Tusenvis av svensker truer med å bytte bank om Nordea flagger ut

Svenske bankkunder raser mot Nordeas planer om å flytte utenlands – nå kan selskapet miste tusenvis av kunder.

FLAGGER UT?: Nordea vurderer flagge ut hovedkontoret. Her er hovedkontoret i Stockholm, Sverige.

Foto: Ints Kalnins Reuters
 • Niels P. York
Publisert:

Tirsdag avgjør trolig Nordea om selskapet skal flytte hovedkontoret ut av Sverige. Bakgrunnen for flytteplanene er at den svenske regjeringen har foreslått en stigning i den såkalte resolusjonsavgiften. Økningen vil koste banken om lag 5 milliarder svenske kroner.

Flytter Nordea fra Sverige, må de regne med at en del kunder forlater banken, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Flere av bankens kunder har startet en underskriftskampanje under navnet «Lämnar ni Sverige så lämnar vi er», altså «forlater dere Sverige, forlater vi dere».

I skrivende stund ser det ut til at svært mange svensker vil forlate banken ved en utflagging, hele 12.600 personer har skrevet under på kampanjen, melder danske business.dk.

Forventer flere vil flagge ut

Robin Zachari, sjef i Skiftet, som organisasjonen bak underskriftskampanjen kaller seg, forteller at dette kun er det første seget for de svenske bankkundene.

– Dette handler ikke bare om Nordea. Vi har inntatt en forebyggende posisjon. Bankene kan ikke ta oss for gitt, sier sjefen i Skiftet til SvD.

Les også

Nordea mener Sverige vil tape milliarder om banken flytter

Organisasjonen er imot at Nordea ikke vil betale den nevnte avgiften. Zachari forutser at andre banker vil følge etter om Nordea flytter.

– De andre bankene blir også påvirket av resolusjonsavgiften, Det vi vil si er at dersom dere forlater oss forlater vi dere, sier han og tilføyer at målet kort og godt er å forberede folk på å skifte bank.

Hos Nordea er man ikke interessert i å kommentere den mulige kundeflukten.

– Det er for tidlig å si noe om det. Vi har ikke tatt noen beslutning ennå, sier Petter Brunnberg, pressesjef i Nordea til SvD.

Interesse fra naboland

For et par måneder siden kommenterte Nordeas toppsjef, Casper von Koskull saken til den svenske avisen Dagens Industri.

– Bare resolusjonsavgiften gjør at vi ikke kan si at vi har samme spilleregler i Sverige som i resten av Europa. Det gjør at vi naturligvis må overvåke og undersøke hvilke alternativer som finnes, sa von Koskull den gang.

Nordea har diskutert flyttingen med Danmarks næringsminister Brian Mikkelsen, har han tidligere fortalt til Bloomberg. Da fortalte ministeren at Nordea ikke skulle være redd for høye skatter i Danmark.

– Vi ønsker å redusere skatter og avgifter og vil ikke lage nye regler. Vårt svar vil alltid være færre regler, sa Mikkelsen til Bloomberg News.

Her får han dog konkurranse fra Finland, da også den finske statsministeren Juha Sipilä hilser Nordea velkommen til landet.

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. Danmark
 3. Bank
 4. Finland
 5. Sverige

Flere artikler

 1. Bekreftet: Nordea flytter til Helsinki

 2. Storbanken kan vedta flytting: Så mye sparer Nordea

 3. Nordea mener Sverige vil tape milliarder om banken flytter

 4. Annonsørinnhold

 5. Høye kostnader tynger Nordea-resultatet

 6. Banksjefen har bestemt seg for å gå av med pensjon