Økokrim om Sevan Drilling-siktelsen: – Gjelder meget høye beløp
Flere politidistrikt har bistått Økokrim for å komme til bunns i om riggselskap i Norge har begått korrupsjon for å sikre kontrakt med Petrobras i Brasil.
– Vi har fulgt saken fra sidelinjen en god stund, på grunn av etterforskningen i Brasil som jo har vært offentlig kjent, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til E24.
Hun leder korrupsjonsetterforskningen i Økokrim, og sier hun er glad for riggselskapenes uttalte samarbeidsvilje.
– Både Sevan Marine og Sevan Drilling har sagt at de ønsker å samarbeide med Økokrim. Det ser vi positivt på, og forhåpentligvis vil det gjøre det enklere å finne ut hva som har skjedd, sier Djupesland.
Etter at mørket senket seg sent fredag i forrige uke, sendte riggselskapet Sevan Drilling ut melding om at de var siktet for korrupsjon av Økokrim.
Tidligere samme dag gikk Økokrim til aksjon mot selskapets lokaler i Oslo.
– Det var naturlig å aksjonere fredag fordi vi visste at Sevan Marine ville offentliggjøre konklusjonen av denne granskningsrapporten, forteller Djupesland.
Seadrill distanserer seg fra korrupsjonssiktelsen
Betalinger frem til i år
Hun vil ikke tidfeste akkurat når Økokrim startet etterforskningen.
Sevan Marine meldte i juni at de hadde igangsatt en ekstern gransking av saken, noe også Sevan Drilling varslet i sin kvartalsrapport for andre kvartal.
Siktelsen mot Sevan Drilling er, ifølge selskapets børsmelding om saken, knyttet til utbetalinger gjort mellom 2012 og i år, i forbindelse med selskapets kontrakt om utleie av borerigger til Petrobras.
Disse riggene ble utleid i perioden 2005 til 2008 da virksomheten i Sevan Drilling var en del av Sevan Marine.
Sevan Marine offentliggjorde fredag at en ekstern granskningsrapport utført av advokatfirmaet Selmer var oversendt Økokrim.
«Hovedkonklusjonen i rapporten fra Selmer er at det er mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige utbetalinger fant sted knyttet til tildeling av kontrakter i den aktuelle perioden fra Petrobras til Sevan for Sevan Piranema, Sevan Driller og Sevan Brasil», skriver Sevan Marine i en børsmelding.
Fant mulig Sevan Marine-korrupsjon i Brasil
– Meget høye beløp
Ifølge Dagens Næringsliv er det en brasiliansk agent ved navn Raul Schmidt Felippe Junior som Økokrim mistenker riggselskapet har bestukket med et «titall millioner» kroner.
– Jeg kan bekrefte at mistanken knytter seg til utbetalinger som har gått via en agent i forbindelse med inngåtte kontrakter i Brasil og Petrobras, sier Djupesland, som ikke ønsker å si agentens navn.
– Hvor store mener dere disse utbetalingene har vært?
– Mistanken gjelder meget høye beløp, uten at jeg vil gå ut med noe konkret tall. Det er imidlertid viktig å understreke at dette kun er mistanker. Etterforskningen vil forsøke å klargjøre pengestrømmer og andre viktige faktum i saken. Så skal vi vurdere om det har skjedd noe straffbart, sier Djupesland.
Har fått bistand fra flere politidistrikt
Aksjonen mot Sevan Drilling i Oslo er ikke den eneste i korrupsjonssaken. Djupesland sier Økokrim i sin aksjonsfase har fått bistand fra flere lokale politidistrikt.,
– For å innhente informasjon som kan belyse saken, ransaket vi en rekke adresser fredag, både i Oslo og andre steder i landet, sier Djupesland.
– Hvilke andre steder?
– Det er ikke naturlig å opplyse om den typen detaljer, svarer førstestatsadvokaten.
– Etterforsker dere flere norske selskap?
– Det kan jeg heller ikke si.
– Har dere fått henvendelse fra brasiliansk politi?
– Nå er vi helt i starten av etterforskningen, og da synes jeg ikke det er riktig å kommentere hvilke land vi eventuelt samarbeider med, sier Djupesland.
Mandag skrev Dagens Næringsliv at Sevan Drilling-gründer Arne Smedal sier han er siktet i saken. Økokrim har ikke villet bekrefte eller kommentere dette overfor E24.