Lula dømt til fengsel for andre gang

Ankedommen mot Brasils ekspresident, Lula da Silva, baner vei for at «Brasils Trump» kan vinne presidentvalget til høsten.

FORHATT FOLKEHELT: Brasils ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva møtte tusenvis av egne tilhengere før ankesaken i Porto Alegre 23. januar.
Publisert: Publisert:

Den brasilianske ekspresidenten Luiz Inacio Lula da Silva vil mest sannsynlig ikke kunne stille som kandidat i presidentvalget 7. oktober - selv om han leder på meningsmålingene.

Onsdag ble Lula dømt til ni og et halvt års fengsel for hvitvasking og korrupsjon for andre gang i en ankerettssak i Porto Alegre. Han vil derfor ikke kunne stille til valg på flere år.

Lula ble opprinnelig dømt i fjor for å ha tatt imot bestikkelser verdt 9,5 millioner kroner (3,5 millioner reais) fra entreprenørselskapet OAS, inkludert en luksusleilighet i São Paulo. Som gjenytelse skal han ha hjulpet dem til å få kontrakter med det statlige oljeselskapet Petrobras.

– Dette snur hele presidentvalget på hodet, sier David Fleischer, professor emeritus i politikk ved Universitetet i Brasilia, til E24.

– Hvis Lula, venstresidens favorittkandidat, hadde blitt gjenvalgt, ville det ført til en massiv tilbaketrekning fra internasjonale investorer. Nå kan outsideren Jair Bolsonaro fra ytre høyre plutselig vinne valget.

Les også

Lula lover å forbli i politikken til den dagen han dør

Et veiskille for venstresiden

Valget vil bli preget av at nesten hundre ledende politikere og forretningsfolk har blitt implisert i korrupsjonsskandalen «Operasjon Bilvask». Internasjonale investorer følger nøye med på hvor stor makt staten nå vil få over økonomien.

Lulas støttespillere vil ha økt statlig styring og betrakter onsdagens dom som et politisk motivert angrep venstresidens agenda. De mener at den markedsvennlige høyresiden vil fengsle Lula for å kunne kutte i velferd og privatisere statseide selskaper.

Tusenvis av dem har møtt opp utenfor rettslokalene i Porto Alegre, hvor Lula selv har sagt at «markedet frykter ham» og at høyresiden vil «privatisere og knuse våre selskaper».

Petrobras vil stå sentralt

Lulas motstandere mener derimot at dommen er på sin plass. For dem har Lula og arbeiderpartiet PT (Partido dos Trabalhadores) blitt symboler på utstrakt korrupsjon, vanstyre av statseide selskaper og økonomisk krise.

Les også

Brasilianere saksøker Petrobras: – Vi forventer liknende resultater som i USA

– Mangelen på selvkritikk i PT har fremmedgjort en stor gruppe middelklassevelgere som ønsker bedre økonomisk styring og en unnskyldning for Petrobras-skandalen, forklarer Mauricio Santoro, professor i internasjonal politikk ved Det statlige universitetet i Rio de Janeiro, til E24.

Han mener styringen av Petrobras kan bli viktig i valget.

– Hvis noen politikere kommer på banen med konkrete løfter om en ny strategi for styringen av Petrobras, kan de bli meget populære. Vi allerede sett en ny linje fra toppsjef Pedro Parente sammenliknet med toppsjefer under Lula og Dilmas styring.

Baner vei for «Brasils Trump»

Med Lula ute av spill, seiler høyepopulisten Jair Bolsonaro - ofte omtalt som «Brasils Trump» - opp som favoritten til å vinne høstens presidentvalg. Den tidligere soldaten lover å slå hardt ned på kriminalitet, styrke kristendommen og redde landet fra økonomisk krise ved hjelp av lavere skatter, privatisering og liten statlig styring.

OMSTRIDT PATRIOT: Jair Bolsonaros rene rulleblad, kontroversielle stil og kjærlighet for Brasil har gjort ham til en het kandidat til å bli Brasils neste president.

– Bolsonaro er en outsider akkurat som Trump - en politiker som skyter fra hoften. Han er et kjent fjes i kongressen, men har aldri stilt til valg som president eller vært en del av den tradisjonelle eliten. Han er den eneste store kandidaten uten beskyldninger om korrupsjon, og budskapet hans treffer en nerve spesielt i de yngre lag av befolkningen, sier Fleischer.

Men retorikken til Bolsonaro har til tider vært i overkant uvanlig. Han har blant annet sagt at han «ikke kunne klart å elske en homofil sønn» og at han ikke kom til å voldta en kollega fordi «hun ikke fortjente det».

– Da tidligere president Dilma Rousseff ble stilt for riksrett, dedikerte Bolsonaro sin ja-stemme til mannen som torturerte henne og som blant annet puttet rotter i vaginaene til kvinnelige radikale. Nå forsøker han å tone ned retorikken sin litt. Så hvis ikke venstresiden tar et skikkelig oppgjør på kammerset, har han en reell sjanse til å vinne.

Les også

Lula lover å forbli i politikken til den dagen han dør

Les også

– Vi forventer liknende resultater som i USA

Les også

Petrobras inngår korrupsjonsforlik til 24 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no