Åserud, Lise

Konvertitten Giske

«Det er lov å bli rik», sier Trond Giske. Har han konvertert eller er det bare retorikk?

  • Torbjørn Røe Isaksen
    Journalist
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

"Det må være lov å lykkes, lov å gjøre det bra, og da må det også være lov å bli rik."

Det var på NHOs konferanse for små- og mellomstore bedrifter i Alta, men jeg følte et øyeblikk at jeg var på et møte i Unge Høyre en gang rundt 2003-04. Den gang hadde Unge Høyre adoptert slagordet "lov å lykkes". Det handlet nettopp om å rive ned janteloven, si noe så banalt enkelt som at det å gjøre det bra er bra!

Det er bra både for den enkelte og for landet. Hvis vi holder folk tilbake holder vi også samfunnet tilbake.

Men det var Arbeiderpartiets statssekretær Halvard Ingebrigtsen som snakket om at det skulle være lov å lykkes, ikke en eller annen aktivist i Unge Høyre. Han tråkker i fotsporene til næringsminster Trond Giske.

"Talk is cheap"

Allerede på NHOs årskonferanse i fjor spurte Giske hvorfor det var lov å lykkes i sport, men ikke i næringslivet? De siste månedene har han forsvart REMA 1000-drivere som tjener mye penger, fortalt hvor viktig arbeidsplassene John Fredriksen har skapt er for Norge, og varslet at han ikke har et religiøst forhold til formueskatten.

Fra tiden som AUF-leder og frontmann i kampen mot EU, har Giske alltid blitt regnet som en del av sosialdemokratiets venstrefløy. Han trådte sine politiske barnesko i radikale Sør Trøndelag og var en av Gerd Liv Vallas siste venner før hennes exit fra det offentlige liv.

Det høres unektelig ut som Trond Giske har konvertert, som han har fått en visjon på vei til Damaskus, bare i hans tilfelle trolig på vei til en konferanse med norske næringslivsledere.

Ingenting er egentlig bedre. Arbeiderpartiet mumler i blant om at vi må "skape for å dele", men aldri med engasjement og overbevisning. Det er åpenbart at partiet alltid har vært mest glad i å dele ut verdiene, og mindre opptatt av dem som skaper dem.

Til tider har AP også omtalt norsk næringsliv som om det bare består av multimilliardærer som hater Norge, den norske modellen og andre mennesker. Like fullt er jo AP avhengig av at næringslivet går bra for å finansiere stadig nye velferdsprosjekter. At Trond Giske nå har begynt å snakke om næringslivet slik de fortjener, er det bare å gi honnør for.

Men to spørsmål melder seg allikevel: er Giske representativ for regjeringen, og er det bare tomt prat, retorikk uten innhold?

Giske er en dyktig politiker, men han er flinkere til å møte, prate og bygge nettverk enn til å gjøre livet lettere for næringslivet. Den heller pinlige runden rundt Jon Fredriksens utflagging, illustrerer også at gjennomslaget hans i regjeringen synes å være begrenset.

Retorikk er viktig, og det gjør faktisk en forskjell at Giske og hans statssekretærer ikke bygger opp under fordommer og myter om næringslivet; allikevel blir jeg stadig slått av hvor lite Arbeiderpartiet lytter til bedriftene, særlig de små- og mellomstore. Når bedriftene protesterer mot stadig nye pålegg fra styringsglade politikere, vender AP det døve øret til. I min komite på Stortinget, arbeid- og sosialkomiteen, er AP helt konsekvente i sin neglisjering av behovene og bekymringene til små- og mellomstore bedrifter. Det er normen, ikke Giskes ”lov å lykkes”-retorikk.

Hvis ikke handling følger ord, er det verdt å minne om det amerikanerne sier: "talk is cheap".

Publisert:

Flere artikler