Kontrollkomitè-medlem om Yara: – Svekker tilliten til staten

Panama Papers-avsløringene bekrefter at Yara har betalt millionbestikkelser til selskaper i utlandet. Flere av medlemmene i Kontrollkomiteen mener at staten ikke jobber godt nok med å forebygge korrupsjon i sine selskaper.

KJENTE TIL BESTIKKELSENE: Monica Mæland (H).
  • Victoria Armstrong
Publisert:

Onsdag kveld skrev Aftenposten at de sitter på dokumenter som viser at delvis statseide Yara har betalt flere millioner kroner i bestikkelser til forretningspartnere.

Torsdag sier imidlertid næringsminister Monica Mæland (H) at hun og departementet har vært klar over utbetalingene i flere år.

– Denne informasjonen ble kjent for departementet i forbindelse med den eksterne granskingen gjort på oppdrag for Yara og overlevering av opplysninger til Økokrim, sier næringsminister Monica Mæland (H), i en uttalelse.

Det skal være snakk om rundt 2.6 millioner dollar, altså 22 millioner kroner, som skal ha blitt betalt via Yaras datterselskap til to postkasseselskap i Karibia.

Til gjengjeld har Yara fått kjøpe millioner av tonn med fosforgjødsel til langt under markedspris.

– Ikke første gangen

I KONTROLLKOMITEEN: Stortingsrepresentant Erik Skutle.

Til E24 sier Erik Skutle (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at det går med mye tid til å ettergå store norske selskaper med virksomhet i utlandet.

– Generelt er det litt nedslående å sitte i Kontrollkomiteen og stadig måtte forholde seg til ting som dette, sier han til E24.

– Alle de store, norske selskapene er stadig involvert i slike typer saker. Alle er uskyldige helt til de er dømt, men det er ikke første gangen et norsk selskap har gjort noe underlig i utlandet.

Skutle trekker frem flere eksempler på andre saker der selskaper som er del- eller heleid av staten har vært anklaget for korrupsjon.

Mange eksempler

Telenor havnet i trøbbel etter at datterselskapet Vimpelcom i Usbekistan ble anklaget for å ha overført rundt 600 millioner kroner til et postkasseselskap med tilknytning til den usbekiske diktatordatteren Gulnara Karimova. Vimpelcom har senere innrømmet flere lovbrudd i saken.

Også oljegiganten Statoil har blitt anklaget for korrupsjon, etter at det ble kjent at selskapet betalte 281 millioner kroner til et selskap i Angola for et forsknings- og teknologisenter som aldri har blitt bygget.

Men man trenger ikke å gå lenger tilbake enn til i dag, torsdag ettermiddag, for å se eksempler på korrupsjonsanklager i norske selskaper. Kongsberg Gruppen står nemlig i fare for å bli tiltalt for korrupsjon og bestikkelser i forbindelse med utstyrsleveranser til Romania mellom 1999 og 2008.

Les også

Næringsminister Mæland: Vi visste om Yara-utbetalingene

Skutle setter spørsmålstegn ved hvorvidt statsrådene og selskapets eiere har vært fremoverlente i kampen mot korrupsjon de siste ti årene.

SVEKKER TILLITEN: Hans Fredrik Grøvan (KrF).

– Når mønsteret blir så stort, og det er så mange indikasjoner, da er det grunn til å si at man ikke har vært fremoverlent nok, og at man ikke har lykkes i å få frem budskapet sitt. Det er irrelevant at man har prøvd hardt hvis en statsråd ikke har fått gjennomslag. Det er sluttresultatet som teller.

– Svekker tilliten til staten

Det er ikke første gangen Yara har vært anklaget for korrupsjon. I 2014 ble selskapet funnet skyldig i tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland, og ble dømt til å betale 295 millioner kroner som bot.

Også Hans Fredrik Grøvan (KrF) sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og mener Yara-avsløringene er med på å svekke tilliten til den norske stat, både innad i landet og internasjonalt.

– Dette er en alvorlig svekkelse av Norges renommé internasjonalt, og det ser jeg på som svært alvorlig. Dette bør absolutt føre til at nye tiltak blir vurdert for hvordan staten kan følge opp det statlige eierskapet på en bedre måte enn det vi ser i disse sakene som nå er avdekket, sier Grøvan til E24.

Grøvan mener at avdekkelsene tyder på at næringsministeren og de norske stat ikke har tilstrekkelig med virkemidler til å følge opp korrupsjon i statseide selskaper.

Yara vil ikke kommentere

Han synes det er bekymringsverdig at media ofte er de første til å avsløre korrupsjon som staten burde vært klar over først.

– Vi opplever at korrupsjon avsløres gang på gang i viktige, statseide selskaper, og at media og pressen går foran, mens staten som eier sitter nærmest som en tilskuer og må etterspørre disse forholdene i etterkant.

Selv sier Yara at informasjonen som Aftenposten fremlegger ikke er ny, og at de derfor ikke akter å kommentere onsdagens Aftenposten-sak. Selskapet bestrider imidlertid ikke opplysningene som er fremkommet.

Les også

Aftenposten: Yara betalte 2,6 millioner dollar i bestikkelser

Les også

Statlige, norske selskaper opererer i korrupte land

Les også

Yaras nye sjef: – Vi vil alltid se på oppkjøpsmuligheter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Panama papers
  2. Monica Mæland

Flere artikler

  1. Kan bruke Vimpelcom-innrømmelse mot Telenor

  2. Venstre vil ha avklart Wærsteds rolle i Nordea

  3. Undersøker Wærsteds Panama-rolle

  4. Bloomberg: Takilant felt for korrupsjon

  5. DNB-sjefen lover skatteparadis-forklaring klokken 15