Solenergi-selskap fra Stavanger får staten med på Vietnam-satsing

Norsk Solar har utviklet elleve solcelleanlegg som er bygget på takene til noen av de største kjøpesentrene i Vietnam. Nå går statens investeringsfond, Norfund, inn med flere titalls millioner kroner i prosjektet.

Slik ser solcellepanelene ut på et av kjøpesentrene i Vietnam.
Publisert:

Investeringen etablerer også et partnerskap mellom Norfund, Norsk Solar og investeringsfondet Finnfund, som har den finske staten som majoritetseier. Finnfund og Norsk Solar har tidligere etablert et investeringsselskap, Nordic Impact Cooperation (NIC), som har som formål å finansiere solprosjekter og levere fornybar energi til bedrifter og industriselskaper i såkalte fremvoksende markeder. NIC og Norfund investerer nå sammen i solkraftprosjektet i Vietnam.

Skal vokse videre

– Vi er stolte over å få Norfund med på laget som investor i vårt nybygde solkraftprosjekt i Vietnam. At to nordiske investorer, som Norfund og Finnfund ønsker å komme inn på eiersiden til våre prosjekter, bekrefter vår forretningsmodell og styrker vår evne til å ekspandere videre i Sørøst-Asia og globalt, sier administrerende direktør i Norsk Solar, Øyvind L. Vesterdal, til Aftenbladet/E24.

Øyvind L. Vesterdal, administrerende direktør i Norsk Solar

Prosjektet i Vietnam består av elleve solcelleanlegg som er bygget på taket til noen av de største kjøpesentrene i Vietnam. Hele prosjektet har en størrelse på 11-MW.

– Norfund har fulgt nøye med på den positive utviklingen til Norsk Solar, og vi er glade for å se nok en norsk utvikler av fornybar energi som lykkes med å etablere seg i framvoksende markeder. Samarbeidet med et viktig selskap som Central Retail i Vietnam er en bekreftelse på hva de har fått til. Vi er glade for å kunne samarbeide med Norsk Solar og tilby kapital og kompetanse som bidrar til økt tilgang til rimelig og ren energi, muliggjør jobbskaping og unngår CO2-utslipp, sier Inge Stølen, Senior Investment Manager i Norfund.

Har investert 75 millioner

Norfund er altså statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland. Selskapet ble opprettet av Stortinget i 1997, som redskap i norsk utviklingspolitikk overfor fattige utviklingsland. Formålet er å skape jobber og forbedre levekår ved å investere i virksomheter som fremmer bærekraftig utvikling.

Ingen av partene ønsker å si hvor mye Norfund investerer i prosjektet i Vietnam, men totalinvesteringen til Norsk Solar hittil er på rundt 75 millioner kroner og Norfund kommer til å eie 35 prosent av anlegget. Norsk Solar og Finnfund har de resterende 65 prosentene.

Vietnam har et av verdens hurtigst voksende energimarkeder, og landet mer enn doblet sitt forbruk mellom 2010 og 2019. Det har blitt verdens tredje største marked for sol, men over halvparten av landets energi kommer fra svært forurensende og klimaskadelig kullkraft.

– Vårt solkraftprosjektet vil produsere mer enn 300.000 MWh ren kraft og unngå 198.000 tonn med CO2-utslipp i Vietnam i løpet av de neste 25 årene, sier Øyvind L. Vesterdal.

Solcellepanelene viser godt igjen fra et fugleperspektiv.

Helvig største eier

Norsk Solar ble etablert i 2017 i Stavanger og har i dag mer enn 30 ansatte som representerer 15 nasjonaliteter. Selskapet er til stede i Norge, Pakistan, Ukraina, Sør-Afrika, Vietnam og Brasil. Norsk Solar er også børsnotert på Euronext Growth Oslo.

Desidert største eier i Norsk Solar, er vindkraftkongen Lars Helge Helvig, med sine 47,52 prosent gjennom selskapet Valinor.

– Innen energi arbeider vi både med vind- og solkraft på land og til havs, og med solenergi. Norsk Solar bygger solenergiparker i mange land, både i Nicaragua, Ukraina, Sør-Afrika, Vietnam, Pakistan og Maldivene.

– Jeg var nylig i Sør-Afrika der Valinor Afrika arbeider med et meget stort sol- og vindprosjekt. Rundt 10 milliarder kroner kan bli investert. Vi avventer offentlige godkjenninger, og jeg har stor tro på at det realiseres, sa Helvig i et intervju med Aftenbladet/E24 i desember i fjor.

Publisert:
Gå til e24.no