Siste nytt fra ONS

Festet innlegg
Støre lover to mrd. kroner for å sikre gass til Ukraina
29. august kl 11:28Kjetil Malkenes Hovland
DEL
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakker til ONS-konferansen Foto: Skjermdump fra ONS

I en tale under oljemessen ONS i Stavanger ga statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lovnader om at Norge vil bidra med to milliarder kroner for å sikre at Ukraina kan kjøpe gass til vinteren.

– Krigen gjør at Ukraina har et akutt behov for støtte utenfra. Ukraina har bedt Norge om å ta en lederrolle for å sikre tilgangen på energi. Nå følger vi opp, og foreslår å bruke to milliarder kroner for at ukrainerne kan kjøpe inn gass i høst og vinter, sier Støre i en melding.

Under et besøk i Kyiv i juli sa Støre at Norge ville støtte Ukraina med ytterligere inntil 10 milliarder kroner i år og neste år.

Nå sier Støre at to av disse ti milliardene skal gå til innkjøp av gass til Ukraina i år.

– Vårt bidrag til innkjøp av gass vil blant annet bidra til å holde sykehus og skoler i Ukraina varme i vinter, og gi flere muligheter til å lage varm mat, sier Støre.

Støtten gis gjennom Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD), og Norge ber også andre land om å støtte dette.

I sin tale til ONS sier Ukrainas president Zelenskyj blant annet at Russland forsøker å splitte Europa, og heller vil brenne gass (fakling) enn å sende den til Europa.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Equinors USA-sjef fornøyd

  Equinors USA-virksomhet har fått mye tyn etter enorme tap. Men nå tjener den penger, etter kostnadskutt, nedsalg og høyere energipriser.

  teaser
  31. august
  Equinors USA-sjef: – Ting går virkelig bra akkurat nå
 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Energitopp: Ventet ikke invasjon av Ukraina

  Wintershall Dea-sjef Mario Mehren hadde ikke sett for seg at Russland ville gå til krig i Europa og begrense gassleveransene. – Hvis du kaller det å være naiv, så har jeg vært naiv, sier han.

  teaser
  31. august
  Tysk energitopp om energikrisen: Ventet ikke Russlands krig
 • Andrine Resvoll, Malene Rustad
  DEL
  Miljøktivister blokkerer inngangen til Equinor-fest

  Miljøaktivister fra Extinction Rebellion, Greenpeace og Stopp Oljeletinga blokkerer veien utenfor Equinors hagefest på Forus, hvor selskapets hovedkontor ligger, tirsdag kveld.

  En rekke aktivister fra Greenpeace blokkerer også hovedinngangen til festen.

  Politiet er på plass for å ta hånd om aktivistene. Alle gjestene har nå kommet seg inn.

  Gjestene fikk tilsendt denne meldingen fra Equinor i påvente av å få komme inn:

  We are sorry to see you waiting outside to get in to the Garden Party. Our security and the police are working hard to solve the situation. We will inform you further as soon as possible.

  Politiet er på plass ved hovedinngangen til hagefesten. Foto: Malene Emilie Rustad, E24

  Jonas Kittelsen, talsmann for Extinction Rebellion og denne aksjonen, går sterkt ut mot festen til oljeselskapet.

  – Equinor skal ha hagefest og det er den største festen i året for å feire oljen. Det som feires er stikk i strid med vitenskapen, og spesielt Wistingfeltet som står for fire ganger Norges nasjonale utslipp, sier han og fortsetter:

  – Det er en motbydelig oppførsel at man feirer og utarmer livsbetingelsene for fremtidige generasjoner.

  Greenpeace-leder Frode Pleym retter også sterk kritikk mot Equinor.

  – Det er skammelig å holde overdådige oljefester midt i klimakrisa. Vi krever at statseide Equinor umiddelbart stopper arbeidet med oljefeltet Wisting, som vil bli verdens nordligste felt, sier han.

  Equinor-sjef Anders Opedal er vert for den eksklusive hagefesten, der en rekke oljetopper er tilstede. Festen arrangeres i forbindelse med ONS.

  Sissel Rinde, informasjonsdirektør i Equinor, sier til E24 at de annerkjenner retten til å demonstrere så lenge det foregår i lovlige former og aktivistene ikke setter seg selv eller andre i fare.

  – Vi deler utålmodigheten når det gjelder klimautfordringene, og som selskap gjør vi det vi kan for å levere energi som verden trenger med lavest mulig klimaavtrykk samtidig som vi investerer i fornybar energi, sier Rinde.

  Foto: Malene Emilie Rustad
  Foto: Malene Emilie Rustad
  Foto: Malene Emilie Rustad, E24
  Foto: Malene Emilie Rustad, E24
 • Eivind Aarre
  DEL
  - Fornybart på ONS drukner i olje og gass

  ONS hevder det er en energikonferanse mer enn en olje- og gasskonferanse, men solenergianalytiker Jenny Chase fra Bloomberg er ikke imponert.

  - Nå forlater jeg ONS og verdens snilleste oljestat. Net Zero Markets-sesjonene (fornybar-marked) var bra, men det druknet på side av ti messehaller med olje og gass som var såvidt grønnvasket. Olje- og gassbransjen er tydeligvis ikke nervøse for effekten fornybar energi etter hvert vil få på bunnlinjen deres. Vi vil vise dem, skriver Chase som sin avskjed til ONS 2022.

 • Asgeir Aga Nilsen
  DEL
  Subsea-satsing vil dele ut halvparten av overskuddet

  Schlumberger, Aker Solutions og Subsea 7 skal få utbetalt 50 prosent av nettoresultatet i det nye subsea-selskapet som prises til rundt 30 milliarder. Men en børsnotering er «neppe aktuelt», ifølge Aker-sjef Øyvind Eriksen.

  – I over ti år har det vært en erkjennelse om at det har vært overkapasitet i denne delen av subsea-markedet og at det vil være klokt å gjennomføre en konsolidering, sier Eriksen til E24.

  Han legger tirsdag frem avtalen om sammenslåing mellom subsea-virksomhetene til Akers porteføljeselskap Aker Solutions og Schlumberger, en avtale som vil gi førstnevnte en bokført gevinst på ti milliarder.

  Subsea 7 kjøper seg også inn med en eierandel på ti prosent i den nye subsea-satsingen.

  Les saken her.

 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Wintershall venter norsk produksjon på 200.000 fat per dag
  Wintershall-sjef Mario Mehren. Foto: Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad

  Tyske Wintershall, som eies av kjemigiganten BASF og den russiske milliardæren Mikhail Fridmans LetterOne, venter at selskapets produksjon på norsk sokkel skal øke til 200.000 fat oljeekvivalenter per dag i løpet av året.

  Det forteller selskapet på et pressemøte under ONS-konferansen i Stavanger.

  Selskapet startet i juli opp Nova-feltet i Nordsjøen som er knyttet til Gjøa-feltet. Dvalin og Njord er ventet å komme i produksjon i løpet av året, påpeker Wintershall.

  – Vi ligger godt an til å nå målet vårt om å øke den daglige produksjonen i Norge til 200.000 fat oljeekvivalenter innen utgangen av året, hvorav størsteparten er gass, sier konserndirektør for operasjoner (COO) i Wintershall Dea, Dawn Summers ifølge en melding.

  – Vår høyeste prioritet er å sikre at Europa har pålitelig strømforsyning med lave CO2-utslipp. Her spiller Norge en viktig rolle, sier hun.

  Selskapet venter å levere utbyggingsplan (PUD) for Dvalin North-feltet senere i år. Dette var det største funnet på sokkelen i 2021, og skal knyttes opp mot Dvalin.

  Dette er ventet en bølge av utbyggingsplaner på norsk sokkel i høst, blant annet vil Aker BP levere inn planer for 15 ulike prosjekter i løpet av året.

  Wintershall og partnerne har boret fire vellykkede brønner i Norge i år, inkludert Neptune Energy-opererte Hamlet og Ofelia og Aker BP-opererte Newt og Storjo.

 • Asgeir Aga Nilsen
  DEL
  Aker Solutions og Schlumberger slår sammen subsea-avdelingene

  Sammen med Subsea 7 går selskapene sammen om å opprette et felleseid selskap innen havbunnsvirksomhet. Aker Solutions venter en gevinst på nærmere ti milliarder kroner.

  Opprettelsen av selskapet skal skje ved at Aker Solutions og Schlumberger vil legge inn sine subseaavdelinger i det nye selskapet, mens Subsea 7 kjøper seg inn.

  Selskapet skal eies med 70 prosent av Schlumberger, 20 prosent av Aker Solutions og 10 prosent av Subsea 7.

  Les hele saken.

 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Freyr omtaler batteriavtale som viktig
  Laurent Demortier i Nidec (t.v.) og Tom Einar Jensen i Freyr. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

  Japanske Nidec inngår avtale om å kjøpe inntil halvparten av Freyrs batteriproduksjon i Mo i Rana, og selskapene skal også markedsføre systemer for energilagring til blant annet kraftselskaper.

  På en pressekonferanse på ONS i Stavanger tirsdag meldte de to selskapene om en avtale om salg av battericeller med samlet kapasitet på 38 gigawattimer (GWh) i perioden 2025 til 2030, med mulighet for å øke til 50 GWh.

  – Dette er sannsynligvis den viktigste avtalen vi har inngått så langt. Vi har inngått mange avtaler med viktig partnere, men dette er den første juridisk bindende kommersielle avtalen vår, sier konsernsjef Tom Einar Jensen i Freyr til E24.

  – Dette er viktig ikke bare fordi det bekrefter det vi har sagt, men det gir veldig viktig støtte til prosjektfinansieringsprosessene vi er inne i, sier han.

  Les hele saken

 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Store ringvirkninger av Equinors virksomhet

  Kunnskapsparken Bodø har regnet på hvor mye aktivitet Equinors virksomhet bidrar til.

  Svaret er at leveransene til selskapets felt og landanlegg i fjor var på over 70 milliarder kroner og sysselsatte nesten 60.000 årsverk.

  Selskapet hadde over 1.800 leverandører i 152 kommuner.

  I 2019 til 2021 kjøpte Equinor-opererte felt og landanlegg varer og tjenester for 235 milliarder kroner, ifølge Kunnskapsparken Bodø. 90 prosent stod norske leverandører for.

  – Det er første gang Equinor gjør en ringvirkningsanalyse av alle feltene våre i drift på sokkelen samt landanleggene. Resultatene bekrefter at det årlig skapes store nasjonale og lokale ringvirkninger fra driften av olje-og gassfeltene, sier konserndirektør Kjetil Hove i Equinor.

  Ifølge Hove vil feltene Equinor driver skape verdier for 6.000 milliarder kroner til staten frem til 2035.

  Equinor planlegger å investere 50 milliarder kroner hvert år på 2020-tallet, forteller han.

 • Jon Ingemundsen og Geir Søndeland
  DEL
  Elon Musk forlot Stavanger etter ekspressbesøk på drøye ti timer
  Foto: Carina Johansen / NTB

  Litt før klokken 19.30 mandag kveld fikk Aftenbladets team på ONS bekreftet at Elon Musk hadde forlatt messeområdet på Tjensvoll.

  Musk dro uten å møte pressen på veien ut.

  Litt før klokken 20.00 lettet privatflyet hans fra Stavanger lufthavn, Sola.

 • Bjørn Haugan, VG
  DEL
  Dette vil Jonas Gahr Støre si til Elon Musk

  Statsminister Jonas Gahr Støre talte under åpningen av ONS i Stavanger, hvor også Tesla-gründer og verdens rikeste mann Elon Musk er til stede og pratet på scenen.

  VG fikk en prat med statsministeren før han og Musk skulle spise lunsj sammen.

  – Det er interessant å høre hans syn på hastigheten i fornybar-overgangen. Han leder jo den, og han vet jo hva Norge gjort i forhold elektrifisering i samfunnet generelt. Så hvordan vi klarer å akselerere det. Han er jo som han sier teknolog fremfor alt, og alt det han har lykkes med i næringslivet er jo ikke det han snakker om, det er de teknologiske grensene han ønsker å skyve.

  – Hvordan kommer du til å utfordre ham når du skal møte ham?

  – Både til å drive denne utviklingen videre mot elektrifisering, men også, han er verdens rikeste mann, hva gjør han med det? Hvordan engasjerer vi privat sektor til å være med på det løftet som er.

  – Så du vil ha med ham?

  – Ja, og jeg synes det er helt riktig at du må ha med offentlig sektor, privat sektor og filantropene, de som har samlet opp mye penger.

 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Aker BP-sjefen: – Har eksponert hele Europas energisituasjon
  Fra venstre: Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik og Equinor-sjef Anders Opedal. Foto: Asgeir Aga Nilsen, E24

  Energikrisen i Europa påvirker både leverandørindustrien og verdikjedene for olje og gass, ifølge Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.

  – Det er åpenbart. Ingen kommer til å være i stand til å skjule seg for den, sier Hersvik til E24.

  Hersvik har kalt energi-skvisen i Europa for en varslet krise.

  – Det er resultatet av en kontinuerlig liberalisering, hvor man gikk vekk fra lange gasskontrakter knyttet til olje og til et mye mer likvid marked, noe som isolert sett var bra. Men så hadde vi det faktum at 40 prosent av europeisk gass ble levert av én aktør.

  – Og det er klart, at når du tok vekk oljetilknytningen, så satte man egentlig prisen hos residualaktøren. Og når én sitter med 40 prosent er det han som til syvende og sist setter prisen. I dette tilfellet er det Russland. Og det medfører at man har eksponert hele Europas energisituasjon for en geopolitisk diskusjon, sier Hersvik.

  Aker BP har blitt den nest største operatøren på norsk sokkel etter sammenslåingen med Lundin, og planlegger investeringer på hele 150 milliarder kroner på norsk sokkel de neste fem-seks årene.

 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  IEA-sjefen: Venter dyr energi i vinter
  IEA-sjef Dr. Fatih Birol Foto: Skjermdump ONS

  Leder Dr. Fatih Birol i det internasjonale energibyrået (IEA) er like bekymret som oljetoppene i Shell og TotalEnergies for vinteren som kommer.

  - Vi kommer til å se høye energipriser, kanskje resesjon, og en stor påvirkning på den europeiske økonomien og det sosiale livet, sier Birol.

  - Denne vinteren vil utfordre det europeiske samholdet, sier han.

  Men selv om energikrisen er alvorlig i Europa, så er Birol enda mer bekymret for u-land hvor energi nå er så dyrt at det skaper store problemer.

  Han har sagt siden mars at «vinteren kommer», men ønsker også å gi noe håp til dem som nå sliter med dyr energi.

  - Våren vil også komme, sier han.

  Han viser til at det vil komme investeringer i elbiler og fornybar energi, og at omstillingen vil fortsette i kjølvannet av krisen.

 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Oljebransjen mener kraft fra land er nødvendig

  Det er mulig å halvere klimagassutslippene på norsk sokkel i 2030, konkluderer olje- og gassbransjen i en fersk rapport.

  Ifølge en statusrapport fra Konkraft krever dette forutsigbare rammevilkår, sterkere virkemidler, og at prosjekter for å sikre kraft fra land ikke blir droppet eller utsatt.

  Flere politikere har i det siste uttrykt skepsis til elektrifisering på sokkelen, etter en periode med skyhøye strømpriser.

  - Vår oppgave er å nå klimamålene samtidig som vi produserer energien Europa etterspør og opprettholder verdiskaping, arbeidsplasser og inntekter til staten, sier administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge.

  Olje- og gassbransjens CO2-utslipp falt åtte prosent i 2021 fra året før, og lå i fjor på 12 millioner tonn. Nedgangen skyldes særlig at LNG-anlegget i Hammerfest var stengt, og utslippene øker trolig noe i år, ifølge Offshore Norge.

  Bransjen står for en fjerdedel av Norges utslipp, og mener at elektrifisering på sokkelen kan kutte ni prosent av Norges utslipp i 2030.

  Utslippene vil trolig falle med 700.000 tonn neste år fordi felt som Edvard Grieg, Sleipner og Gina Krog får kraft fra land, og feltene Gullfaks og Snorre får havvindkraft fra Hywind Tampen-prosjektet, ifølge Offshore Norge.

  «For å nå 2030-målet  kreves det i gjennomsnitt tilsvarende utslippsreduksjoner hvert år fremover«», skriver Offshore Norge.

 • Ada Lea, Torbjørn Røe Isaksen, Malene Emilie Rustad.
  DEL
  Aksjonister har limt seg fast i protest mot oljeleting

  Aksjonister har lim seg fast ved årets olje- og energimesse ONS i Stavanger.

  De varsler ikke-voldelige aksjoner i alle norske byer frem til kravet deres er oppfylt.

  Aksjonistenes hovedbudskap er å stoppe oljeletingen.

  Det er organisasjonen SOL, Stopp Oljeletingen, som står bak protestene.

  Rundt lunsjtider gikk brannalarmen på konferansen. Aksjonistene bekrefter at det var de som utløste brannalarmen.

  Vebjørn Bjelland Berg fra aktivistgruppen SOL synes det er forkastelig at Stavanger feirer en industri som risikerer en «samfunnskollaps».

  – Vi forstår at oljefolka og Elon Musk kun har avkastning på investeringer i tankene, og er villige til å ofre vår alles trygghet for det formålet, sier Berg.

  – Vårt budskap går ut til politikerne. Vi krever at de stanser all videre leting etter olje og gass og stater en rettferdig omstilling for oljearbeiderne umiddelbart, sier han.

  Kommunikasjonsdirektør i ONS, Inger Johanne Stenberg, sier til E24 at alle står fri til å demonstrere for det de tror på.

  – Så lenge det ikke er fare for sikkerheten til folk så skal de få lov til det.

  Aktivistene er akkreditert gjester gjennom ONS Young.

  Samtidig som aksjonistene utløste brannalarmen sto Leder i Natur og Ungdom på scenen.

  – Vi håper de benytter muligheten til å få med seg noe av det konstruktive som skjer på ONS young denne uka. Paradoksalt nok sto Gina Gylver fra Natur og Ungdom på scenen da dette skjedde, sier Stenberg.

  Ronja Therese Mylius, Emilie Østebø, Joachim Skahjem har limt seg fast ved ONS i Stavanger. Foto: Torbjørn Røe Isaksen
 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Elon Musk: - I denne situasjonen trenger vi mer olje og gass
  Tesla-sjef Elon Musk på oljemessen ONS Foto: Skjermdump fra ONS

  Det store trekkplasteret under årets utgave av olje- og energimesse ONS i Stavanger var Tesla-sjef Elon Musk.

  - Vi må ha en klar vei til en bærekraftig energifremtid, sier Musk.

  - Jeg er vanligvis ikke blant dem som vil demonisere olje og gass. Uten den ville ikke sivilisasjonen vår fungere. I denne situasjonen tror jeg vi trenger mer olje og gass, ikke mindre, samtidig som vi beveger oss så fort vi kan mot en mer bærekraftig fremtid, sier han fra scenen på ONS-konferansen.

  Han peker på havvind som en viktig kraftkilde fremover, fordi turbinene er blitt så store at de kan levere svært mye kraft. Sammenkoblet med batteripakker vil dette også kunne gjøre den fornybare kraften mer stabil, sier han.

  - Jeg er også for kjernekraft, legger Musk til.

 • Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  TotalEnergies-sjefen om gassprisene: – Altfor høye
  TotalEnergies-sjef Patrick Poyanné Foto: Asgeir Aga Nilsen, E24

  Sjefen for franske TotalEnergies er bekymret for de høye gassprisene, som har steget etter nyheten om at Russland skal stenge gassrøret Nord Stream 1 i noen dager.

  – Ærlig talt: Gassprisene er høye, altfor høye. Det er spenning knyttet til Nord Stream 1, jeg håper at dette vil roe seg, sier Poyanné til E24.

  Markedet forsøker nå å sikre nok gass i lagrene i Europa, forklarer TotalEnergies-sjefen.

  – Vi tar mange grep nå for å kunne være i stand til å levere, sier han.

  – Prisene er for høye, så noen kunder må ta tøffe avgjørelser, noe som kan skade den globale økonomien. La oss håpe at dette stabiliserer seg til et mer stabilt miljø enn det vi ser nå, sier Poyanné.

  Shell-sjef Ben van Beurden er bekymret for samholdet i Europa, men Poyanné mener det trengs fellesskap i energikrisen.

  – Energi er fundamentalt. Hver regjering har sine velgere og må ta vare på dem. Men energisystemet i Europa er tett sammenknyttet, sier han.

  – Denne krisen viser at vi trenger en samlet energipolitikk. Vi kan ikke tenke på Europas fremtid og ha nullutslipp som topp prioritet uten at klima og energisikkerhet går hånd i hånd, sier han.

 • Kjetil Malkenes Hovland og Asgeir Aga Nilsen
  DEL
  Shell-sjefen frykter flere vintre med energikrise
  Shell-sjef Ben van Beurden (nr. 2 fra venstre), her sammen med sjefene for TotalEnergies, Equinor og Yara. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

  Europa sliter med energikrise og skyhøye gasspriser, mens Norge tjener store penger.

  Shell-sjef Ben van Beurden sier at industrien i Europa vil få utfordringer, og at samholdet i EU vil bli satt på prøve etter at Russland har holdt tilbake på gassleveransene.

  - Mye vil bli satt på prøve, hvordan industrien vil holde det gående, men også samholdet i EU vil bli utfordret, uten tvil, sier van Beurden på et pressemøte mandag.

  Han sier at krisen kan strekke seg over mer enn en vinter.

  – Det kan være at vi har flere vintre, hvor vi på en eller annen måte må finne løsninger gjennom energieffektivisering, gjennom rasjonering og en veldig, veldig rask utbygging av alternativer, sier han.

  Han trekker frem alternativ gassimport er «forhåpentligvis alternative energikilder innenlands og innenfor Europa».

  – Men at dette skal være enkelt på noen måte tror jeg er en fantasi vi burde legge til side.

 • VGTV
  DEL

Gå til e24.no