Analytiker mener Norwegian må endre strategi
Forretningsmodellen til Norwegian funker ikke finansielt, mener analytiker i Norne Securites, Karl-Johan Molnes.
Torsdag i forrige uke kom Bjørn Kjos og Norwegian med sitt resultat for andre kvartal. Resultatet var ikke det analytikerne hadde ventet og det ble omtalt som skuffende, svakt og rotete.
Heller ikke aksjemarkedene synes resultatet var noe særlig, og ved børsåpning torsdag stupte Norwegian-aksjen. Fallet stoppet ikke før fredag ettermiddag, og da hadde børsverdien for første gang siden 2012 blitt tatt igjen av SAS.
Nå mener analytiker i Norne Securites at Norwegian må endre strategi for å redde selskapets fremtid.
– Norwegian er så langt et eksperiment som hatt gitt utrolig mange billige flyreiser, men finansielt fungerer ikke forretningsmodellen, sier han til E24.
Det har tidligere vært kjent at Norwegian er nær ved å inngå en såkalt feeder-avtale med enten Easyjet eller Ryanair i Europa. Molnes mener at det ikke er nok for flyselskapet, og at de bør tenke på muligheten med å bli med i en av de store flyalliansene i verden. Blant dem finner vi Star Alliance, som SAS er medlem av, Sky Team og One World.
Disse tjener penger når flyene er forsinket
– Det ser ut som om Norwegian sannsynligvis trenger hjelp utenfra fra store selskaper. Enten med hvordan de skal drive, eller hvordan de skal estimere enhetskostnader.
– Det er et mysterium for meg hvordan disse kostnadene kan stige når selskapet har fått levert mange nye, store fly, uten vedlikeholdskostnader de første tre årene, fortsetter han.
Aksjehopp med allianse
Molnes trekker frem Sky Team som det beste alternativer for Norwegian. Han begrunner dette med at de ikke har nordiske medlemmer og ikke er like store i Storbritannia som for eksempel One World, hvor British Airways er medlem.
– Dersom Norwegian blir medlem i denne alliansen vil aksjekursen umiddelbart stige 20 til 30 prosent på grunn av shortskvisen som oppstår. Men den største effekten på lang sikt er at Norwegian oppleves som et lønnsomt selskap som kan betale utbytte, sier Molnes.
Kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, er ikke særlig imponert over Molnes innspill om strategiendring.
– Det er nesten like mange meninger om Norwegian som antall destinasjoner i rutenettet vårt. Vår strategi om å global vekst, billige flybilletter til alle og lokal verdiskaping overalt hvor vi flyr ligger fast.
Kommet langt
Analytikeren påpeker at flyselskapet har kommet imponerende langt på egne bein, men i Norwegian-resultatet for andre kvartal kom det frem at et aksjeslag i Bank Norwegian redder overskuddet for selskapet i kvartalet.
– Man kan ikke drive et flyselskap på lang sikt som en markedsføringsenhet for en bank som driver med konsumlån, sier han.
Norwegians britiske datterselskap får foreløpig USA-ja
– En ny finansdirektør etter 15 år med vekst uten lønnsomhet betyr en ny epoke. Den som tar jobben bør tenke nøye gjennom hvordan selskapet kan klare å møte sine avdragsforpliktelser uten en strategiendring mot lønnsomhet foran vekst.
Innfasing av nye ruter
Professor ved NHH og flyanalytiker, Frode Steen, er ikke enig med Molnes om at Norwegian hadde tjent på en allianse med de tre store.
– Jeg har ikke stor tro på at de «store selskapene» kunne drifte Norwegian så mye bedre. Med unntak av Ryanair har de andre lavkostselskapene samme enhetskostnader, og nettverksselskapene har langt høyere kostnader. At kostnadene har økt kan kanskje skyldes innfasing av mange nye ruter og fly. Kostnadene er typisk høyere i slike faser, skriver Steen i en e-post til E24.