14 tidligere ansatte ved Burger King i Sverige: – Vi solgte gammel mat

Aftonbladet og det svenske programmet 200 sekunder har undersøkt Burger King. Der fant de ut at ansatte selger mat som har gått ut på dato, hamburgere som har ligget lenge og mangel på hygiene.

Tidligere ansatte ved Burger King i Sverige forteller om enhver burgerspisers mareritt. Illustrasjonsfoto.

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Publisert:

Etter Aftonbladet og programmet 200 sekunders undersøkelser av Burger King har 14 tidligere ansatte fortalt om hvordan det var rotter på kjøkkenet, og at gammel mat ble servert gjestene.

I programmet ser man hvordan de ansatte forteller programleder Robert Aschberg om muggent brød, kjøtt som hadde ligget ute i flere timer og kylling som har blitt brun.

– Jeg sluttet fordi jeg ikke kunne stå for snusket som foregikk på kjøkkenet, sier en av de tidligere ansatte.

Gammelt kjøtt

Björn, en tidligere ansatt forteller at det første man gjorde på morgenen var å gå gjennom kjøleskapet. Datomarkeringen på maten ble byttet ut som en del av morgenrutinen, slik at dårlig mat fikk en ny datostempling.

– Det er et varmeskap vi legger ferdiggrillet kjøtt i. Etter en tid plinger denne, og da er det tid for at kjøttet skal kastes. Men i stedet for å kaste maten, trykker man på timeren igjen slik at kjøttet blir liggende, forteller Björn.

– Det kan lede til at kjøttet ligger der i flere timer.

En annen ansatt ved navn Deniz forteller at dette også gjelder løkringer, chili cheese-topper og chicken nuggets.

Ifølge hamburgerkjedens egne regler skal hver hamburger merkes med tiden for når den skal kastes. Når programmet selv undersøkte, fikk de for gamle hamburgere ved ni av ti restauranter.

I programmet viser også et videoopptak hvordan kylling som ligger i et varmeskap med en timer som har gått ut settes på igjen.

Dårlig hygiene og advarsler om inspeksjoner

De 14 ansatte har arbeidet ved forskjellige restauranter, og forteller om flere eksempler på dårlig hygiene ved restaurantene:

– Man plukket opp mat fra gulvet og serverte det.

– Om det var kjøtt som var klart brukte man det, ingen visste hvor gammel det var.

– Den dagen jeg sa opp jobben så jeg at utstyret man bruker for å lage is og milkshakes lå i søppelkassen ved kassaområdet, samtidig som de holder på å rengjøre maskinen. Etterpå ser jeg at de legger inn utstyret fra søppelkassen inn i maskinen igjen.

I tillegg finnes det chattegrupper hvor restaurantene advarer hverandre i forkant av inspeksjoner.

– Når inspektørene kom var det storrydding som gjaldt. Man måtte løpe og gjemme gammel mat. Når inspeksjonen var over tok man tilbake den gamle maten som var gjemt bort og serverte det.

Burger Kings svar

Avisen og programmet har også kontaktet Burger King som svarer på kritikken.

«Vi streber etter å drifte trygge og gode restauranter for både gjester og ansatte, og utfører ofte kontroller for å sikre at vi holder en høy standard. Dere har identifisert problemområder, men kan ikke fortelle oss hvilke restauranter som er involvert. Flere av våre restauranter av franchisetagere, og drives av flere uavhengige eiere.»

« ... ettersom vi ikke får informasjon om hvilke restauranter det gjelder har vi i stedet begynt å gjennomgå alle restaurantene våre og trene personalet for at prosedyrene blir fulgt på riktig måte.»

Burger King i Norge

Burger King har over 130 restauranter i Sverige, og ved årsskiftet hadde Burger King 79 utsalgssteder i Norge. Samtidig var det meldt om at minst ti til skulle åpne.

Tilfellene over beskriver kun utsalgssteder i Sverige.

Burger King åpnet 12 nye restauranter i Norge i fjor, og resultatet har mer enn doblet siden 2014.

– Vi har en svært god salgsutvikling, samt at vi har åpnet mange nye suksessfulle restauranter, både i King Food, men også franchisetagere som har åpnet gode restauranter, sa direktør Rune Sandvik i King Food i en e-post til E24 i forbindelse med resultatet.

Les også

Restaurantene presses av sterkere konkurranse: – Flere opplever situasjonen som krevende

Les også

Beyond Meat steg kraftig etter McDonald’s nyhet