Star Wars kan redde Disney-aksjen

Mens konsernets kabel-tv mister abonnenter, skaper Star Wars investeringsbonanza for Walt Disney.

SKYHØYE FORVENTNINGER: Både Star Wars-fans og bransjen er spente på om den nye filmen, med premiere i desember, innfrir forventningene. Her er deltakere som har kledd seg ut til en Star Wars-parade i Barcelona forrige uke.

Josep Lago
  • Sara Svanemyr
Publisert:

Etter at salget av DVD-er begynte å avta for snart et tiår siden, har investorer blitt mer skeptiske til å putte pengene sine i filmbransjen.

Kabel-tv har imidlertid vært et tryggere alternativ, og investorene har stadig vendt mer av sitt fokus mot kanalene som «redningen» for mediekonsernene.

Kabelnettverkene er i dag den desidert største inntektsdriveren i Disney-konsernet og drar inn over tre ganger så mye som filmproduksjonen. Nettverkene inkluderer kjente merkevarenavn som ABC og ESPN.

Nå kan det imidlertid se ut som om denne trenden er i ferd med å snu, skriver New York Times.

I hvert fall for én film.

Kabelfall

Forrige uke ble det lagt frem urovekkende tall for kabel-tv. Tallene, levert av analyseselskapet Nielsen, viser at Disneys sportskanal, ESPN, mister fotfeste blant seerne.

Kanalen har nå 92 millioner abonnenter, ned fra 95 millioner året før. I løpet av to år har selskapet mistet drøyt syv millioner abonnenter.

Nyheten om tilbakefallet førte til at Disney-aksjen stupte 22 prosent, ned fra 122 dollar til 95 dollar, og dro med seg hele den amerikanske mediesektoren i fallet.

Aksjen tok seg imidlertid fort opp igjen, og det ser ut til at det er den nye Star Wars-filmen som holder investeringene i Disney-aksjen i gang.

Les også

Filmbransjen saksøker nettleverandører og piratnettsteder

Star Wars-forventninger

Det var i 2012 at Disney kjøpte Lucasfilm, og dermed Star Wars-rettighetene. Prisen var på svimlende fire milliarder dollar.

18. desember har «Star Wars Episode VII – The Force Awakens» verdenspremiere. Disney skal etter planen slippe den åttende og niende filmen i romsagaen innen 2020.

I 2020 forventes det også at Disney vil åpne en ny Star Wars-temapark i Florida og California.

Les også

Disneyland etterforskes for prisdiskriminering

– Du vil ikke tro forventningsnivået knyttet til Star Wars-filmen på Wall Street akkurat nå, sier Michael Nathanson, analytiker ved Moffett Nathanson til New York Times.

På Wall Street forventes det at Star Wars vil dra inn minst 1,5 milliarder dollar, tilsvarende 13 milliarder norske kroner, på verdensbasis. Noen analytikere tror også tallet vil være vesentlig høyere.

I tillegg anslås det at salget av filmrelaterte varer kan stå for fem milliarder dollar ekstra i omsetning i løpet av de neste årene.

Selv har Disney-konsernsjef Rogert Iger forsøkt å styre de astronomiske forventningene ned på jorden.

– Selv om vi er aldri så entusiastiske til filmen, har vi ikke sett en orginal Star Wars-film siden 2005 [Episode III: Revenge of the Sith, red. anm.], sa han under en presentasjon i august, ifølge Entertainment Weekly.

– Og det finnes markeder rundt i verden som kjenner mindre til Star Wars-universet enn det amerikanske, fortsatte han.

SAMLEOBJEKTER: Star Wars-effekter kan være svært innbringende for Disney. Mange fans er ivrige samlere av blant annet plakater, kostymer og lasersverd.

Josh Edelson

Disney-konsernet ser ut til å forberede seg på en nedgang innen sin kabel-tv-divisjon.

De siste årene har selskapet brukt 15,5 milliarder dollar på å kjøpe opp animasjonsprodusenten Pixar, Marvel Entertainment og Lucasfilm, selskapet som har stått bak Star Wars.

Les også

EU mener amerikanske filmstudioer har brutt konkurranseloven

Innbringende storfilmer

Til tross for spekulasjoner i hvorvidt kabel-tv nedgang vil ha innvirkninger på Disney, går det ikke dårlig med selskapet.

Resultatet fra de siste seks månedene av regnskapsåret som endte 3. oktober viste at Walt Disney Studios hadde driftsinntekter på én milliard dollar, en økning på 51 prosent fra samme periode året før.

Filmene «Avengers: Age of Ultron», produsert av Marvel, og Pixars «Inside out» var de viktigste inntektskildene.

Les også

Disse selskapene har høyest lønninger i USA

Les også

Star Wars-skaper investerer60 mill. i Starbucks

Les også

Ny milliardfloppfor Walt Disney

Les også

Til sommeren kan dubesøke Springfield

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Star Wars drar inn 700 millioner kroner - hver eneste dag

  2. Stjernesmell for nye «Star Wars»

  3. Strømmekampen tilspisser seg: Disney forbyr Netflix-annonser

  4. Annonsørinnhold

  5. Marvel-filmene har spilt inn 18 milliarder dollar

  6. Disney-aksjen til rekordnivå: Varsler billigere Netflix-konkurrent