Milliardsmell for norsk sjømat

I første måned i år eksporterte Norge sjømat for 8,1 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,6 milliarder, eller 16 prosent, målt mot samme måned i fjor.

Nedgangen i norsk sjømateksport var i januar på 1,6 milliarder, eller 16 prosent, målt mot samme måned i fjor. Eksportverdien på laks bidro til nedgangen.
Fiskeoppdretterne
 • NTB
Publisert:

Nedgangen skyldtes først og fremst et vesentlig fall i eksportverdien for laks, forårsaket av strenge koronarestriksjoner og stengte eller delvis stengte restauranter, forklarer Tom-Jørgen Gangsø i Norges sjømatråd.

– Vi ser også nedgang i eksporten av ørret og fersk torsk sammenlignet med den rekordsterke januarmåneden i 2020, sier Gangsø, som er direktør for markedsinnsikt og markedsadgang.

I alt ble det eksportert 95.600 tonn laks til en verdi av 5,2 milliarder kroner i januar. Volumet økte med 11 prosent, men verdien falt med 1,5 milliarder kroner, eller 23 prosent, sammenlignet med januar i fjor.

Polen, Frankrike og USA var største mottakere av laks fra Norge i januar, mens Sverige var det største vekstmarkedet for laks samme måned, målt i verdi.

– Pandemien skaper fremdeles utfordringer både her hjemme og ute i markedene. Selv om eksportverdien i januar ikke når opp til den rekordhøye eksportverdien i januar i fjor, klarer sjømatnæringen seg godt sammenlignet med andre næringer, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Tallene for januar viser også en nedgang for ørret. Eksportvolumet falt med 32 prosent til 3.800 tonn, mens eksportverdien på 218 millioner kroner er 134 millioner mindre enn i januar i fjor.

Derimot ble det eksportert mer klippfisk og tørrfisk i årets første måned, henholdsvis 9.600 tonn klippfisk til en verdi 438 millioner kroner og 508 tonn tørrfisk til en verdi av 92 millioner.

Les også

Salmar med laksevisjoner til havs for opptil 15 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Laks
 3. Oppdrettsnæring
 4. Norges sjømatråd
 5. Eksport
 6. Norge
 7. Sjømat

Flere artikler

 1. Norge eksporterte sjømat for 105,7 milliarder i 2020

 2. Den fallende sjømateksporten fortsatte i februar

 3. August-rekord for sjømateksporten

 4. Rekord-halvår for norsk sjømat – eksportverdien var 53,7 milliarder kroner

 5. Stengte grenser er langt ifra den eneste bekymringen for norsk fiskeri