Privatskoler må betale tilbake 18 millioner kroner

Flere skoler har ifølge Utdanningsdirektoratet tatt ut over 18 millioner kroner i ulovlig utbytte. Alle skolene må nå betale tilbake statstilskudd.

MÅ BETALE TILBAKE: Akademiet er blant skolene som må betale tilbake støtte.

Hallgeir Vågenes
  • NTB
Publisert:

Kravet kommer etter at det ifølge Utdanningsdirektoratet er avdekket omfattende brudd på privatskoleloven. Blant annet skal Bergen Private Gymnas og Akademiet Bergen ha betalt en husleie rundt 80 prosent høyere enn markedspris, der overprisen har gått til skolenes eiere.

Også Akademiet-skolene i Oslo, Sandnes, Drammen, Ålesund og Molde må betale tilbake penger etter at skolene blant annet skal ha betalt for mye for leie av personell og IT-konsulenter fra selskaper som er tilknyttet skolens eiere.

- At skolene kjøper tjenester fra nærstående selskaper, er i seg selv ikke ulovlig, men tilsynet dokumenterer at skolene i 2011 betalte 18 millioner kroner over markedsverdi for disse tjenestene, noe som er et klart brudd på privatskoleloven, skriver direktoratet i en pressemelding.

Akademiet-skolene på sin side sier de er sterkt undrende og uenig i premiss, vurdering og konklusjonen i vedtaket fra direktoratet.

- Vi vil nå bruke tiden fram til merknadsfristen for å gjennomgå det varslede vedtaket og evaluere merknads- og innsigelsesstrategi for hver enkelt skole, skriver Henrik Grung ved Akademiet-skolene.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. Udir krever nær 10 millioner kroner tilbakebetalt fra private videregående skoler

  2. Norsk skole i Brussel mister godkjenningen

  3. Betalt innhold

    Håver inn på privatister og sletter gamle synder

  4. Lovbrudd hos ni av ti privatskoler

  5. Westerdal møter 470 tidligere studenter i retten