Utenlandsk bekymring for Vimpelcom-høring

Både amerikansk og nederlandsk politi har gitt uttrykk for at de fryktet at en Vimpelcom-høring i Stortinget kunne ha skadet den pågående korrupsjonsetterforskningen av selskapet.

BA STORTINGET OM UTSETTELSE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch satt på informasjon som tilsa at Vimpelcom-etterforskningen kunne ta skade av den planlagte høringen.

Roger Neumann
  • NTB
Publisert:

Onsdag bestemte kontrollkomiteen på Stortinget seg for å utsette Vimpelcom-høringen i seks måneder etter påtrykk av riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Busch hadde i forkant sendt et brev til komiteen. I tillegg hadde han et møte med komitéleder Michael Tetzschner og nestleder Martin Kolberg fredag, hvor han ifølge Aftenposten ga klar beskjed om at ikke bare Økokrim frykter at Stortinget er i ferd med å forkludre etterforskningen av korrupsjonsmistanker mot selskapet.

Les også

Telenor: Utsettelsen av Vimpelcom-høringen kan være klargjørende

Også amerikansk og nederlandsk politi har sett med uro på at den norske nasjonalforsamlingen driver en slags parallell etterforskning.

– Økokrim hadde fått henvendelser fra USA og Nederland som var bekymret for bevisforspillelsesfaren, selv om vår vurdering primært er knyttet til den norske etterforskningen, sier Busch til Aftenposten.

Les også

Riksadvokaten ber Stortinget utsette Telenor-høring

– Upassende

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sa mandag til NTB at han mener henvendelsen fra landets øverste påtalemyndighet er upassende.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sa Lundteigen. Han var alene om å stemme nei da Vimpelcom-høringen ble utsatt «inntil videre» under et ekstraordinært komitémøte mandag ettermiddag.

– Vi hadde klart å gjennomføre høringen uten å ødelegge for etterforskningen. Det er statsrådens eierstyring som er det sentrale for oss, ikke straffesaken, sier Lundteigen.

Les også

Telenor ba om lukket møte med kontrollkomiteen

– Avtalebrudd

Amerikanske myndigheter skal også ha rettet seg mot Telenor for å ivareta informasjonsflyten i Vimpelcom-saken. Ifølge Dagens Næringsliv har det amerikanske justisdepartementet reagert på at Telenor delte sensitiv informasjon med næringsminister Monica Mæland i oktober, da Telenor-sjef Sigve Brekke og daværende styreleder Svein Aaser gikk til næringsministeren med ny informasjon om korrupsjonssaken. Opplysningene som ble lagt fram førte til Aaser måtte gå fra vervet som styreleder.

Les også

Brekke om CV-tabben: – Det siste Telenor trengte

Ifølge Dagens Næringsliv stammet informasjonen fra sentrale dokumenter i den amerikanske etterforskningen av Vimpelcom. Telenor skal ha fått tilgang på dokumentene etter en runde med informasjonsutveksling og avhør i London i fjor høst, men skal ha fått beskjed om at opplysningene ikke måtte deles med noen.

Les også

Lunder til Økokrim: Disse fem ga grønt lys for de omstridte utbetalingene

Avisen skriver at det amerikanske justisdepartementet har uttrykt skuffelse over hendelsen, og at de mener det er et klart avtalebrudd.

– Etterforskende myndigheter har vært opptatt av at vi ikke skal foreta oss noe som kan skade etterforskningen, sier kommunikasjonssjef Severin Roald i Telenor.

  • Korrupsjonspåstander, amerikansk etterforskning og en usbekisk presidentdatter med popstjerneambisjoner: Dette er Vimpelcom-saken
Les også

Kilder til VG: Telenor-ansatte skal ha varslet om mistenkelige Vimpelcom-regninger

Les også

Baksaas: – Jeg beklager

Les også

Kolberg tror ikke på Telenor i VimpelCom-saken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler