Norsk investor driver luksushotell på konkurstruede Sri Lanka: – Jeg trekker meg aldri ut

Eiendomsinvestor Kurt Mosvold har drevet hoteller på Sri Lanka i ti år – gjennom terrorangrep, viruspandemi og nå en stor økonomisk krise. Men investoren har ingen planer om å forlate landet.

HOLDER STAND: Kurt Mosvold eier fire hoteller på Sri Lanka. Det har han planer om å fortsette med, tross landets store økonomiske problemer.
Publisert:

Gjennom familieeide Mosvold & Co investerer Kurt Mosvold i eiendom. Basen er i Kristiansand, der flaggskipet i porteføljen er syv bygg på Fiskebrygga.

Men investoren er også involvert i reiseliv på Sri Lanka, der han eier fire hoteller.

Han besøkte landet for første gang på en reise i 2004. To år senere startet selskapet hans opp et barnehjem, før den første tomten ble kjøpt opp i 2008.

I 2012 ble det første hotellet på Sri Lanka åpnet.

– Jeg mener den beste formen for bistand er å drive næring, sier investoren til E24.

Siden den tid anslår Mosvold å ha investert mellom 40 og 50 millioner i driften på Sri Lanka.

Men de siste årene har vært utfordrende.

Familieselskapet Mosvold & Co driver fire hoteller på Sri Lanka.
Les også

Sri Lanka i økonomisk krise – børsen stengt neste uke

Terror, krig og pandemi

Det har blitt investert mye i reiseliv på Sri Lanka siden borgerkrigen tok slutt i 2009, og i 2019 ble Sri Lanka kåret til reisemagasinet Lonley Planets favorittdestinasjon.

Dette var året da hotellvirksomheten skulle gå i pluss. Og det hadde det gjort, mener Mosvold.

Men første påskedag ble det gjennomført flere koordinerte terrorangrep mot kirker og hoteller i flere byer på Sri Lanka. Over 200 mennesker ble drept og rundt 500 ble såret.

Flere turister døde i angrepene. Det gjorde også åtte selvmordsbombere. To lokale islamistgrupper fikk skylden.

På høsten, noen måneder etter angrepene, tok Rajapaksa-familien over regjeringsmakten i landet.

Samme år falt antall reisende til Sri Lanka med 21 prosent, ifølge USAs handelsdepartement. For Mosvold-selskapet viste bunnlinjen et underskudd på omtrent tre millioner kroner.

Les også

Rentesjokk i Sri Lanka etter økonomisk krise

Økonomisk krise

Og turistene kom ikke tilbake i året som fulgte, da coronapandemien satte en stopper for reiselivet over hele verden.

Pandemien skapte også flaskehalser i verdens leverandørkjeder, som i år preges av krigen i Ukraina.

Nå er Sri Lanka inne i sin største økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia.

Akutt mangel på utenlandsk valuta har gjort at landet ikke kan betale for mat, drivstoff og medisiner – og utenlandsgjelden misligholdes. Butikkhyllene tømmes og transporten har stanset opp. Det har vært omfattende strømbrudd og inflasjonen er skyhøy. Det er også misnøyen med regjeringen.

I hovedstaden Colombo har tusenvis tatt til gatene for å demonstrere mot regjeringen og president Gotabaya Rajapaksa, som får skylden for den økonomiske krisen.

En folkemengde ropte slagord under en demonstrasjon i hovedstaden Colombo lørdag 9. april.

– Myndighetene har prøvd å pålegge portforbud uten at folk lytter til det, sier Mosvold.

– Det har ikke vært alvorlige hendelser av noen særlig grad og regjeringssoldatene har ikke brukt vold. Jeg har et stort håp om at det skal gå fredelig for seg og at vi kan få fredelige endringer i regjeringen.

Flere av demonstrantene har slått leir like ved kontoret til presidenten i hovedstaden. Noen av dem sier at de ikke vil dra før Rajapaksa har gått av.

– Regjeringen på Sri Lanka er korrupt og har sittet for lenge. Landet er klart for endringer, sier Mosvold.

Han har omtrent 100 ansatte ved hotellene på Sri Lanka, der han også har flere venner.

– Jeg snakker med de ganske jevnlig, flere ganger i uken.

Demonstranter har denne uken slått leir nær president Gotobaya Rajapaksas kontor i Colombo. De kaller leiren for «Gota-go village».

– Utfordrende

– På Sri Lanka er ting uforutsigbart, men på lang sikt har jeg veldig tro på landet, sier Mosvold.

– Dette er et land som er fullt av naturressurser, det er strategisk interessant med tanke på transport, og det er få utfordringer for turister for øyeblikket.

– Situasjonen nå kommer etter coronapandemien, som igjen kommer etter terrorangrepet i 2019 – hvordan er det å drive hotell gjennom slike kriser?

– Det er utfordrende. Først var det påskebombingen for tre år siden, og da turistene endelig kom tilbake, kom pandemien. Når det er over, så kommer krigen i Ukraina som forplanter seg i forsyningsleddet – og så har vi feilstyring i Sri Lankas regjering.

– Men med lange briller går det greit. Og det er ikke bare Sri Lanka som opplever høye drivstoffpriser og utfordringer med strøm – det opplever man stort sett over alt. Dette vil gå seg til.

Det var i 2019 at Mosvold Lanka skulle tjene penger på hotelldriften. Så kom pandemien.

Luksushoteller

Gjennom Mosvold Lanka Estate eier han to såkalte boutiquehoteller – luksushoteller – som ligger i den sørlige kystregionen Galle. I tillegg har han et surfehotell og et nytt hotell for «digitale nomader».

– De skal bo der litt lengre og som kan jobbe fra hvor som helst. Det åpnet vi i januar, sier Mosvold.

Med på eiersiden er også de tidligere «Senkveld»-programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg, som eier fem prosent hver av hotellsatsingen.

De to besøkte landet tilbake i 2013 i forbindelse med programinnspilling, som den gang foregikk ved et at Mosvolds hoteller.

Gjestene på hotellene er internasjonale – og særlig fra Europa og Asia. Og de skremmes ikke av situasjonen.

– Vi har veldig godt belegg på mellom 80 og 100 prosent, og har hatt det siden etter jul, sier Mosvold.

På våren er det regntid på Sri Lanka, og fremover i monsunmåneden mai blir det imidlertid roligere, sier han.

Les også

Englands sentralbanksjef advarer mot skyhøye energipriser: – Et historisk sjokk

Bistand

Det siste tilgjengelige regnskapet, som er for 2020, viser at hotellvirksomheten tapte omtrent fire millioner kroner i coronaåret.

– Den økonomiske avkastningen er ikke all verdens, men avkastningen kommer i form av andre gleder. Totalen er derfor positiv, sier Mosvold.

Selskapet hans bygget et barnehjem i landet tilbake i 2006 – og driver også en fagskole for unge jenter.

– Sri Lanka er et fattig land, så mange går ikke på skolen uten drahjelp. Det er først og fremst barn og ungdom vi retter oss mot, og vi gir rundt 300 stipender til universitetsstudenter og yrkesskolestudenter, sier Mosvold.

Tross gjentatte kriser i landet, har Mosvold tro på hotellene på Sri Lanka. – Med lange briller går det greit, sier han.

Med seg som støttespiller har han også AKO Foundation – den veldedige stiftelsen til Nicolai Tangen. Det er denne stiftelsen Tangen overførte milliardene sine til da han solgte seg ut av AKO Capital for å bli sjef for Oljefondet.

Mosvold vokste opp i samme nabolag og gikk på barne- og ungdomsskole sammen med Tangen, og uttalte seg til E24 da barndomsvennen ble utnevnt som oljefondssjef.

I tillegg gir bedriften Sørlandets Elektro Engros 10 prosent av overskuddet sitt til bistandsprosjektet – og har ifølge Mosvold bidratt med et millionbeløp gjennom flere år.

– Trekker meg aldri ut

– Hvordan ser du for deg at driften på Sri Lanka blir fremover?

– Ting må gå seg litt til. I løpet av seks måneder håper jeg at effekten av krisen i Ukraina har ordnet seg. Også tenker jeg at de har fått orden på regjeringen i løpet av seks måneder.

Investoren er tydelig på at han ikke har noen ambisjoner om å trekke seg ut av landet – noensinne.

– Jeg trekker meg aldri ut. Det gir meg mye. Jeg er veldig glad i landet, jeg har gode venner der nede, og jeg har troen på Sri Lanka.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om