Sjeføkonom langer ut mot rentebeslutningen: – Fare for at Norges Bank kjører Norge inn i resesjon

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen er svært kritisk til at sentralbanksjef Øystein Olsen ikke vil kutte styringsrenten.

SKUFFET OVER OLSEN: SJeføkonom Jan Ludvig Andreassen synes ikke Norges Bank holder fokus på ballen.
  • Karl Wig
  • Jan Lilleby
  • Astrid Dalen
Publisert:

– Det er fare for at Norges Bank driver det så langt at de ene og alene kjører Norge inn i resesjon, advarer Eika-sjeføkonomen.

Det avvises av sentralbanksjef Øystein Olsen:

– Jeg er helt uenig situasjonsbeskrivelsen og det bildet som tegnes, sier Olsen til E24.

Andreassen mener bestemt at Norges Bank nå burde ha kuttet styringsrenten ned fra dagens 0,5 prosent.

Han synes det er synd at Olsen velger å la være, og frykter mørkere skyer nå vil legge seg over landets økonomi.

Kronen styrket seg

– Det er ingen bombe. Men da blir det en sterk krone, da. Det er allerede storm i valutamarkedet, sier Andreassen.

Kronen styrket seg umiddelbart etter at rentebeslutningen falt klokken 10 torsdag. På samme tid meldte SSB at norsk økonomi vokser litt i første kvartal.

Les også

Norges Bank endrer ikke renten

En halvtime etterpå hadde en euro har falt fra 9,33 kroner til knappe 9,26 kroner, mens dollaren falt fra knappe 8,18 kroner til 8,115 kroner.

– Vår største sårbarhet

– Norges Bank mangler fokus rundt hva de kan gjøre noe med, og hva de ikke kan gjøre noe med. Deres viktigste bidrag er å holde kronen på et fornuftig og konjunkturtilpasset nivå. Men det vi nå får, er en veldig sterk krone. Det er veldig synd, sier Andreassen.

Han mener Olsen risikerer å svikte sitt kanskje viktigste oppdrag:

– Ser du i forhold til andre land som senker sine renter, er Norge nå litt eplekjekke. Stortinget gjør sitt, men Norges Bank gjør det ikke. Jeg vet at det er andre hensyn å ta, men du må holde fokus på valuta nå.

– Det er der vår største sårbarhet ligger; At vi får en ny runde med sterk krone, fortsetter Andreassen.

– HELT UENIG: Sentralbanksjef Øystein Olsen sier pengepolitikken har vært førstelinjeforsvaret og viser til «markante» rentekutt siden desember 2014. Her avbildet under presentasjonen av rentebeslutningen torsdag.

Olsen: – Vi har kuttet renten markant

Men sentralbanksjef Olsen avviser kritikken. Han sier pengepolitikken har vært førstelinjeforsvaret deres, og mener det er viktig å ha et større perspektiv:

– Fra desember 2014 og frem til nå har vi kuttet renten markant, fra 1,5 til dagens nivå. Og i det siste vi har signalisert er at renten skal videre ned dersom det bildet vi tegnet i mars skulle slå igjennom, sier sentralbanksjefen.

- Pengepolitikken har vært førstelinjeforsvaret og vi har kuttet renten, fastslår han overfor E24.

- Hvor sårbar er nå norsk økonomi for en sterkere krone?

- Hovedforklaringen på kronekursbevegelsene over tid er at den har variert veldig nært sammen med oljeprisutviklingen. Det er nok også hovedårsaken til at kronekursen har tatt seg en del opp, i forhold til vår mars-rapport, sier Olsen, og fortsetter:

– Valutakurskanalen og kronen er en viktig kanal, den påvirker både prisutsikter, men også realøkonomien. Pengepolitikken har hatt som siktemål å understøtte svakere krone, men vi styrer jo ikke kronekursen og vi har noe bestemt oppfatning om hvilket nivå den skal ligge på. Kronekursen og valutamarkedet svinger basert på nyheter.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets

– Har ikke rukket å ta BNP-tallene inn over seg

Utviklingen i norsk økonomi har totalt sett vært svakere enn forventet de siste månedene, påpeker sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen:

– Norges Bank har riktignok ikke rukket å ta BNP-tallene innover seg før dagens rentemøte, og de sier dermed at utviklingen i grove trekk har vært lik siden mars, sier hun til E24.

Kronekursen har vært sterkere enn forventet fra Norges Bank, samtidig som oljeprisen har tatt seg opp litt, og dermed bidrar til lavere usikkerhet i økonomien.

– Boligmarkedet har også vært noe sterkere enn hva man hadde trodd på forhånd, men i sum har det blitt som forventet, sier Due-Andresen.

Les også

Norsk økonomi vokser igjen

Tror på rentekutt i september

– Finanspolitikken som ble presentert i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett var riktignok mer ekspansiv enn ventet, og kan trekke rentebanen opp, fortsetter sjeføkonomen.

Hun tror at den ekspansive finanspolitikken vil få analytikerne i Norges Bank til å se an situasjonen fremover, og at de dermed ikke kommer til å foreta noe rentekutt allerede i juni.

– Med en svakere vekst og en sterkere krone, er det imidlertid overveiende sannsynlig at det kommer et rentekutt i september.

Les også

Fersk rapport: Slik kan Norge og Sverige hevde seg sammen

Les også

Ordreboken redusert til én syvendedel på to år

Les også

Dersom denne grafen fortsetter å falle, kan det bli Norges Banks største problem

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Valuta

Flere artikler

  1. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  2.  – Ni av ti nordmenn kan sprette champagnen

  3. – Bekrefter at vi er ute av oljenedturen

  4. Renterådet tror boligprisene hindrer rentekutt

  5. Derfor kan stigende oljepris gi sentralbanksjefen hodebry