Ordfører om skrinlegging av Ikea-varehus: – Trist

Trist, men ikke overraskende, sier ordførerne som inntil nylig trodde det skulle komme storstilte Ikea-varehus i sin kommune. 

SKRINLAGT: Ikea skroter planen om flere nye Ikea-varehus.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
 • Nina Tuv
 • David Bach
Publisert:,

Ikea skrinlegger planene om bygging av flere varehus. Det innebærer blant annet at tomter Ikea hadde kjøpt i Vestby, Danebu, Ålesund og Tromsø nå skal legges ut for salg.

Et Ikea-varehus ville betydd mye for næringslivet og aktiviteten i disse områdene, og mange lokale har jobbet i årevis for å overbevise Ikea om å sette opp en filial hos akkurat dem.

Men kundeflukt og lavere omsetning har gjort at Ikea måtte revurdere vekststrategien.

Netthandel pekes på som en av årsakene, mens andre mener nordmenn er gått lei av Ikea-møbler.

Ordførerne som tirsdag fikk den endelige kontrabeskjeden fra møbelgiganten, er skuffet, men ikke veldig overrasket.

– Trist for Tromsø

Det har gått åtte år siden Tromsøs innbyggere fikk gladnyheten om at et Ikea-varehus var på vei. I nærmere ti år hadde det da pågått folkeaksjoner og underskriftskampanjer for å få Ikea til nord.

I 2014 kjøpte Ikea den 50 mål store tomten av kommunen i bydelen Håpet, en tomt de betalte rundt 50 millioner kroner for.

Les også

Ikea tjener mer penger i Norge – men færre besøker butikkene

Men det blir ikke noen Ikea i Tromsø, og innbyggerne må fortsette å reise til Haparanda i Sverige for å få tak i en Billy-hylle.

Tromsø-ordfører Kristin Røymo er ikke spesielt overrasket over nyheten.

– Vi har fått signaler på at de har vurdert dette. Varehandelen er i endring og folk handler på nett. Det er forståelig at Ikea nå posisjonerer seg inn mot de nye trendene som verden står overfor, sier Røymo til E24.

– Men det er trist for Tromsø, for et varehus her ville ha generert mer aktivitet, og mer besøk til regionen. Vi var mange som håpet at det skulle ende med at vi fikk et varehus.

Tromsø kommune har en gjenkjøpsavtale som sier at de kan kjøpe tilbake tomten til samme pris, inflasjonsjustert. Det er heller ikke gjort noe med reguleringen av tomten. Den er avsatt til næring og industri, og Røymo er helt sikker på at det kommer til å bli etablert annen aktivitet der som er bra for kommunen.

– 50 mål midt i smørøyet er jo helt unikt. Tromsø er i sterk vekst, og det er helt sikkert mange aktører som er interessert i området, sier Røymo.

Les også

Handelsekspert om kundeflukten: – Nordmenn har gått lei av Ikea-møbler

– Skuffet

I Vestby i Akershus begynte Ikea å se etter aktuelle tomter allerede for 13 år siden. Planen om et varehus ble bekreftet i 2011, og en kjøpsavtale for en tomt på 70 mål ble signert i 2016, ifølge Østlandets Blad.

Ordfører Tom Anders Ludvigsen i Vestby kommune fikk kontrabeskjeden samtidig som alle andre tirsdag.

– Jeg er skuffet, det er ingen tvil om det. Vi har holdt på med Ikea i noen år nå, tomten er ferdig regulert med både infrastruktur og jordflyttingsprogram. Vi har jo hele tiden visst at de lurte litt på hvordan de skulle organisere sine varehus, men nyheten om at det ikke ble i Vestby kom på pressekonferansen, sier Ludvigsen.

Han fremholder likevel at han er rolig som ordfører, og påpeker at Vestby er en vekstkommune som vil klare seg bra uten Ikea.

– Har drøyd lenge nå

Også på Danebuåsen i Sandefjord har Ikea-planen vært i sving i mange år. Varehuset skulle gi 200 til 250 nye arbeidsplasser og legge beslag på et område på 63 dekar.

– Vi beklager det, men vi er ikke overrasket. Det har drøyd lenge nå, og man har sett endringer i kjøpemønsteret og slike ting, sier ordfører i Sandefjord kommune, Bjørn Ole Gleditsch (H) til E24.

– Vi vet jo at Ikea er en stor motor og har stor tiltrekningskraft i kjøpekraft langt på utsiden av vårt område. Det er klart at vi mister det – muligheten til å styrke vår region som et enda mer attraktivt handelsområde. Men det åpner seg kanskje nye muligheter, sier Gleditsch.

Ikea kjøpte tomten på Danebuåsen i Sandefjord av private aktører, og skal ifølge ordføreren ha betalt nesten 250 millioner kroner for den. Nå håper han at det blir fortgang i salgsprosessen, slik at de kan finne andre aktører som kan bidra til verdiskaping.

Ikea hadde imidlertid fått en særrett til å drive med detaljhandel på tomten, forteller Gleditsch.

– De fikk en rettighet som ingen andre hadde fått til den tomten. De er en så stor aktør, med en så dominerende posisjon i nordmenns bevissthet. Det er ikke så mange andre som er så attraktive. Så det ligger ikke an til at det blir detaljhandel der nå, sier han.

Les også

«Apokalypsen i norsk handel er ikke uunngåelig»

Les også

Ikea vurderer å lansere netthandelplattform

Les også

Ikea-sjefen lover lønnsomhet innen tre år – ekspert usikker

Her kan du lese mer om

 1. Ikea

Flere artikler

 1. Bønder vil bruke Ikeas tomt i Vestby til jordbruk

 2. Ikea tjener mer penger i Norge - men færre besøker butikkene

 3. Betalt innhold

  Slik ble Sandefjord Norges netthandelsby

 4. Annonsørinnhold

 5. Ikea prøver på nytt: Åpner butikk midt i Oslo

 6. Røkke-selskap satser på flyhotell til 800 millioner