Volkswagen har parkert 300.000 dieselbiler

Bilprodusenten har kjøpt tilbake dieselbiler for 58 milliarder kroner fra amerikanske kunder. 

GODE LAGRINGSFORHOLD: Det er tørt og varmt i Mojave-ørkenen ved Victorville i California, hvor tusenvis av tilbakekjøpte Volkswagen-biler står parkert. I nærheten lagres også utgåtte jumbojet-fly som er tatt ut av kommersiell luftfart. Bildet er tatt 28. mars.

Foto: Lucy Nicholson Reuters
Publisert:,

Volkswagen har 37 parkeringsplasser over hele USA som er fylt med omtrent 300.000 parkerte dieselbiler, ifølge Reuters.

I midten av februar betalte selskapet 7,4 milliarder dollar, tilsvarende 58 milliarder kroner, for å kjøpe tilbake dieselbiler av kunder som følge av dieselskandalen.

Må utbedre 85 prosent av bilene

Amerikanske miljømyndigheter avslørte i 2015 at dieselbiler produsert av Volkswagen fra 2009 ble installert med programvare som senker de miljøskadelige NOx-utslippene under utslippstester.

Volkswagen erkjente straffskyld i USA og vedtok en bot på 4,3 milliarder dollar i 2017, i tillegg til en rekke forpliktelser om å utbedre bilene. Ett av vilkårene i forliket med amerikanske myndigheter, er å kjøpe tilbake totalt 500.000 dieselbiler fra kundene og utbedre avviket i dieselutslippene.

Opp mot 85 prosent av bilene som er rammet av utslippsskandalen skal kjøpes tilbake innen utgangen av 2019. Volkswagen får ekstra straffebøter om bilgiganten ikke oppfyller kravet.

Å kjøpe tilbake bilene fordrer omfattende lagringsplass. Selskapet har tatt i bruk havner, flyplasser og nedlagte gigantstadioner for å parkere bilene.

Les også

Toyota skal slutte å selge dieselbiler i Europa

Parkert inntil videre

Selskapet uttaler at bilene skal lagres midlertidig og vedlikeholdes for å sikre langsiktig drift og kvalitet.

Intensjonen er at bilene skal tilbake i markedet for salg eller eksport når jukseprogrammene er fjernet, og bilene oppfyller kravene i det amerikanske regelverket.

Det er imidlertid uklart om det er mulig å utbedre samtlige biler.

Også i Europa lagres et stort antall Volkswagen-biler av ulike årsaker. Omtrent 300.000 bruktbiler med dieselmotorer sto usolgt hos forhandlere i Tyskland i fjor høst. Bilene har en samlet verdi på nesten 42 milliarder kroner.

Øvrige kilder: E24, NTB og Businessinsider.

Les også

VW-topp dømt til syv års fengsel i USA etter utslippsjuks

Les også

Skal ha hatt hemmelig samarbeid: Bilgiganter faller på børs

Les også

VW punger ut 10 milliarder til bilforhandlere i USA

Her kan du lese mer om