Telenor-styreleder: – Vi må sørge for at kvinnene er like kompetente til lederjobbene

Telenor-styreleder Svein Aaser håper ikke at likestillingskrav fører til at man ansetter dårligere ledere.

TRE MENN: Styreleder Svein Aaser, Sigve Brekke (midten) og Jon Fredrik Baksaas (t.v.) under presentasjonen av Sigve Brekke som ny konsersjef i Telenor i mai.

Helge Mikalsen
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Når du ser på det totale antallet mennesker, tror jeg nok vi skal erkjenne at det er noen færre gode kvinnelige lederkandidater. Men det er vår jobb å få dem frem, sier Aaser til E24.

Telenors styreleder møtte selv kritikk tilbake i mai da valget om ny konsernsjef etter Jon Fredrik Baksaas' avgang nok en gang endte med at en mann.

Aaser har tidligere forklart E24 at de «lette spesielt etter en kvinne» etter henstillinger fra næringsministeren, men at det altså ble Sigve Brekke «denne gang».

Les også

Mange kommuner har lav kvinneandel på listene

UTÅLMODIG: Næringsminister Monica Mæland vil har fortgang i likestillingsarbeidet i store norske bedrifter.

Terje Pedersen

Mæland: – Har tatt altfor lang tid

Onsdag var Aaser og en rekke andre styreledere inne til lukket likestillingsmøte hos næringsminister Monica Mæland.

Hun ville vite hva selskapene underlagt næringsdepartementet egentlig gjør for å få flere kvinner inn i ledende stillinger.

7 av 10 ledere i Norges største selskaper er menn, og Norge er blant de mest kjønnsdelte landene i Europa.

Telenor, Statoil, Yara, DNB er blant flere store selskap rundt Mælands bord som fortsatt har til gode å ansette en kvinnelig administrerende direktør.

Selv sier næringsministeren at hun begynner å bli utålmodig.

– Jeg synes dette arbeidet har tatt altfor lang tid, og det har jeg gitt uttrykk for til styrene. Men jeg ser nå at de er opptatt av å vise resultater. Det kommer vi også til å måle dem på, sier Monica Mæland til E24.

– Svein Aaser sier det er færre gode kvinnelige lederkandidater. Er du enig?

– Ja, for noen er utfordringen å bedre tilbudssiden. For andre er det etterspørselen som er utfordringen. Vi må jobbe med begge deler, svarer Mæland.

Les også

Grieg: – Vi må komme forbi at det skal være en høy og mørk mann som får jobben

– Vi er på veldig god vei

Aaser sier til E24 at likestillingsarbeidet har høy prioritet i Telenor.

– Du fikk jo selv refs etter at Sigve Brekke ble valgt som nok en mannlig konsernsjef i Telenor i mai. Bør dere selv bli flinkere?

– Vi føler at vi er på veldig god vei. Vi har en stor kvinneandel i alle våre selskaper. Husk at Telenor har 33.000 ansatte over hele verden og er i 13 forskjellige land. Vi arbeider nå med å få regjeringen i Malaysia til å innføre 40 prosent kvinneandel i malaysiske styrer. Vi jobber på mange områder. Vi ønsker å ha med flere kvinner i våre lederposisjoner, både fra Norge og internasjonalt, og det arbeidet går godt.

– Vi må skape rollemodellene

– Men hvis dere og andre skal hige etter 50 prosent kvinneandel i lederstillinger, selv om det er færre gode kandidater, kan man vel også risikere å ansette en dårligere kandidat?

– Det håper jeg ikke man gjør. Det vil være å gjøre en stor feil overfor kvinnene. Vi må sørge for at kvinnene er like kompetente til jobbene som utlyses eller som er ledige. Det er vår jobb å sørge for at de blir det.

Les også

Mæland: – Situasjonen i dag er altfor dårlig

– Hvordan?

– Vi har for eksempel fått inn en norsk kvinne [Hilde Tone fra Telenors toppledelse, red. adnm.] til å lede selskapet som opprettes gjennom fusjonen mellom Telenor og Telia i Danmark. Det er en vanskelig og krevende jobb, og hun er godt kvalifisert.

– Det er en måte å skape rollemodeller internt på som gjør at man stimulerer kvinner til å si at «all right, det finnes ikke bare jobber innenfor «soft sector», men går også an å lykkes innenfor krevende jobber». Vi må skape rollemodellene, sier Aaser.

Publisert:

Flere artikler

  1. – Ikke det Telenor jeg kjenner

  2. Kvitter seg med kvinne – øker kvinneandelen

  3. Telenor-saken: Kvinnelig favoritt vraket seks uker før avgjørelse

  4. Styreleder i Telenor kalles inn på teppet av Mæland

  5. Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben