Milliardbøter til storbanker for valutamanipulasjon

Fem banker må betale over 22,5 milliarder kroner for triksing i valutamarkedet.

MØRKE SKYER: UBS er banken som fikk de største bøtene for triksing i valutamarkedet.
Publisert: Publisert:

Finansmyndighetene i Sveits, USA og Storbritannia har delt ut bøter til fem banker i et forlik, på totalt 3,3 milliarder dollar, vel 22,52 milliarder kroner.

UBS, Royal Bank of Scotland, J.P. Morgan Chase, Citigroup og HSBC må alle punge ut store bøter for prisfiksing i det internasjonale pengemarkedet.

Bøtene kommer etter at en lengre etterforskning fra de tre landenes finansmyndigheter.

Den sveitsiske storbanken UBS er tildelt de største bøtene, og må betale 4,5 milliarder kroner til de britiske og amerikanske finansmyndighetene, samt 944 millioner kroner til det sveitsiske finanstilsynet.

UBS er også ilagt en rekke betingelser og restriksjoner på hvordan valutahandelen skal drives i fremtiden.

Les også

USA: - Storbanker kan utløse ny finanskrise

Den sveitsiske storbanken fikk også den største enkeltboten 2,5 milliarder kroner, delt ut av det britiske finanstilsynet FCA. Det er den største boten FCA noensinne har delt ut. Den forrige «rekordinnehaveren» var J.P. Morgan fra 2013 i forbindelse med den såkalte London Whale-saken.

I RBS og J.P. Morgan er flere hundre meglere suspendert eller sagt opp, og den ett år lange etterforskningen har strammet inn det nærmest uregulerte markedet, som er verdt rundt 34.000 milliarder kroner hver dag.

Det var ventet at også Barclays skulle være en del av forliket, men det britiske finanstilsynet sier etterforskningen av banken fortsatt pågår.

Forliket i valutamanipulasjonssaken er det siste i en rekke store finansskandaler de siste årene, som har medført bøter i milliardklassen. Det inkluderer blant annet rentemanipulasjon og sanksjonsbrudd.

Les også:

Millionbot til Ryanair for brudd på arbeidsregler- Får «finanskrise-bot» på over 100 milliarderSveitsisk bank godtar milliardbot i TysklandPublisert: