TAR ANDELER: – I 2016 var solenergi den kraftformen som økte mest i absolutte tall. De nye energiteknologiene tar markedsandeler fra gårsdagen, skriver Andreas Thorsheim i Otovo i sin kommentar.

Foto: Jean-paul Pelissier Reuters
Det Nye Norge

Det Nye Norge – kommentar av Andreas Thorsheim: Galskapen som er den nye normalen

Solcellepark i regnfulle England? Høres ut som galskap, men det er en galskap som du raskt må venne deg til som den nye normalen. 

 • Andreas Thorsheim
  Andreas Thorsheim
  Andreas Thorsheim er gründer og daglig leder i solcelleselskapet Otovo. Han er tidligere produktdirektør i Opera Software og har hatt flere topplederroller i Schibsted.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I forrige uke kom nyheten om at et britisk selskap vil bygge ut lønnsomme solcelleparker på regnøyen uten subsidier. Den teknologirevolusjonen som nå skjer vil gå veldig fort.

Montering av solceller på et hus, som kutter strømregningen i to, tar en dag å installere. I vårt selskap spøkes det om en visjon om at folk bør kunne kjøpe solceller i taxien på vei hjem fra byen, og ha montører på taket før de har sovet av seg bakrusen – den visjonen rykker stadig nærmere.
Store batteriparker som fjerner behovet for investeringer i nye kraftverk kan komme opp og stå på uker. Da Sør-Australia hadde kraftkrise i vinter ble den løst da Tesla lovet å bygge 100 megawatt med batterikapasitet innen 100 dager, med garanti om å gi hele prosjektet bort gratis dersom fristen ikke ble nådd.
Elektrifisering av bilparken kan skje med en femtedel av energimengden som går med i å rulle ineffektive bensinmotorer rundt på veiene. Når elbiler nå kan slå tradisjonelle biler både på innkjøpspris og vedlikeholdskostnader, og i tillegg vil komme stappet full av nyttig software, så er det duket for en rask utskifting av markedsandeler i nybilmarkedet.

SOL: Bildet er tatt i India tidligere i år. Det viser solcellepanel i Noida hvor man har satset hardt på teknologien de siste årene.

Foto: Chandan Khanna AFP


Men disse teknologiene vinner ikke i alle brukssituasjoner og alle markeder samtidig. Du kan kanskje spare penger på solceller før meg, dersom huset ditt ligger på et solrikt sted og har lavere kostnad med installasjonen. Batteriparken i Australia vil regne seg hjem fordi alternativet er dyre, men er ulønnsom i Norge, hvor vannkraften er billigere og mer fleksibel. Elbilen blir gunstig først i land med billig elektrisitet og dyr bensin, men har lenge igjen før den kan slå subsidiert bensin og dyr strøm i Midtøsten.
Det som skjer i verden nå er at solenergi, batterier og stadig økt bruk av software hamrer ned kostnadene med å lage, flytte, lagre og bruke energi. Solceller falt i pris med om lag 20 % bare i andre halvdel av 2016, og er ned nye 4 % i første kvartal i år. Batterikostnaden har falt 80 % på fem år. Det tar litt tid før vi ser dem, men nå kommer endringene.

Det tar litt tid før vi ser dem, men endringene kommer.

De nye energiteknologiene tar markedsandeler i dag. I 2016 var solenergi den kraftformen som økte mest i absolutte tall. De nye energiteknologiene tar markedsandeler fra gårsdagen. Ja: I mai kom nyheten om at India kansellerte sin «pipeline» av bestilte kullkraftverk fordi de så at de var ellers ville bli utkonkurrert av solenergiprisen. De var ulønnsomme før de ble bygget. Det betyr at solenergi ikke bare tar markedsandeler i dagens konkurranse, men altså kansellere konkurranse i allerede gjennomførte anbud. Det viser faren for å regne med at fossile og tradisjonelle kraftverk som er planlagt, men ikke bygget, vil komme i markedet.

Og de nye energiteknologiene tar markedsandeler fra morgendagen. For når prisen er attraktiv nok, vil de forkorte levetiden på investeringer som er gjort. Hvorfor la et gammelt atom-, kull-, gasskraftverk gå tiden ut, eller hvorfor tyne ut de siste årene av en fossil buss eller bil, dersom alternativet er knusende mye billigere å drifte?

Men stopper det der? Nei: Fornybar, batteri og elbil i en transformasjonsperiode vil ta supermarkedsandeler, over det som er 100 prosent av salgene i et normalt år.

Er dette realistisk? Det får du avgjøre selv. Tenk på at utviklingen i pris og kvalitet for fornybare teknologier ser ut til å fortsette i det tempoet det har gjort hvert år siden slutten av 1970-tallet neste.

Solcelle-park i Kina.

Foto: Str AFP

Hvis det ikke slutter, så kan du neste gang du leser om et solkraftverk er blitt like billig som vanlig kraft, huske på at det betyr at solkraft vil være 10 prosent billigere enn annen kraft der om ett år.
Fallet i priser er så sterkt at det vil utfordre selv den billigste energien på jorden. Solkraft vinner først i Delhi, så i Düsseldorf, og så Drammen. Det er gode nyheter fordi vi er på vei mot en verden der billig, ren energi er normen, der verdens fattige kan løftes til velstand uten den karbonintensiteten som gikk med i å løfte Vesten til dagens levestandard.
Det er også et varsel om store forskyvninger av verdier, bort fra dem som har investert i utkonkurrerte teknologier, fra dem som har sin kompetanse kun knyttet til hydrokarboner og fra de landene som har bygget opp sin industri omkring de energiformene som til nå har vært billigst til de som investerer i, har kunnskap om og satser på det som kommer.
Som nordmann er det litt skremmende. Som gründer innen disse nye teknologiene, veldig spennende.

Les også

Kronikk Petter Stordalen, Det nye Norge: Nøkkelen til digital omstilling

Les også

Kronikk Erna Solberg, Det nye Norge: – Vi er i starten på en omveltning
som kommer til å merkes på alle plan i samfunnet

Les også

Stor teknologioptimisme hos norske arbeidstakere: – Kanskje litt naivt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det Nye Norge
 2. Integrering
 3. Solenergi
 4. Strømpriser
 5. Teknologi
 6. Fornybar energi

Flere artikler