Koronasituasjonen: Store selskaper vurderer å stramme inn

ConocoPhillips har allerede bestemt at de går ned på antallet som fysisk kan møte på jobb, mens store selskaper som Equinor, SR-Bank og Vår Energi følger korona-situasjonen ekstra tett nå.

Bare halvparten av de som jobber i SR-Bank kan være fysisk på plass i Finansparken på grunn av koronasituasjonen.

Kristian Jacobsen
 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal (Stavanger Aftenblad)
Publisert:,

Tirsdag meldte to amerikanske giganter med norske hovedkontor i Sola kommune om Covid 19-smitte blant sine ansatte.

Fire ansatte fikk påvist koronasmittet hos oljeselskapet ConocoPhillips. Selskapet har kontorplass til 1000 i Tananger, og den siste tiden kun 200 personer daglig hatt hjemmekontor. Nå strammer selskapet inn igjen.

Tre ansatte ved Halliburton i Tananger var også blitt syke.

– Vi registrerer at det er en oppblomstring av smittetilfeller i regionen, og vurderer fortløpende hvordan vi skal forholde oss til situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør i Vår Energi, Andreas Wulff, til Aftenbladet.

Selskapet har siden i sommer hatt en regel om at 50 prosent av staben kan møte fysisk på jobb. Totalt har Vår Energi rundt 700 ansatte på Forus.

Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i Vår Energi, sier at de følger nøye med på koronasituasjonen i regionen.

Jon Ingemundsen

Minimum to meter hos Vår

– Vi mener at dette er et fornuftig nivå nå, men ting kan endre seg raskt. Derfor følger vi som sagt utviklingen tett.

– Har du inntrykk av at det er rundt 350 fysisk på jobb hos dere hver dag?

– Det varierer litt fra dag til dag avhengig av aktivitetsnivået på bygget, men i snitt er vi nok under det, svarer Wulff.

Vår Energi har ikke registrert noen smittetilfeller blant sine ansatte.

– Vi har innført en rekke restriksjoner for å redusere faren for smittespredning. Blant annet praktiserer vi minimum to meters avstand i møterommene og i kantinen. I tillegg oppfordrer vi til utstrakt bruk av digitale møteformer, sier Wullf, som legger til at de offshore har et eget regime for å hindre smittespredning.

50 prosent hos SR-Bank

Hos SR-Bank praktiseres de samme reglene som i Vår Energi. Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Knoph Askeland opplyser til Aftenbladet at 50 prosent av staben på 650 kan møte fysisk på jobb i Finansparken.

– Vi har praktisert disse retningslinjene siden før sommeren. Planen var å gå opp til 80 prosent 1. september, men det er ikke aktuelt nå med den oppblomstringen vi ser i regionen, sier Askeland, som sier at de også har jevnlige møter rundt korona-utviklingen.

Øyvind Knoph Askeland, kommunikasjonsrådgiver i SR-Bank.

SR-Bank

– Det siste som er sagt, er at vi skal kjøre med 50 prosent ut oktober. Men dette er vurderinger som gjøres fortløpende og det kan dermed bli endringer før den tid.

– Kan det vært snakk om å stramme inn?

– Det har ikke vært tema foreløpig, men SR-Bank har helt siden utbruddet i mars forholdt seg veldig konservativt. Vi var tidlig ute med å «stenge ned» Finansparken og har et strengt intern regime når det gjelder smittevern, svarer Askeland.

I SR-Bank har hver avdeling ansvar for at de ikke er mer enn halvparten fysisk på jobb.

– De fleste har egne rulleringssystemer som fungerer veldig bra. Det har også gått helt fint med over 300 på hjemmekontor hver dag, sier Askeland.

– Hva med lokalkontorene?

– Der er det litt ulik praksis avhengig av beliggenheten, hvor mange som jobber der og arealet på kontoret. Men også her er det 50 prosent-regelen som gjelder sånn i utgangspunktet, svarer han.

Equinor følger nøye med

I Equinor er det også inntil 50 prosent som kan være fysisk på jobb.

– Vi ser en situasjon med noe oppblomstring og med noen lokale smitteutbrudd nå. Derfor kommer vi til å fortsette å gå inn i høsten med stor bruk av hjemmekontor, sier pressekontakt i Equinor, Morten Eek, til Aftenbladet.

– Kommer dere til å vurdere innstramminger?

– Hvis det viser seg å være nødvendig, så må vi det. Men det kan også være aktuelt å fase inn flere medarbeidere etter hvert hvis det skulle vise seg å være mulig. Dette er en situasjon vi følger fortløpende og hvor ting kan endre seg raskt. Derfor har vi også minst ett ukentlig møte hvor koronasituasjonen er tema, svarer Eek.

Morten Eek, pressekontakt i Equinor.

Jon Ingemundsen

På Forus har Equinor nær 5000 kontoransatte, mens selskapet har 11.000 som jobber på kontor totalt i Norge.

– Tiltakene internt består blant annet av at vi har en regel om minst to meters avstand i møterommene og i kantinen. I tillegg gjelder god håndhygiene og så må folk holde seg hjemme hvis de har koronarelaterte symptomer. Vi prøver også å unngå å sitte med ansiktene vendt rett mot hverandre i møter og lignende, sier Eek, som sier at det i Bergen har anbefalt de ansatte om å være på hjemmekontor ut denne måneden hvis lar seg gjøre.

Mange biler på parkeringsplassen utenfor lokalene til ConocoPhillips i Ekofiskvegen 35 i Tananger. Men nå må flere belage seg på hjemmekontor framover.

Fredrik Refvem

ConocoPhillips strammer inn

Tirsdag fikk fire ansatte hos ConocoPhillips i Tananger påvist smitte av covid-19. Det har ført til at de ansatte har blitt bedt om å gå tilbake til hjemmekontor etter at selskapet var i ferd med å fase de inn igjen på hovedkontoret som har plass til rundt 1000 ansatte.

– Vi har gode beredskapsplaner, og de har vi nå iverksatt. Bemanningen ved kontoret reduseres til 300, kantine og treningsrom stenges og busstilbudet stoppes, sa Stig S. Kvendseth, pressekontakt i ConocoPhillips, til Aftenbladet i går.

ConocoPhillips har gradvis økt antallet ansatte som fysisk møter på jobb fra 100 personer i mars og gradvis opptrapping til 800 personer i september. Nå går antallet som kan møte fysisk på jobb daglig tilbake til 300.

– Vi har lav terskel for hjemmekontor. Om lag 200 personer daglig har hatt hjemmekontor den seneste tiden, sier Kvendseth.

Tre smittet i Halliburton

Også tre ansatte ved Halliburton i Tananger er koronasmittet.

– Vi fikk dette bekreftet i dag, opplyste HR-direktør Helen Dreyer i Halliburton Norge til Aftenbladet tirsdag kveld.

– De som har vært i kontakt med de tre er i nå i karantene og jobber fra hjemmekontor, sier Dreyer.

Her kan du lese mer om

 1. Koronaviruset
 2. Halliburton
 3. Vår Energi
 4. ConocoPhillips
 5. SR Bank
 6. Hjemmekontor
 7. Karantene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  ConocoPhillips krever at ansatte bruker munnbind på kontoret

 2. Betalt innhold

  Tilbake på hjemmekontor? Dette har du krav på

 3. Betalt innhold

  Koronapandemien gjorde Anders Opedal sikker på at han ville ha Equinor-jobben

 4. Hurtigruten-topper beskyldes for å ha undertrykket informasjon

 5. Mer fleksibilitet for bankene i lånegarantiordningen

 6. Ber serveringssteder registrere alle gjester