Kaller den britiske kalkunkrisen medieskapt

CO2-mangel og sjåførkrise har fått britene til å frykte for julemiddagen, men bonden på lokalgården i Sankt Albans holder roen.

Bonde Fiona Reynolds ved Hedges Farm i Hertfordshire i Øst-England minner om at kalkunene ikke skal fly noe sted.
Publisert: Publisert:

HERTFORDSHIRE (E24): En times biltur nord for London, forbi lange bensinkøer og supermarkeder med tomme varehyller, tripper 250 velfødde kalkuner inne i en tettpakket låve på familiegården Hedges Farm.

Hønsefuglene får gå utendørs så langt det gjør seg gjøre, men må være i en innhengning på grunn av biltrafikk, hundeturer og britenes akutte frykt for å få julemiddagen ødelagt.

– Etterspørselen har gått i været. Folk kommer hit i hopetall nå og spør om vi er rammet av kalkunkrisen, og jeg svarer alltid at fuglene skal ikke noe sted, sier bonde Fiona Reynolds.

Hun sier hun daglig svarer på spørsmål om rapportene om en kommende «kalkunkrise», forårsaket av mangel både på utenlandske arbeidere og CO2.

Les også

John (90) om forsyningskrisen: – Jeg levde under krigen, dette er ingenting

Startet i sommer

Karbondioksid brukes både til avliving og rensing av masseprodusert fjærkre, samt til å holde kjøttet ferskt over lengre tid.

Da amerikanske CF Industries stengte to britiske gjødselfabrikker i september ble rundt 60 prosent av Storbritannias tilførsel av kommersiell CO2-produksjon også stanset, skriver avisen. CO2 er nemlig et biprodukt av gjødselproduksjonen.

Frykten for CO2-mangel begynte allerede i sommer, ifølge fagbladet The Grocer.

– Denne gjentagelsen av gasskrisen i 2018 – på toppen av brexits arbeidermangel – har satt industrien i en veldig utfordrende posisjon, sa administrerende direktør Richard Griffiths i British Poultry Council den gang.

Les også

Briter i bensinkø: – Det kan bli ufint

Denne uken inngikk CO2-industrien en avtale med myndighetene for å sikre leveransene av gassen frem til nyttår, ifølge Reuters. Dette er en forlengelse av en treukers-avtale de inngikk i slutten av september, som sikrer produsenter som CF Industries en fastpris for CO2-en de leverer ut til kunder som trenger det.

Samtidig har myndighetene advart matprodusentene om at prisen på CO2 kan øke så mye som 400 prosent.

Bruker ikke gass lokalt

– Jeg tror det kan bli en utfordring for supermarkedene, men for britiske bønder er kalkunene allerede på plass, så det er ikke et problem. Det ville i så fall bare være etterspørselen som kan bli et problem for oss, sier Fiona Reynolds.

På hennes småbruk benytter de ikke CO2 i kalkunproduksjonen.

– Vi bruker ikke gassene for rensing av fuglene. Fordi vi selger dem ferske og de vokser sakte, som biff. Mens større steder som supermarkeder må pakke kalkunen og alt kjøtt for å gjøre hyllelivet lengre, forklarer Reynolds.

Gården har eget utsalg i en av bygningene, med kjøledisk og egen slakter som svinger kjøttøksen idet E24 besøker dem.

Også brexit har påvirket kjøttindustrien, og derfor kalkunleveringene, i Storbritannia. Mangelen på utenlandsk arbeidskraft slår inn både i tungtransporten og på fabrikkene.

Torsdag 7. oktober bestemte myndighetene å innvilge midlertidige visum til arbeidere, spesifikt tungtransportsjåfører i fjærkreindustrien og matsektoren.

5.500 arbeidere i fjærkreindustrien og 4.700 tungtransportsjåfører for matsektoren får utstedt et midlertidig visum frem til nyttår, dersom de søker innen 15. november.

Mener media har blåst opp krisen

– Jeg tror det eneste som vil påvirke oss er regelendringer, sier kalkunbonde Reynolds.

– Og det eneste andre er at folk ser etter mer kortreist mat som ikke kommer fra Europa og ikke har gått gjennom alt papirarbeidet, slik at prisen har gått opp.

– Hvordan har etterspørselen vært for dere?

– Den har allerede økt, på grunn av at media skriver at det tomt, slik at folk panikkhandler. Det er ingen grunn til uro, kalkunene klekkes i juni-juli, og de kommer ikke til å forsvinne. Og det er ikke noen endring på tallene på bondegårdene, i motsetning til på supermarkedene, sier hun.

Bestillingene ved Hedges Farm åpner i slutten av oktober, forteller hun.

– Vi har ikke åpnet for bestilling ennå, men folk tar kontakt og spør om de kan booke kalkuner tidlig. Vi er en bondegård, kalkunene er her, de skal ikke fly noe sted og forsvinne, så panikken er unødvendig.

Publisert: