Financial Times: Tre europeiske banker bøtelegges for renterigging

EU-kommisjonen krever at storbankene HSBC, JPMorgan og Crédit Agricole punger ut 485,5 millioner euro etter riggingen av den europeiske internbank-renten Euribor.

BØTELEGGES: Storbanken HSBC er blant de tre som nå vil få gigantbøter av EU.
  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Karl Wig
Publisert:

Boten tilsvarer 4,37 milliarder kroner og ble kunngjort av EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager onsdag.

– Banker må respektere EUs konkurranseregler i likhet med alle andre selskaper som opererer i samme marked, sier hun i en uttalelse, skriver Bloomberg.

Beslutningen er et eksempel på skyggen som fortsatt henger over industrien etter lovbruddene som ble gjort gjennom finanskrisen.

Bøtene samler løse ender fra ulike saker knyttet til renterigging, som allerede har resultert i bøter på 1,8 milliarder euro, melder Financial Times.

Disse har blitt gitt til elleve institusjoner i ulike tilfeller hvor Yen Libor, Swiss-Franc Libor og Euribor har blitt rigget.

Les også

Her er de største bankbøtene i nyere tid

Ni milliarder dollar i bøter

Globale banker har allerede betalt over ni milliarder dollar i bøter til regulatorer over fire kontinenter som følge av av renteriggingen – som har vært gjenstand for en fem år lang etterforskning.

Det var Barclays som først bragte riggingen av Euribor på banen for konkurranseetterforskere, noe som sikret dem immunitet og at de slapp unna en bor på 690 millioner euro.

De tre bankene nektet å inngå et forlik med Europakommisjonen i 2013, da Deutsche Bank, Société Générale og Royal Bank of Scotland fikk nesten en milliard euro i bøter.

Barclays-tradere dømt

Tre tidligere Barclays-tradere ble i juli funnet skyldig i manipulasjon av referanserenten Libor, nesten fire år etter at den britiske banken mottok milliardbøter for renterigging.

Manipulasjonen gjelder en rente som påvirker et marked som er flere ganger større en det globale bruttonasjonalproduktet.

Men selv om markedet er stort, lyktes banken å manipulere renten ved å justere egne renteestimater, viser undersøkelser gjennomført av en rekke byråer.

Barclays-traderne gjorde finansielle veddemål på rente-derivater med kontrakter som er så store at selv minimale endringer av renter vil gi store gevinster.

I etterspillet viste det seg at Bank of America, HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan, ICAP, Royal Bank of Scotland, Citigroup og UBS også skal også ha vært involvert i skandalen.

Les også

Milliardbøter til banker for rentemanipulasjon

Les også

Kan bli rekordhøye EU- bøter for rentetriksing

Les også

Her er de største bankbøtene i nyere tid

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Deutsche Bank inngår milliardforlik om rentefiksing

  2. BBC: Bank of England anklages for rentepress i hemmelig opptak

  3. Deutsche Bank-varsler fikk milliardutbetaling

  4. Deutsche Bank punger ut 300 millioner for prisfiksing

  5. Får 40 milliarder kroner i «finanskrisebot»