VEKSTAGENDA: De store sentralbankene, inkludert USAs, har lagt til rette for vekst. Det vil tiltrekke investorene på Oslo Børs.

Jewel Samad, AP / Berit Roald, NTB Scanpix

Investorene i aksjemarkedet kommer tilbake

Selv om interessen er på et historisk lavt nivå, vil høyere kurser trekke inn nye investorer.

  • Richard Paulsen
    Richard Paulsen
    Daglig skribent for Nordnetbloggen.no og for boligportalen nestehelg.no. Har 12 års erfaring fra megling/trading. Første del som derivatmegler i shipping og resterende periode aksjer. Tidligere arbeidsgivere har vært Imarex, Klaveness, FIS, Arctic Sec og GCM
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Det blir spekulert fra mange hold hva som er årsaken til det lave volumet på børsen og på privatpersoners deltagelse i fond og enkeltaksjer. Noen peker på inntreden av aksjeroboter og algoritmemaskiner, andre peker på gjeldsproblemer i Europa, men jeg tror svaret faktisk er enklere: Interessen har forsvunnet fordi ingen har tjent penger.

Finanskrisen, som begynte i 2008, har ført til at aksjeinvestorer og fondseiere har tapt penger eller ligger fortsatt i tapsposisjoner. Den største rekrutteringen til aksjemarkedet er at referansepersoner i livet ditt har suksesshistorier å fortelle. En reklameplakat for et fond, som har blitt slått av indeksen de siste 5 årene, utløser ikke grådighet og investeringvilje, da er synet av naboens nye bil mer effektivt.

Aksjer er er ikke et like stort samtaleemne på arbeidsplasser, universiteter og rundt middagsbordet lenger, og det er synd fordi det er nå man kan investere for den neste oppturen. Når alle snakker om temaet, nærmer vi oss dessverre toppen.

Obligasjoner har gjort det godt i år, og tall fra Nordnet og Skandiabanken viser at privatinvestorer foretrekker obligasjonsfond kontra aksjefond. Det er vel og bra, og så lenge verden har en lavrentepolitikk, og bankene ikke får betalt for utlånsrisiko, vil denne utviklingen fortsette.

Skulle veksten tilta, og rentene peke opp igjen, øker sannsynligheten for at investorene reallokerer til aksjefond i en stor skala, og her kommer rosinen i pølsen; Vi kan stå foran ett kjemperally i aksjemarkedet!

Ettersom jeg kun er skribent, ikke analytiker eller selger, kan jeg leke meg friere med ulike scenarioer.

Husk at aksjemarkedet kan gå som en kule, selv om enkelte land i Sør-Europa er gjeldstynget. Gjeld er ikke et hinder for vekst. Alt som skal til er at investorene ikke frykter kollaps, og den frykten har blitt betydelig redusert som følge av aktiv innblanding fra sentralbankene.

Aldri før i historien har politikerne i samtlige land i verden, hatt en vekstagenda samtidig. Nå ønsker de alle å tilrettelegge for at næringslivet skal vokse raskt. Samtidig kjører sentralbankene, fra Bank of Japan til kineserne, Den europeiske og den amerikanske sentralbanken en aggresiv lavrentepolitikk, pluss ekstra stimuli gjennom obligasjonskjøp. Det ligner på den umodne speiderlederen som har sprutet alt for mye tennvæske på bålet, og skjønner ikke helt hvorfor det ikke tar fyr. - Pass på, den tenner snart.

Det er ingen grunn for at ikke veksten kan overraske på oppsiden neste år. Børsnoterte selskaper har mye cash, og er strømlinjeformet etter noen tøffe år. Perioden med fallende risiko etter børskrakk, har gitt fine oppgangsperioder tidligere. I tillegg kan vi oppleve en multippelekspansjon, aksjer skal rett og slett prises høyere fordi risikoen er lavere og sannsynligheten for vekst øker.

På toppen av dette vil en liten setning fra USAs sentralbanksjef Ben Bernanke om høyere rentebane føre til et stort skifte fra obligasjoner til aksjer. Det er alltid større krefter i markedet enn den største optimisten tør å forutse. Aksjer kan være «kraftig» underpriset, og de kan være «kraftig» overpriset, er det noen grunn til at pendelen ikke skal svinge denne gangen også?

Høyerer kurser gir en selvforsterkende effekt, fordi det skaper suksesshistorier andre kan tro på.

Publisert:

Flere artikler