Jaktet «nytt» skadedyr på Ikeas varehus i Norge: – Svært gledelige resultater

Skadedyrselskap jaktet på det «nye» skadedyret skjeggkre hos Ikea – fant 29 skadedyr.

SATTE UT FELLER FOR SKADEDYR: Skadedyrfirma satte ut limfeller på blant annet Ikeas varehus på Slependen for å kartlegge skjeggkre hos møbelgiganten.
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

Skadedyrfirmaet Anticimex satte ut rundt 160 limfeller på alle Ikeas varehus i Norge over tre måneder, og har analysert fangsten og levert en rapport om funnene.

Kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen i Ikea Norge er fornøyd med at det bare ble funnet 29 skjeggkre - skadedyret som blant annet har ført til en lang rekke konflikter ved boligkjøp.

– I løpet av tre måneder ble det funnet 29 skjeggkre i limfellene som ble satt ut. Tatt i betraktning at den totale fysiske utstrekningen av våre varehus og lager er rundt 250.000 kvadratmeter, så er dette svært gledelige resultater for oss, sier Thommesen til E24.

Han legger til:

– Anticimex sier da også at kartleggingen viser at det er svært få skjeggkre, og at det ikke er noen indikasjoner på at de formerer seg i varehusene, sier Thommesen til E24.

Det er kun fem år siden skjeggkre først ble oppdaget i norske boliger. Siden den gang er skjeggkre blitt et økende problem. Les mer om skadedyret nederst i saken.

Les også

Skadedyret skjeggkre vokser raskt i Norge: Ber næringslivet ta grep

Eneste møbelkjede som svarte ja

NRK Forbrukerinspektørene spurte tidligere i år landets største møbelkjeder om de har sett skjeggkre. Ikea var den eneste som svarte ja.

Thommesen understreker at rapporten konkluderer med at risikoen for å få med seg skjeggkre fra Ikea-varehus i Norge er svært liten.

– Siden det ikke er noen indikasjoner på at skjeggdyrene formerer seg i varehusene til Ikea, må de ha kommet fra et annet sted. Hva gjør dere for å finne ut hvor de er kommet fra, slik at det går å begrense at det kommer flere den veien?

– Vi har delt rapporten med hele organisasjonen, og har rapportert den videre til franchise-haver Inter Ikea Systems, som har ansvar for fabrikker, transporthuber, råmaterialer og alt annet som skjer før varene kommer til varehusene, sier Thommesen.

Les også

Dette skadedyret skaper stadig flere boligkjøpskonflikter – eierskifteselskap anbefaler gift

– Skjeggkre i næringsbygg

Skadesjef Kenneth Ervik i skadedyrselskapet Nokas Skadedyrkontroll mener at problemet med skjeggkre er større en man har visst om.

– Det er skjeggkre i flere næringsbygg i store distribusjonskjeder enn vi har trodd, sier Ervik til E24.

Han mener at det ikke nytter å lukke øynene for problemet med skjeggkre.

– Jeg vil heller handle på et sted som Ikea, som sier at man har skjeggkre og har satt i verk tiltak. Der er risikoen mindre å handle enn hos noen som ikke har hørt om skjeggkre, sier Ervik.

VOKSENDE PROBLEM: De største bedriftene må ta samfunnsansvar, mener skadesjef Kenneth Ervik i Nokas Skadedyrkontroll.

Ervik peker samtidig på at mange bedrifter ikke har hørt om forskrift om skadedyrbekjempelse. Der står det at eier eller bruker av bygning skal sørge for at det settes i verk nødvendige tiltak for å forebygge og eventuelt oppdage forekomst av skadedyr. Og at det settes i verk nødvendige tiltak for å utrydde skadedyr når forekomst av skadedyr tilsier dette.

– De bedrifter som ikke har hørt om denne forskriften sier jo samtidig at de ikke har et fungerende lovpålagt internkontrollsystem. Men de plikter til å kartlegge hvilke lover og forskrifter som er gjeldende for bedriften, sier Ervik.

Han understreker at flere av de største bedriftene må ta samfunnsansvar.

– Hvis vi skal lykkes med å stoppe videre spredning, er det kjempeviktig at flere store bedrifter tar grep for å kartlegge omfanget, og gjør nødvendige tiltak dersom kartleggingen tilsier det, sier Ervik.

– Da vil vi få skjeggkre hjem i boligene til flere

Han peker på at dersom selskapene ikke tar ansvar, vil konsekvensen bli videre spredning av skadedyret til andre næringsbygg og flere boliger.

– Da vil vi få skjeggkre hjem i boligene til flere mennesker, med verdiforringelse av boligene som en følge. Skjeggkre i flere næringsbygg medfører også en verdiforringelse, sier Ervik.

Det finnes dommer som har gitt prisavslag et sted mellom 10 og 15 prosent av kjøpesum i verdiminus (verdiforringelse) for boliger, men det finnes store variasjoner.

– I næringsbygg med skjeggkre der det er mye butikker, vil butikkene risikere tapt omsetning. De som leier ut lokalene vil se at de vil rammes av at de som leier kanskje ikke vil leie der lenger, og at leieinntektene synker, sier Ervik.

Næringseiendom blir prissatt i forhold til leieinntekter, og lavere leieinntekter grunnet skjeggkre vil føre til at bygget blir mindre verdt.

Har du opplevd at bedriften din er blitt invadert av skjeggkre? Kontakt E24s journalist!

Les også

Disse skadedyrene kan ødelegge for hundretusener

Les også

Rotteskader for 50 millioner

Les også

Undersøkelse: Jo høyere utdanning, jo mer lyst får man på insekter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bygg og eiendom

Flere artikler

  1. – Alle som driver med handel og logistikk, har et ansvar

  2. Informerte ikke om krypene – må bla opp en halv million

  3. Skadedyr koster forsikringsselskap 146 millioner

  4. Ny dom: Skjeggkre spiser ikke opp boligverdien

  5. Skjeggkre-dom reiser nye spørsmål: – Prognosene er at skjeggkreene er kommet for å bli