Uber etterforskes av amerikanske myndigheter

Gjennom et hemmelig tillegg i sin app lurte Uber politiet i flere land. Nå er selskapet under etterforskning i USA.

UNDER ETTERFORSKNING: Uber etterforskes i USA for å ha lurt politiet gjennom et tillegg i sin app.

Toby Melville Reuters
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Det var i mars at New York Times avslørte hvordan det aktuelle tillegget fungerer. Tillegget skal lure «falske» passasjerer hos lovens lange arm.

Med programvaren som kalles «Greyball» blir slike passasjerer identifisert gjennom data fra tidligere turer og annen informasjon. Disse blir servert en annen versjon av Uber-appen, med biler på kartet som ikke eksisterer, og sjåfører som aldri kommer for å hente passasjerene.

Tillegget i programvaren, med sine tilhørende «spøkelsesbiler», skal ha vært godkjent av Ubers jurister. Uber har bekreftet at de bruker programvaren, og har også bekreftet at programvaren har blitt brukt her til lands.

Fredag melder Reuters at Det amerikanske justisdepartementet har besluttet å etterforske det drosjelignende selskapet for bruken av tillegget. Etter New York Times reportasje har Uber endret bruken av tillegget til ikke å omfatte politiet, ifølge selskapet.

Uberstyret har bedt advokatselskapet Shearman & Sterling om å utføre en egen intern undersøkelse av hva som har skjedd, skriver Reuters.

Påstander om seksuell trakassering

Uber har vært under massiv kritikk i kjølvannet av blogginnlegget til en tidligere ansatt i selskapet. I innlegget peker hun på det hun mener er en utbredt ukultur i Uber og hevder at hun og flere kolleger er blitt utsatt for seksuell diskriminering.

Selskapet står overfor minst tre søksmål der tidligere ansatte anklager Uber for seksuell trakassering eller verbalt misbruk. Uber ser ut til å ta anklagene alvorlig, og har hyret inn tidligere justisminister i USA, Eric Holder, til å gjennomføre en intern gjennomgang av anklagene.

Taper penger

Selskapets administrerende direktør, Travis Kalancik, har også havnet i skuddlinjen etter at et privat videoopptak har vist hvordan han skjeller ut en Uber-sjåfør.

Selskapet genererte en omsetning på rundt 55,6 milliarder kroner i 2016, men tapte likevel mye penger. Underskuddet endte på 24 milliarder kroner.

To av Ubers toppsjefer sa i mars at de vil forlate deres stillinger, og i april meddelte Ubers kommunikasjonssjef at også hun vil forlate selskapet.

På toppen av det hele har Googles morselskap Alphabet saksøkt Uber og beskyldt taxiapp-selskapet for å ha stjålet deres teknologi for selvkjørende biler.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Uber
  2. Alphabet
  3. Teknologi

Flere artikler