Fratas bonus ved sykefravær: Nakstad med smitte-advarsel

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier det er i «alles interesse» – også arbeidsgivere – å unngå at syke ansatte møter på jobb og smitter kolleger.

– KRYSTALLKLART RÅD: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier det må forventes at også arbeidsgivere tilrettelegger for at syke ansatte som kan smitte kolleger holder seg hjemme.
Publisert: Publisert:

Problemstillingen er aktualisert etter at E24 fredag skrev at Tess-ansatte mister 2.000 kroner i såkalt «tilstedebonus» hvis de har én fraværsdag.

Bonusen trekkes også når fraværet skyldes sykdom, men ikke ved coronasmitte eller karantene, ifølge et internt Tess-skriv som ble sendt ut under en pågående smittebølge i fjor høst.

E24 har informert Nakstad og Helsedirektoratet om industrileverandørens bonusordning, som har vært omdiskutert internt.

– Hva synes dere om arbeidsgivere som gir ansatte slike økonomiske incentiver til å ikke ha fravær, inkludert ved sykdom?

– Ved sykdom er det et krystallklart råd om å være hjemme til man ikke lenger er smitteførende. Dette må man forvente at arbeidsgivere også legger til rette for, skriver Nakstad til E24.

– Det vil dessuten kunne medføre økt sykefravær totalt sett dersom smitteførende personer rutinemessig går på jobb. Det er i alles interesse å unngå det, fortsetter helsetoppen.

Har du tips? Kontakt vår journalist her

Les også

Tess-sjefens helomvending kom etter press fra storkunder

– Veldig lite i tiden

I et internt skriv har Tess karakterisert tilstedebonusen som «et vellykket virkemiddel for å få ned sykefraværet».

Hodejeger Trine Larsen er partner og sjef i Hammer & Hanborg, og har over 15 års erfaring fra rekrutteringsbransjen.

– Dette er veldig uvanlig. Jeg har aldri hørt om slike bonustrekk ved fravær i Norge før. Vi har jo et arbeidsliv som er bygget på tillit, sier Larsen til E24.

– De fleste bedrifter ønsker at du møter på jobb, men ikke hvis du er syk. Jeg tror nok slike oppmøte-incentiver kan skape en følelse blant ansatte om at de møtes med mistro. Det er i så fall ikke et utgangspunkt for et godt arbeidsforhold, sier hodejegeren.

Hun synes slike ordninger er gammeldags og «veldig lite i tiden».

– VELDIG UVANLIG: Rekrutterer og partner i Hammer & Hanborg, Trine Larsen, synes slike ordninger er avleggs og advarer om at ansatte kan oppleve mistro fra arbeidsgiver.

Forbundsleder Audun Ingvartsen i organisasjonen Lederne sier han har stor forståelse for at Tess vil trigge økt arbeidslyst, gitt at Norge har høyt sykefravær – men tror virkemiddelet kan treffe skjevt.

– Folk som rammes av alvorlige sykdommer er jo hundre prosent uforskyldte i det. Er det da rettferdig at de blir trukket penger når de har helt gyldig grunn til fraværet? Det er jeg usikker på, sier Ingvartsen.

Les også

Arbeidsministeren: – De som bidrar til å motarbeide fagorganisering vil få med meg å gjøre

Nakstad: – Vil være uheldig

Nestleder Lena Reitan I LO Handel og Kontor går lengre, og kaller det «diskriminering». Tess-sjef Erik Jølberg har avslått å imøtegå kritikken.

Espen Nakstad sier Norge går inn i en sesong der det er viktig å unngå smittespredning på arbeidsplassen og i andre situasjoner der mange mennesker møtes.

– I hvilken grad er dere bekymret for at slike ordninger kan være egnet til å trigge smittespredning dersom de benyttes under den pågående pandemien?

– Vi balanserer på et punkt der vaksinedekningen og kontakten mellom mennesker trekker smitten i samfunnet henholdsvis nedover og oppover, svarer Nakstad.

– Det at smitteførende personer har mye kontakt med andre, vil være uheldig når vi går inn i en vintersesong med både influensasykdom og pandemi, legger han til.

E24 har spurt Helsedirektoratet om de ut ifra smittevernhensyn vil fraråde norske bedrifter å bruke økonomiske incentiver for oppmøte på jobb, men har ikke fått svar.

Publisert: