Se listen: Her gir bankene hemmelighold

Det er ikke bare sydhavsøyer som tilbyr hemmelighold. Flere steder og land i Europa byr også på hemmelighold av bankforhold.

VELKJENT SKATTEPARADIS: Sveits inntar førsteplassen i Tax Justice Networks indeks over land og stater med hemmelighold. Bildet viser sentrum av landet største by, Zürich.
Publisert: Publisert:

Lekkasjene i den internasjonale journalistsamarbeidet rundt «Panama Papers», hvor også norske Aftenposten har vært med, har avslørt for verdenssamfunnet at kongelige, statsledere, idrettsprofiler og «mannen i gaten» har skjult unna pengebeløp i milliardklassen.

Hemmelighold er en sentral brikke i skatteparadisene.

Og det er langt fra bare tropiske øyer som er skatteparadiser.

Ja, en kort flytur unna kan bankkonti med hemmelighold tilbys i London, Luxemburg, Sveits – og ja attpåtil i Tyskland.

Les også

Panama varsler etterforskning av skatteparadisavsløringene

– Opplagt at det er en del som driver med det

Og trolig er det ikke så rent få som benytter seg av mulighetene skatteparadis gir.

– Dette er lekkasjer fra ett eneste advokatfirma, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparancy International Norge, i tirsdagens podkast med Valebrokk & Co.

Hør podkasten! – Er skatteparadiser et nødvendig onde?

Korrupsjonseksperten sikter til advokatkontoret Mossack Fonseca fra Panama City, som er eksperter på å hjelpe utenlandske kunder. Det er dokumenter lekket fra deres arkiver som er materialet i de såkalte «Panama papers».

– Det er mange som operer på samme måte. Informasjonstilfanget er enormt, mener Slettemark.

– Når man ser på de sakene som har kommet opp, så ser man at det er innflytelsesrike enkeltpersoner, gjerne innen politikk, og det er store multinasjonale selskaper, med stor makt de også. Så det er klart at her er det trolig en ganske stor iboende motstand mot å åpne opp. Og derfor er det komplisert og vanskelig å få dette opp på den internasjonale agendaen.

Også professor emeritus Frederik Zimmer ved Universitetet i Oslo og rådgiver i BA-HR gjestet E24s podkast tirsdag.

Der sa han blant annet at den norske skattedirektøren har gitt uttrykk for at amnesti-ordningen vi har i Norge virker effektivt for å få folk til å stå frem.

– Skattedirektoratet meddeler at det stadig er folk som melder seg. Det er opplagt at det er en del som driver med skatteunndragelse. Og det er opplagt at norske selskap driver skatteplanlegging, sier han til E24.

Dette er hemmeligholdsindeksen

Tax Justice Network kom i 2015 med en oppdatert versjon av «Financial secrecy index», der har de koblet sammen graden av hemmelighold med størrelsen av finanssektoren i internasjonal målestokk.

– Hva er Financial secrecy index?

Politisk rådgiver Peter Henriksen Ringstad

– Det er den mest omfattende analysen av lover og regler i verden av skatteparadiser, vi kaller den for «hemmeligholdsindeksen», sier Peter Henriksen Ringstad til E24, politisk rådgiver i Tax Justice Network Norge.

Den totale oversikten til Tax Justice Network kan sees her.

Indeksen bygger på 15 indikatorer som fordeles på fire hovedkategorier.

Samlet poengscore fra kategoriene vektes med skatteparadisets andel av global finansiell økonomi, desto høyere score jo høyere plassering.

Les også

Kommentar: Slik håndteres trolig Panama Papers-krisen bak kulissene

Ringstad utdyper kategoriene:

– Den første kategorien går på kjennskap til det egentlige eierskapet, og de fire indikatorene her går på det «Panama Papers» handler om.

Skatteetaten jakter nå etter DNB-papirer for norske skatteytere i Panama papers.

– Kategori to ser nærmere på reguleringer i landet: Finnes det offentlige registre tilsvarende vårt eget, Brønnøysundregistrene? Stilles det krav til årsregnskap?

Kategorien ser også på rapportering fra land til land.

– Deretter i kategori tre sees det på skatteadministrasjoners samarbeid med andre lands skattemyndigheter. Siste kategori vurderer et lands deltagelse i internasjonale initiativer til å skape mer åpenhet.

Ja, de finnes: Dette er de legitime grunnene til å ha penger i skatteparadis

Sveits topper listen

Sveits troner øverst på hemmeligholdsindeksen, landet som blir som sett på som «bestefaren» av skatteparadiser, ifølge Forbes, grunnet dens lange tradisjoner med skjulte bankkonti.

Les også

Panama varsler etterforskning av skatteparadisavsløringene

Finansielle tjenester i landet står for mer enn ti prosent av landets verdiskapning ifølge OECD, det er det dobbelte av snittet i eurosonen.

–Sveits har i etterkant av Swiss-leaks (jour:anm.: avsløringen om hvordan banken HSBC hjalp kunder til å underslå penger) blitt tvunget til mer samarbeid og åpenhet, lekkasjene ble en game changer for landet. Investorer i skatteparadis flytter nå bankinnskudd fra sveitsiske bankkonti til anonyme selskaper i Delaware, USA.

Vekst for skattehemmeligheter i øst

På de neste plassene tikker Hongkong, USA og Singapore inn.

Hongkong har en markedsandel på rundt fire prosent av det globale markedet – og banksektoren vokser seg stadig sterkere.

– De store vekstmarkedene for hemmeligholdsindustrien er Singapore og Hongkong, sier Ringstad til E24.

Les også

DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer

Med en nærmere titt på indeksen ser man at Tyskland kommer på en muligens noe overraskende åttende plass.

– Hva gjør at Tyskland kommer så høyt opp?

– Tyskland har en del smutthuller i lovgivningen som muliggjør hemmelighold, samtidig er banksektoren stor i internasjonal målestokk, sier Ringstad.

Les også

Nordea hjelper norske kunder til skatteparadis

Les også

Finanstilsynet vil be om redegjørelse fra DNB

Les også

Skatteetaten: – Vi har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumenetene

Publisert:

Her kan du lese mer om