Økokrim om Sevan Drilling-siktelsen: – Gjelder meget høye beløp

Flere politidistrikt har bistått Økokrim for å komme til bunns i om riggselskap i Norge har begått korrupsjon for å sikre kontrakt med Petrobras i Brasil.

ETTERFORSKER: Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim, her avbildet under Yara-rettssaken.
Publisert:

– Vi har fulgt saken fra sidelinjen en god stund, på grunn av etterforskningen i Brasil som jo har vært offentlig kjent, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til E24.

Hun leder korrupsjonsetterforskningen i Økokrim, og sier hun er glad for riggselskapenes uttalte samarbeidsvilje.

– Både Sevan Marine og Sevan Drilling har sagt at de ønsker å samarbeide med Økokrim. Det ser vi positivt på, og forhåpentligvis vil det gjøre det enklere å finne ut hva som har skjedd, sier Djupesland.

Etter at mørket senket seg sent fredag i forrige uke, sendte riggselskapet Sevan Drilling ut melding om at de var siktet for korrupsjon av Økokrim.

Tidligere samme dag gikk Økokrim til aksjon mot selskapets lokaler i Oslo.

– Det var naturlig å aksjonere fredag fordi vi visste at Sevan Marine ville offentliggjøre konklusjonen av denne granskningsrapporten, forteller Djupesland.

Les også

Seadrill distanserer seg fra korrupsjonssiktelsen

Betalinger frem til i år

Hun vil ikke tidfeste akkurat når Økokrim startet etterforskningen.

Sevan Marine meldte i juni at de hadde igangsatt en ekstern gransking av saken, noe også Sevan Drilling varslet i sin kvartalsrapport for andre kvartal.

Siktelsen mot Sevan Drilling er, ifølge selskapets børsmelding om saken, knyttet til utbetalinger gjort mellom 2012 og i år, i forbindelse med selskapets kontrakt om utleie av borerigger til Petrobras.

Disse riggene ble utleid i perioden 2005 til 2008 da virksomheten i Sevan Drilling var en del av Sevan Marine.

Sevan Marine offentliggjorde fredag at en ekstern granskningsrapport utført av advokatfirmaet Selmer var oversendt Økokrim.

«Hovedkonklusjonen i rapporten fra Selmer er at det er mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige utbetalinger fant sted knyttet til tildeling av kontrakter i den aktuelle perioden fra Petrobras til Sevan for Sevan Piranema, Sevan Driller og Sevan Brasil», skriver Sevan Marine i en børsmelding.

Les også

Fant mulig Sevan Marine-korrupsjon i Brasil

– Meget høye beløp

Ifølge Dagens Næringsliv er det en brasiliansk agent ved navn Raul Schmidt Felippe Junior som Økokrim mistenker riggselskapet har bestukket med et «titall millioner» kroner.

– Jeg kan bekrefte at mistanken knytter seg til utbetalinger som har gått via en agent i forbindelse med inngåtte kontrakter i Brasil og Petrobras, sier Djupesland, som ikke ønsker å si agentens navn.

– Hvor store mener dere disse utbetalingene har vært?

– Mistanken gjelder meget høye beløp, uten at jeg vil gå ut med noe konkret tall. Det er imidlertid viktig å understreke at dette kun er mistanker. Etterforskningen vil forsøke å klargjøre pengestrømmer og andre viktige faktum i saken. Så skal vi vurdere om det har skjedd noe straffbart, sier Djupesland.

Har fått bistand fra flere politidistrikt

Aksjonen mot Sevan Drilling i Oslo er ikke den eneste i korrupsjonssaken. Djupesland sier Økokrim i sin aksjonsfase har fått bistand fra flere lokale politidistrikt.,

– For å innhente informasjon som kan belyse saken, ransaket vi en rekke adresser fredag, både i Oslo og andre steder i landet, sier Djupesland.

– Hvilke andre steder?

– Det er ikke naturlig å opplyse om den typen detaljer, svarer førstestatsadvokaten.

– Etterforsker dere flere norske selskap?

– Det kan jeg heller ikke si.

– Har dere fått henvendelse fra brasiliansk politi?

– Nå er vi helt i starten av etterforskningen, og da synes jeg ikke det er riktig å kommentere hvilke land vi eventuelt samarbeider med, sier Djupesland.

Mandag skrev Dagens Næringsliv at Sevan Drilling-gründer Arne Smedal sier han er siktet i saken. Økokrim har ikke villet bekrefte eller kommentere dette overfor E24.

Les også

Første dom i Brasils Petrobras-skandale

Les også

Petrobras-direktør dømt til fem år for korrupsjon

Les også

– Petrobras-korrupsjon verdt milliarder

Publisert:
Gå til e24.no