Petter Stordalen blir største eier i nytt oppstartsselskap

Hotellkonge og investor Petter Stordalen går inn i spill- og læringsselskapet Fidl. Inspirasjonen kom fra realityprofil Petter Pilgaard.

Petter Stordalen investerer i oppstartsselskapet Fidl. Her med medgründerne (fra venstre) Kristian Hauan og Camilla de Ferry Smith, samt daglig leder Thomas Berg Green i samarbeidspartner Norsk Førstehjelpsråd.
Publisert: Publisert:

– Nå er det mye positive lyder her!

Medgründer og daglig leder Kristian Hauan i oppstartsselskapet Fidl ser på og kommenterer mens Petter Stordalen i høy hastighet avgjør hvilke skader som krever ambulanse, og hvilke som kan dra til legevakten.

Med både Fidl-gründerne og samarbeidspartnere i Norsk Førstehjelpsråd som publikum, skjer det under et visst press. Stadige pip i dur fra nettbrettet avslører at hotellkongen og investoren klarer seg gjennom modul én av ni i førstehjelpskurset.

Oppstartsselskapet Fidl har som mål å gjøre kurs og opplæring enklere og mer tilgjengelig ved bruk av mindre akademisk språk, samt spillteknologi som skal engasjere brukeren. Stordalen mener selskapet er et kinderegg: En god forretningsidé, bra for folk som vil inn i et yrke, og bra for samfunnet.

Petter Stordalen fikk prøve seg på Fidls førstehjelpskurs, utviklet i samarbeid med Norsk Førstehjelpsråd.

Derfor gikk han inn som investor i selskapet høsten 2021, via investeringsselskapet Strawberry Equity. Stordalen mener potensialet i Fidls bruk av spillteknologi som læringsplattform er stort.

– Behovet er enormt i mange bransjer. Fra førstehjelp til truckførerkurs, båtførerprøven, jegerprøven (...) Det er sjelden du finner den type selskaper å investere i, sier Stordalen til E24.

Han vil ikke ut med akkurat hva han har betalt for 50,1 prosent eierandel i Fidl, som ble startet i 2019. Men han kan forsikre om at planen er flere investeringer.

– Det som er nødvendig, det er nødvendig. Om tallet er 10 eller 100 millioner, det vil fremtiden vise. At vi er villig til å «backe» selskapet fremover, det er 100 prosent sikkert.

Inspirert av reality-profil

Inspirasjonen som la grunnlaget for Stordalens entusiasme rundt oppstartsselskapet, kom fra noe uventet hold.

– Merkelig nok ble jeg inspirert av Petter Pilgaard. Han var realitystjerne og egentlig kjent for å stå på utesteder med champagne. Så ble han sammen med Vendela Kirsebom. Hun ga ham et maskinførerkurs i gave. Han hadde kanskje ikke så mye formell utdannelse, men han tok et maskinførerkurs og begynte som gravemaskinfører. Og det gjorde at jeg fikk en helt ny respekt for Petter Pilgaard, sier Stordalen.

Da han fikk henvendelsen om investeringsmuligheter i Fidl, kom han på den nye respekten for realityprofilen.

– Det første de snakket om var truckførerbevis. For å bli truckfører er det litt som førerprøven for bil, du må lese masse bøker, det krever enorm motivasjon. Du må over en terskel som blir høy. Å senke terskelen ved at du når som helst kan gjøre den formelle delen på mobilen eller nettbrettet ...

– Jeg tenkte at det der skal vi faen meg være med på, sier Stordalen.

– Aldri spørsmål om hvor vi kan spare penger

De tre gründerne har alle jobbet med pedagogikk og utvikling av læremidler. Hauan er utdannet tømrer, og peker på at han godt kan kjenne seg igjen i barrierene ved teoretiske kurs når man er mer praktisk rettet.

– Det å spille noe ... Om du er 18 år og er glad i å spille spill, eller er 40 og liker å spille «Candy Crush» – det er akkurat de samme spillpsykologiske prinsippene som ligger til grunn. Du drives gjennom, og så sitter du med en kompetanse etterpå, sier Hauan.

Petter Stordalen og to av tre gründere i Fidl. Camilla de Ferry Smith er driftsdirektør i selskapet, Kristian Hauan er daglig leder.

Han peker på at appen også vil kunne rette seg mot videre- og etterutdanning, når stadig flere må lære nye ting gjennom hele karriereløpet.

Norsk Førstehjelpsråd, som er blant de første samarbeidspartnerne, håper Fidl kan skaffe flere kompetanse som kan redde liv.

– Spør vi folk «vil du ha kunnskap om å redde et liv?», så sier alle ja. Men må du gå på kurs i seks timer, sier mange nei, sier styreleder Jonas Vikran Hagen i Norsk Førstehjelpsråd.

– Hvis du kan gjøre det hjemme, tror jeg viljen blant folk til å lære er stor, legger daglig leder Thomas Berg Green i Norsk Førstehjelpsråd til.

Norsk Førstehjelpsråd er blant Fidls første samarbeidspartnere. Daglig leder Thomas Berg Green (til venstre) og styreleder Jonas Vikran Hagen i Førstehjelpsrådet håper at bedre tilgjengelighet skal føre til at flere får med seg kunnskap som kan redde liv.

Fidl baserer seg på to inntektsmodeller. Kurs rettet mot privatmarkedet betales av brukeren selv, og prisene varierer etter lengde og kompleksitet på kurset. For sertifiserte sikkerhetsopplæringer, som teoridelen av truckførerutdanningen, er planen å selge kursene til selskaper som driver sertifisert opplæringsvirksomhet.

Hauan er glad for å ha fått Stordalen med på laget, og understreker at hovedfokuset nå er å bygge opp et stort kurstilbud.

– Vi får tilgang på kompetanse, og holdningen er at vi skal skape noe sammen. Det er aldri spørsmål om hvor vi kan spare penger, men heller spørsmål om vi har stor nok fart, sier Hauan.

– Gjør vi det rett har Fidl et enormt potensial. De bringer noe helt nytt inn i markedet, sier Stordalen.

Publisert:
Gå til e24.no