Næringsministeren tror robotene kan redde norsk industri

En studietur til Tyskland har økt næringsminister Monica Mælands tro på at norske industriarbeidsplasser kan reddes - og at nye kan skapes.

VORSPRUNG DÜRCH TEKNIK: Næringsminister Monica Mæland (H) har de siste dagene besøkt Tyskland, for å lære mer om robotikk, 3D-printing og annen ny teknologi som kan prege også norsk industri i tiårene fremover.
 • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

– Jeg har alltid vært positiv til at norsk industri skal klare seg, men denne turen har styrket meg i troen på at Norge har noen muligheter som vi må gripe, sier næringsminister Monica Mæland (H) til E24.

Sammen med representanter fra blant annet LO, NHO og Norsk Industri har hun nylig gjennomført en studietur til Tyskland.

I 2017 skal regjeringen legge frem en ny industrimelding, og som en del av researcharbeidet ønsket Mæland å gjøre seg kjent med Tysklands satsing på «industri 4.0».

Dette nye begrepet omfatter blant annet digitalisering og robotisering (se faktaboks).

- Nye arbeidsplasser skapes

– Dette har på kort tid blitt en innarbeidet tenkemåte i Tyskland, og har blitt til som et samarbeid mellom bedriftene, partene i arbeidslivet, akademia og politikere, forteller Mæland.

– Det som imponerte meg var at veldig mange bedrifter har en strategi for industri 4.0. De vil være i forkant, ta i bruk ny teknologi og roboter, legger Mæland til.

Denne satsingen gjør det mulig også for høykostland å produsere og sikre arbeidsplasser.

– Det er ikke slik at robotiseringen fører til at alle arbeidsplasser forsvinner. Noen oppgaver blir erstattet, men samtidig skapes det nye arbeidsplasser, sier Mæland.

Les også

Kommentar: Norske kvinner må bli opptatte av teknologi

– Må sikre de arbeidsplassene vi har

Hun tror det er fullt mulig å overføre mye av erfaringene tyskerne har gjort seg til norsk industri, selv om forholdene er mindre her.

– Vi har lav terskel for å ta i bruk ny teknologi, og jeg har tro på at dette vil øke vår konkurranseevne. Det krever imidlertid at partene jobber sammen for å implementere dette, og at vi utvikler det på en norsk måte, sier Mæland.

Mye av den norske produksjonen er blitt flyttet ut av landet, og dette har også vært nødvendig, mener ministeren.

– Dette har imidlertid gjort at vi kan ha mistet innovasjonsmuligheter. Det viktige nå er å sikre de arbeidsplassene vi har, men samtidig skape nye arbeidsplasser, understreker Mæland.

Les også

- Vi er ved et vendepunkt

PÅ BESØK: Monica Mæland (H) har besøkt Tyskland de siste dagene, blant annet Makerpsace - et kollektiv der gründere kan melde seg inn og få tilgang på utstyr og maskiner. Her snakker hun med omviser Mark Anderton.

– Må få med småbedriftene

Ministeren peker på at det i Norge er mye småskalaproduksjon, og at det blir viktig å få med seg små og mellomstore bedrifter på å implementere industri 4.0. En måte å gjøre dette på kan være at flere mindre bedrifter går sammen om å øke sin kompetanse.

Les også

Storbritannia gir krisepakke til oljeindustrien

Kompetanse er for øvrig et viktig stikkord når det gjelder industri 4.0. Ministeren forteller at de under sitt besøk blant annet på bilfabrikken Mercedes møtte flere med doktorgrad, og at det er attraktivt for høyutdannede å jobbe i den tyske bilindustrien. Også i skolen har tyskerne satset på teknologiopplæring.

– Vi var på en fagskole hvor elevene ikke ville gå hjem når skoledagen var over, fordi det de holder på med er så nytt og spennende, forteller Mæland.

Hun forteller at i Norge blir det også viktig med læring som en del av arbeidslivet, og understreker at regjeringen allerede har innført flere tiltak for å styrke lærlingordningen.

GRÜNDERKOLLEKTIV: Mæland lytter interessert under omvisningen på Makerspace, et treffsted hvor gründerspirer får låne utstyr for å teste og utvikle sine produkter.

– Tyskland har tatt dette på alvor

– Videre er det veldig viktig at vi driver med kompetanseoverføring mellom viktige sektorer i norsk næringsliv, som olje og gass, maritim sektor og prosessindustri. Det positive er at vi allerede har kommet langt med klyngetenkning i Norge.

Les også

Varsler 3D-printede biler på veien neste år

Frem til industrimeldingen skal legges frem, kommer næringsministeren til å reise rundt for å få innspill fra norske bedrifter om hva som er viktig for å redde industrien her hjemme. Sikkert er det i alle fall at møtet med digitalisering og roboter i Tyskland ikke har gjort næringsministeren motløs – snarere tvert imot.

– Tyskland valgte å tenke at hvis vi ikke blir best mulig i stand til å ta i bruk ny teknologi, så mister vi industrien. De har tatt dette på alvor, og har på få år implementert denne tankemåten i både små og store bedrifter.

Les også

Slik kan 3D-printing endre industrien for alltid

UTSTYRSLOKALE: Mark Anderton fra Makerspace viser den norske delegasjonen med departementet, NHO og LO rundt i gründerkollektivet.
3D-PRINTING: Her noen produkter laget med den nye produksjonsteknikken, hvor lag på lag med materiale, for eksempel plast eller metall, legges oppå hverandre.
OMVISNING: Mæland og den norske delegasjonen vises rundt. Her vises de en industriell 3D-printer.
Les også

Denne bilen er 3D-printet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering
 2. Kunstig intelligens
 3. Monica Mæland

Flere artikler

 1. Roboter får sentral plass i ny industrimelding

 2. Nær 60 ansatte i Ello i Kristiansund kan miste jobben

 3. Tid for norsk digital industri

 4. Regjeringen går inn i digitaliseringsdugnad

 5. Betalt innhold

  Regjeringen vil ha grønnere og smartere industri