NY ROLLE: – Toppledere må lære seg å innta en ny rolle i dagens arbeidsliv. I alle fall hvis de skal hjelpe det nye Norge med å akselerer, skriver Lier i sin kommentar.

Foto: Jae C. Hong AP
Det Nye Norge

Det Nye Norge – kommentar av Anders Lier: Slik kan toppledere akselerere det nye Norge

Dagens teknologisamfunn setter den tradisjonelle topplederen på prøve. De som ikke stiller spørsmål, lærer og brenner for noe større enn dem selv, kan raskt blir akterutseilt.

 • Anders Lier
  Anders Lier
  Journalist
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Unge mennesker ønsker å jobbe med de beste menneskene, uavhengig av hierarki og siloer. Norske ledere er generelt flinke til å involvere ansatte, vi er åpne og bygger organisasjoner med flat struktur.
For de fleste bedrifter handler det i dag om å tiltrekke seg de beste hodene, men hva betyr det når bedriftene ikke klarer å holde på dem? Fersk statistikk viser at 25 prosent av unge ansatte, såkalte millenials, planlegger å forlate selskapet de jobber for innen ett år. Hele 57 prosent av millenials i lederposisjoner planlegger å slutte i løpet av fire år. Den tradisjonelle corporate-modellen virker ikke lengre.
Dermed må topplederne også ta en ny rolle. I hvert fall hvis de skal hjelpe det nye Norge med å akselerere.
Ledere må ha en lidenskap for å lære. Etter flere år som konsernsjef i Enoro, gikk jeg over i en ny rolle som styreleder i EXP Group og Nordic Impact. Her jobber vi aktivt med investeringer i startup-selskaper som forsøker å løse samfunnsproblemer. For å forstå de omfattende teknologiendringene som nå skjer, valgte jeg i fjor å ta et sommerkurs på Singularity University i USA. I forhold til mine tidligere utdannelser over flere år, fikk jeg en sprintutdannelse innenfor eksponentiell teknologi og organisering sammen med andre ledere fra hele verden. Og læringen har fortsatt utenfor campus i Silicon Valley, med møter over hele verden og regelmessige oppdateringer fra universitetet.

Toppledere med en sterk lidenskap som brenner for noe som er større enn dem selv, har størst sjanse for å overleve.

For å skape må man stille gode spørsmål. De fleste av oss organiserer livet basert på et lineært tankesett, men det holder ikke når vi faktisk lever i en eksponentiell verden. Hyppige og banebrytende endringer må være modus operandi. Hurtig skalering er avgjørende. De som klarer å håndtere dette er de som stilte de gode spørsmålene. Slik vil vi bygge en kultur hvor vi lærer av hverandre.

Den største konkurransen kommer normalt fra aktører utenfor egen bransje. Derfor bør ledere oppfordre til intern konkurranse, hvor en gruppe ansatte kun jobber med å finne bedre alternativer til produktet man selger. Bedriftene må tørre å være disruptive, selv innenfor egne forretningsmodeller. Det er kjennetegnet på eksponentielle organisasjoner.

Hold hensikten klar. 83 prosent av alle MBA-studenter i USA er villig til å akseptere lavere lønn dersom man jobber for et firma som gjør noe bra for samfunnet eller miljøet. «Impact companies outperform their peers», som det heter. I EXP Group jobber vi med å identifisere å hjelpe selskaper som har en bærekraftig idé, og som vil utgjøre en forskjell. Vi opplever en sterk økning av unge mennesker som ønsker å jobbe hos oss.

Det er selvsagt krevende for tradisjonelle bedrifter og toppledere å endre seg i takt med den raske teknologiutviklingen. Men det er mulig. Toppledere med en sterk lidenskap som brenner for noe som er større enn dem selv, har størst sjanse for å overleve. Dette er ledere med et tydelig «hvorfor» som:

 • Hjelper bedriften med å skape verdi i samfunnet.
 • Er best i stand til å tiltrekke og beholde ansatte, hvor alle jobber for en større hensikt.
 • Er fokusert på retningen, og ikke selve produktet. Dette øker fleksibiliteten i organisasjonen.

Så lær fra andre bransjer, still de vanskelige spørsmålene og hold hensikten klar. Det er vårt ansvar.

Les også

Kronikk, Det nye Norge, Uber-sjef Cark Edvard Endresen: Fremtiden kan reguleres, men ikke forbys

Les også

Tolv storbedrifter går sammen for å digitalisere Norge

Les også

Kronikk Petter Stordalen, Det nye Norge: Nøkkelen til digital omstilling

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det Nye Norge
 2. Integrering
 3. Ledelse
 4. Leder
 5. Gründere

Flere artikler

 1. Teknologi som utgjør en positiv forskjell

 2. Glem robotene - dette må du frykte nå

 3. Betalt innhold

  Syv ting du kan gjøre for å få nye ansatte til å lykkes

 4. Industri 4.0: Produsenter har en lys tid i vente

 5. Når risiko er tryggest