ESA åpner sak mot Telenor

EFTAs overvåkingsorgan ESA har åpnet sak mot Telenor og etterforsker om selskapet har brutt konkurransereglene i EØS-avtalen.

GRANSKES: ESA gransker Telenor for brudd på konkurranseloven.

  • NTB
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

- Allerede for et år siden fortok vi en kontroll hos Telenor hvor vi hentet et betydelig antall dokumenter, og uten at jeg kan si noe mer om bakgrunnen for dagens vedtak har vi nå besluttet at det er grunn for å granske saken videre, sier direktør for konkurranse og statsstøtte Per Andreas Bjørgan i ESA.

ESA opplyser i en pressemelding onsdag at de vil undersøke ytterligere om Telenor har brutt europeisk konkurranselovgivning.

Mistankene dreier seg om selskapets prissetting har resultert i ulovlig marginskvis for konkurrenter.

Overvåkingsorganet vil også etterforske hvorvidt klausuler i Telenors kontrakter for mobile telekommunikasjonstjenester til kundene kan virke utestengende overfor Telenors konkurrenter.

ESA: Har informasjon om mulige ulovligheter i Telenor

ESA opplyser at dersom slik atferd kan påvises, er det grunn til å tro at den kan ha gått ut over sluttbrukerne, ved å gjøre det vanskeligere for Telenors konkurrenter å etablere seg eller å vokse i markedet.

Bjørgan kan ikke si noe om hvor lang tid det vil ta før ESA tar en avgjørelse i saken, men bekrefter at overvåkningsorganet prioriterer saken og ser på den som viktig.

- Jeg kan ikke si noe omutfallet av denne saken, men generelt kan jeg si at saker om brudd på konkurranseloven er alvorlige og at dersom det er grunn for det kan vi gi både pålegg og høye bøter, sier Bjørgan.

Det understrekes at beslutningen om å opprette sak ikke betyr at det er funnet noe ulovlig.

Klausuler

Overvåkingsorganet vil etterforske hvorvidt klausuler i Telenors kontrakter kan virke utestengende overfor Telenors konkurrenter.

Dersom slik utestengende atferd kan påvises, mener ESA det er grunn til å tro at den kan ha gått ut over kundene ved å gjøre det vanskeligere for Telenors konkurrenter å etablere seg eller å vokse i markedet.

Mener Telenor skviser konkurrentene

Det er ikke første gang Telenor har vært anklaget for brudd på konkurranseloven. I fjor fikk selskapet en bot av Post- og Teletilsynet etter det ble klart at de hadde levert dårligere nett til Tele2s kunder.

Tele2 leier fortsatt nettilgang av Telenor.

Ingen dramatikk

Kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor forteller at de ble varsler om at det åpnes sak mot selskapet tirsdag.

- Vi opplever ikke dette som dramatisk, kun som en formell beslutning om å undersøke saken nærmere, sier Uribarri til E24, og understreker at det med dette ikke peker mot noen konklusjon den ene eller andre veien.

Telenor vet at de er mistenkt for marginskvis og mulig konkurransebegrensende vilkår i sluttkundekontraktene, men sitter ikke på ytterligere detaljer.

ESA gjennomførte 4. desember 2012 en uanmeldt kontroll på Telenors hovedkontor på Fornebu i Bærum. Under det som i mediene ble omtalt som en razzia, ble en stor mengde materiale samlet inn, både i form av dokumenter og elektroniske data.

- De ba om mye dokumentasjon da de var her i desember 2012, og har bedt om mer i etterkant. Så de undersøker om det er noe der, men hva de eventuelt leter etter, har ikke vi informasjon om, sier Uribarri.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. ESA: Telenor kan ha misbrukt sin dominerende posisjon i Norge

  2. Telenor avviser brudd på konkurransereglene

  3. ESA mener de har nye bevis mot Telenor

  4. Annonsørinnhold

  5. ESA på inspeksjon hos Widerøe

  6. – Har problemer med å ha en fornuftig inntjening