Vitus-eier kalt inn på teppet hos Konkurransetilsynet etter E24-sak

Norsk Medisinaldepot truet leverandører med «konsekvenser» om de prioriterte salg i dagligvarebransjen. Konkurransetilsynet svarte med å kalle selskapet inn på teppet, og varsler at de vil følge saken fremover.

Vitusapotek er eid av Norsk Medisinaldepot som i et lukket videomøte med sine leverandører i år, sa at det var umulig for dem å satse på salg i både apotek og andre butikker samtidig.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Årsaken til møtet med Norsk Medisinaldepot var innholdet i artiklene i E24 for noen uker siden, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Beate Berrefjord.

Artiklene omhandlet hvordan apotekgiganten Norsk Medisinaldepot (NMD) i et lukket videomøte truet leverandører med at det ville bli vanskeligere å få varer inn i hyllene deres om man solgte varer andre steder enn i apotekene.

– Så dere som leverandører har to valg: Enten velger dere å være apotekvennlig og satser fullt og helt på oss, eller så velger dere å være LUA-vennlig med de konsekvensene det har, uttalte en leder i Norsk Medisinaldepot i videoen.

«LUA» er en forkortelse for legemidler utenfor apotek.

I etterkant har både bransjeorganisasjonen Legemiddelindustrien, stortingspolitikere og nå også Konkurransetilsynet reagert på uttalelsene.

NMD er landets nest største grossist av legemidler, og står bak kjedene Vitusapotek og Ditt Apotek.

Berrefjord uttalte seg tidligere i år på generelt grunnlag, men sa det er bekymringsverdig når aktører går ut med et ønske om å begrense konkurransen i et marked.

Nå snakker hun ikke lenger på generelt grunnlag.

– Vi har hatt en samtale med NMD og utdypet det vi sa i saken den gangen. Det er viktig for oss at NMD forstår hvorfor vi er bekymret, og mitt inntrykk var at de forsto det, sier Berrefjord.

Hun ønsker ikke å utdype hva som ble sagt i samtalene. Det vil heller ikke NMD.

– Jeg kan bekrefte at vi hadde et videomøte i november. Hvis du ønsker flere detaljer, må jeg nesten til Konkurransetilsynet, sier kommunikasjonsdirektør i NMD, Miriam Thistel.

Beate Berrefjord er nestleder for avdelingen i Konkurransetilsynet som ser på saken knyttet til mat, handel og helse.
Les også

Apotekkjempe truer leverandører om butikksalg: – Vil få konsekvenser

Les også

Næringsministeren om Apotek-saken: – Glad for at konkurransetilsynet er oppmerksom på saken

Ikke vurdert lovbrudd

Tilsynet vil følge opp med nye samtaler med både Legemiddelindustrien som representerer leverandørene, og Norsk Medisinaldepot.

I den omtalte videoen uttaler NMD at man har fjernet produkter fra leverandører som selger til butikker, og også takket nei til lanseringer av nye produkter det siste året, av samme årsak.

– Er det slik at dere vurderer at det kan ha forekommet brudd på konkurranseloven?

– I første rekke er det en bekymring. Men som vi sa, bør man være svært forsiktig som en stor aktør, særlig på dette som går på paragraf 10, altså samarbeid som begrenser konkurransen, sier Berrefjord i Konkurransetilsynet.

– Men er det slik at også trusler også kan være et brudd på loven?

– Det er vanskelig å si. Det vi vet er at de gikk ganske langt i denne videoen, vi fant jo grunn til å reagere, men det er viktig for meg å understreke at vi ikke har tatt stilling til om det er begått et lovbrudd.

Berrefjord sier de ennå ikke har gjort noe vurdering om NMD er det man kaller en dominerende aktør, som må til for at man kan vurdere paragraf 11 i konkurranseloven – som er paragrafen om «utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling» i konkurranseloven.

Berrefjord nøyer seg med å si at selskapet, som ett av tre store aktører i apotekmarkedet, er stort nok til at man bør være «sin rolle bevisst».

– Det beste er om dette løser seg ved at vi har samtaler med de berørte.

Har du tips i denne saken? Kontakt E24s journalister her.

Les også

Bor 1,5 time unna nærmeste apotek: Advarer politikerne etter apotekgigantens trusler mot leverandører

Les også

Stortingspolitikere mener tilsynet må granske Vitus-utspill

Reaksjoner på Stortinget

Organisasjonen Legemiddelindustrien som representerer flere av NMDs leverandører, har klaget inn apotekgiganten til Konkurransetilsynet.

Geir Pollestad (Sp) og Terje Aasland (Ap) reagerte også kraftig på saken, og mente Konkurransetilsynet burde granske. I tillegg var også næringsminister Iselin Nybø ute og uttalte at hun var glad for at Konkurransetilsynet var observant på forholdet.

Norsk Medisinaldepot har siden den første saken E24 publiserte, sagt at de føler seg misforstått.

Selskapet skjønner at budskapet i videoen kan oppfattes som negativt, men mener at det ikke handler om å begrense konkurranse, snarere om at man er kritisk til at folk kjøper legemidler som paracet og nesespray i butikk uten farmasøytisk veiledning.

E24 har på nytt spurt NMD om hva som mener med konsekvenser som nevnes i videoen med leverandørene, men har ikke fått svar på dette.

Les også

Apotekene får håndsprit-kritikk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarebransjen
 2. Konkurransetilsynet
 3. Norsk Medisinaldepot
 4. Apotek
 5. Legemiddelindustrien
 6. Iselin Nybø

Flere artikler

 1. Apotekkjempe truer leverandører om butikksalg: – Vil få konsekvenser

 2. Bor 1,5 time unna nærmeste apotek: Advarer politikerne etter apotekgigantens trusler mot leverandører

 3. Stortingspolitikere mener tilsynet må granske Vitus-utspill

 4. Konkurransetilsynet varsler å stanse norsk-finsk brennevinfusjon

 5. Kritiseres for å ha for stor makt over maten – strammer grepet om frukt og grønt ytterligere