalitetskort.

Det vil Google forandre gjennom at bankkortet man registrerer på telefonen kan være direkte knyttet opp mot lojalitetsprogrammer, slik som Trumf.

– Vi støtter alle typer lojalitetsprogrammer. Vi åpner også for at selskaper kan integrere løsninger slik at kundene kan få tilbud fra programmet når de er utenfor butikken, sier Diss.

Det andre store problemet er at Apple Pay bruker Visa og Mastercards betalingssystemer. Disse er langt dyrere enn norske BankAxept som brukes av den store majoriteten av norsk handel.

Les også

Norge henger bak nabolandene på kontaktløse betalinger – men det kan snu snart, mener ekspert

Hvordan dette vil fungere med Google Pay er fremdeles usikkert, og Bankaxept, som nylig fusjonerte med Vipps og Bankid, vil ikke kommentere om de forhandler med Google om et samarbeid.

– Akkurat nå er det de små og mellomstore butikkene som kaster seg på tæppebølgen. Neste år skrur de store dagligvarekjedene på, og da kommer dette virkelig til å skyte fart raskt, sier kommersiell leder i Vipps, Vegar Heir.

Tall fra Bankaxept viser at 200.000 nordmenn tar i bruk kontaktløs betaling hver dag.

Kunderush

Og det er tydelig at mange kunder ønsker mobilbetaling. I etterkant av Apple Pay-lanseringen fikk Nordea syv ganger så mange kunder som normalt på ett døgn.

– Kundeservice har opplevd stor pågang og de aller fleste henvendelsene handler om Apple Pay, kundene lurer på hvordan de kan få tilgang på tjenesten, sa John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea i juni.

Google tjener ingen penger på betalingsløsningen i seg selv, men sier tjenesten er en viktig del av selskapets samlede netthandelstrategi, hvor Google Pay kan integreres i både kart- og e-post-funksjon som styrker selskapets allerede eksisterende produkter.

Betalings-funksjonen kan også brukes på Apples telefoner, men kun i gmail og maps, ikke ved hjelp av NFC-teknologi.

Les også

– Antageligvis ikke skadelig for Google

Les også

Google holdt tett om massiv datasvikt

Les også

Google blokkerer kontoer med desinformasjon knyttet til Iran

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Google

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Enklere, billigere, raskere, tryggere: Derfor blør Vipps penger

  2. Norge henger bak nabolandene på kontaktløse betalinger – men det kan snu snart, mener ekspert

  3. Vil konkurrere mot Apple – lanserer Coopay

  4. Nå kan du «vippse» deg opp i luften

  5. Problemer hos flere banker, Vipps og BankID