Økokrim om Yara-boten: Tidenes største

Yara-saken er tidenes mest alvorlige korrupsjonssak i norsk sammenheng, og boten er deretter, ifølge førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

TIDENES STØRSTE: Boten på totalt 295 millioner kroner er tidenes største i norsk sammenheng. Bildet er fra Yara lokaler i Bygdøy Allé i Oslo.

Håkon Mosvold Larsen
Publisert:

Som E24 meldte onsdag morgen, har Økokrim gitt Yara en bot på totalt 295 millioner kroner for korrupsjon og bestikkelser - en bot som sistnevnte har godtatt.

Det er tidenes største i norsk sammenheng, ifølge førstestatsadvokat Marianne Djupesland, som leder Økokrims korrupsjonsteam.

- Det har aldri blitt utmålt så høy bot tidligere i Norge, noe som har sammenheng med at det ikke har vært noen så alvorlige korrupsjonssaker i landet før, sier Djupesland til E24.

Bestikkelser på ministernivå

I en pressemelding skriver Økokrim at de anser saken som «en usedvanlig alvorlig korrupsjonssak».

- Det er vanskelig å se noe like alvorlig tilfelle i norsk sammenheng, heldigvis. Det er tale om høynivå-korrupsjon, med bestikkelser på ministernivå. Da gjør de allmennpreventive hensyn, signaleffekten, seg svært sterkt gjeldende. Slik korrupsjon har en rekke samfunnsskadelige effekter, undergraver blant annet folks tillit til myndighetene, sier Djupesland.

Yara skal i India og Libya ha bestukket høytstående offentlige tjenestemenn, samt at det i Russland skal ha bestukket en leverandør via en konti i Sveits.

Totalt skal det være snakk om bestikkelser på omtrent 73 millioner kroner.

Lite om personlig ansvar

I pressemeldingen fra Økokrim står det at de «mener å kunne bevise at bestikkelsene er forankret hos personer i Yaras tidligere konsernledelse».

Men Økokrim ønsker foreløpig ikke å si noe om det personlige ansvaret den tidligere ledelsen eller andre har hatt i forbindelse med saken.

- Dette kommer ikke vi til å uttale oss om nå. Økokrim vil komme tilbake til spørsmål knyttet til personlig ansvar i saken, sier Djupesland.

- Det vi kan se er at dette ikke er tale om noe engangstilfelle. Vi mener at dette har vært forankret i ledelsen. Det har vært manglende fokus på håndtering av korrupsjonsrisiko i den daværende ledelsen, sier hun.

Les også:

Yara godtar korrupsjonsbotAksje stiger tross korrupsjonsbotYara-anlegg i Libya delvis stengt