Bildet viser en skisse av Svart hotell ved foten av Svartisen i Nordland.

Svart vil bli bygget

E24 koker suppe på spiker i tendensiøs artikkel om vårt hotellprosjekt.

 • Jan Gunnar Mathisen
  Daglig leder i Miris AS
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

E24 avlegger oss en visitt, og skriver en artikkel som gir inntrykk av at vårt hotellprosjekt Svart aldri vil bli realisert.

Artikkelen er et tendensiøst sammensurium hvor E24 slåss for å fremstille det hele som så spekulativt som mulig. Hvis det er E24s oppgave, lykkes avisen særs godt.

Les også

Luksushotellet skulle stå ferdig i år: Nå vil investorer slå utbyggeren konkurs

La oss derfor redegjøre for sakens fakta:

1) Svart Eiendom AS, selskapet som skal bygge hotellet, har en egenkapital på 40 millioner kroner og null gjeld. Konkursrisikoen er dermed minimal.

2) E24 gjør et stort poeng ut av at vi ikke har hatt dialog med byggesaksavdelingen i kommunen nylig. Prosjektet er med i godkjent regulering, neste trinn er en rammesøknad, og det gjør man i samråd med entreprenør. At det ikke har vært dialog, er dermed helt selvsagt så lenge entreprenør ennå ikke er valgt.

3) Vårt konsern slet med likviditeten i 2019, men akkurat da vi hadde landet et brolån som skulle berge oss frem til fullfinansiering, skylte pandemien inn over verden. Det har vært enklere tidspunkt å selge inn et hotellprosjekt på, enn midt under en pandemi. Prosessen har dermed naturlig nok tatt lengre tid.

4) Men vi har brukt tiden godt. Svart-prosjektet er blitt forandret, og tilpasset reiselivet etter pandemien. Bærekraft og opplevelser er blitt enda mer sentralt, og det holder ikke lenger å ha lave karbonutslipp. Null utslipp og karbonlagring off grid er den retningen vi nå går.

5) Snøhetta er ikke lenger vår arkitekt. Deres powerhouse-standard var ikke tidsriktig nok for det prosjektet vi ønsker å utvikle. Snøhetta har fått godt betalt for det lille de har bidratt med, og at vi velger å gå videre med ny arkitekt er vårt valg. Konseptet, ideen og prosjektet er vårt.

6) Vi har fortsatt utviklingen av prosjektet. Det vil forandre nordnorsk reiseliv og hva man tenker på som bærekraftig. Lykkes vi, vil dessuten Nord-Norge endelig kunne lykkes med bærekraftig helårsturisme. Det vil hele regionen tjene på.

7) At vi ligger i strid med en kreditor er beklagelig, men det er slikt som kan skje. En sak har mange sider, men for øvrig kan vi ikke si så mye mer om en pågående tvist.

E24 er hjertelig velkommen til å dekke åpningen, og snart første spadetak.

Dere har ikke fortjent det, men E24 skal få reisen på vår regning.

Les også

Luksushotellet skulle stå ferdig i år: Nå vil investorer slå utbyggeren konkurs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hotell
 2. Snøhetta

Flere artikler

 1. Luksushotellet skulle stå ferdig i år: Nå vil investorer slå utbyggeren konkurs

 2. SAS brukte ikke-bygget hotell fra konkursslått eiendomsselskap i reklame-mail

 3. Kreativitet som drivkraft – og konkurransefortrinn

 4. Betalt innhold

  Se de spektakulære hotellplanene i havgapet

 5. I sjefsstolen: Å lede når det stormer