Store muligheter for fisk på land

Landbasert fiskeoppdrett er i en tidlig fase, men potensialet er stort når de konvensjonelle vekstmulighetene er begrenset. – Norge må ta lederskap for fisk på land, sier DNB-direktør.

Kristin Holth, direktør for havnæringene i DNB.

Stig B. Fiksdal
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

– Det er et spennende område. Offshore og landbasert oppdrett er de store mulighetene for å kunne øke dagens lakseproduksjon, sier Kristin Holth, som er ansvarlig for havnæringene i DNB, til E24.

Flere år med luseproblemer, laksesykdommer og algeproblemer har økt utfordringene og begrenset vekstmulighetene for lakseoppdrett langs kysten. Samtidig er interessen for fisk på land stigende.

– Oppdrett på land kan potensielt bli en revolusjon, uten grenser for hvor du kan drive, men sannsynligvis mer risikabelt enn offshore oppdrett og i hvert fall mer risikabelt enn dagens produksjon, sier DNB Markets-analytiker Alexander Aukner på DNB-konferansen «Salmon farming of the future».

Alexander Aukner i DNB Markets

Paul S. Amundsen

En sammenstilling over de ulike selskapenes produksjonsutsikter viser mulighet for 500.000 tonn i årlig landbasert produksjon fra 2026 på verdensbasis. Men Aukner understreker at tallene er usikre og at flere har måttet redusere produksjonsmengden i praksis.

– Selskapene har en tendens til å overvurdere det som skjer på kort sikt og undervurdere endringene på lang sikt, sier han til E24.

Til sammenligning lå Norges totale produksjon av laks på nær 1,3 millioner tonn i 2018, ifølge SSB.

Finansiering er flaskehals

Den store flaskehalsen for landbasert oppdrett er finansiering.

– Mye av den landbaserte oppdretten er i en veldig tidlig fase med stor risiko, og da er det normalt egenkapitalfinansiering som må dra disse prosjektene til et visst nivå, sier Holth.

DNB er den største finansinstitusjonen for sjømatbransjen. Bankens totale utlån til fisk og sjømat ligger på 50 milliarder kroner.

– Det er snakk om høyteknologi og biologi, som tar lang tid å utvikle, så dette er typisk prosjekter for investorene, men vi er med på å hjelpe selskapene med å finne kapital, sier DNB-direktøren videre.

Hun legger til at DNB også går inn med finansiering, men «godt ute i prosjektene, når vi ser at selskapene og prosjektene er teknisk og økonomisk forsvarlige».

Les på E24+

Akvafuture vil lage fremtidens oppdrettsanlegg: Det neste lakseeventyret

Atlantic Sapphire

Johan Andreassen, sjef for det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire, bekrefter at finansieringen var tøff i starten.

– Du må investere milliarder i årevis før du har en krone i inntekter på noe som aldri har vært gjort før, så det er ikke enkelt. Inngangsbilletten er ekstremt høy, sier han til E24.

I starten var selskapet avhengig av kapital fra familie og venner, men nå har kunnskapen økt og dermed også interessen hos investorene, også de store institusjonelle. I det siste har det primært vært internasjonale investorer som har kjøpt seg inn.

Atlantic Sapphire er nå notert på Merkur-listen på Oslo Børs, med en markedsverdi på 7,5 milliarder kroner. For tiden har de 80 ansatte, men regner med å øke til rundt 180 ansatte ved samme tid neste år. Innen 2030 er målet et årlig slaktevolum på 220.000 tonn fra anleggene i USA og Danmark.

– Galskapen med å fly fisken rundt hele verden for å nå kunder må stoppe. Det er både dyrt og lite bærekraftig, sier han, som forklaring på at de hovedsakelig satser i USA.

– USA og Asia er de markedene som er mest interessante, for de ligger veldig langt unna der laksen blir produsert i dag.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

Konkurransedyktig?

Mens produksjonskostnadene ser ut til å ligge om lag på samme nivå, på mellom 35–40 kroner per kilo for både land- og sjøbasert oppdrett, vil den landbaserte oppdretten ha fordel av nærhet til kundene, og dermed kunne bli konkurransedyktig når flyfrakten kommer i tillegg.

Det er imidlertid ikke noe grunn til å frykte konkurransen fra landbasert laks de nærmeste årene.

– Etterspørselen er ikke noe problem, problemet er heller at det produseres for lite, sier DNB Markets-analytiker Aukner.

Carla Salanova Rueda, Atlantic Sapphire

Foreløpig er ikke landbasert lakseoppdrett kommet så langt i Norge, selv om det er mange små prosjekter.

– Nå er det ekstremt viktig at norske selskaper tar lederskap i den utviklingen, slik de gjorde i shipping, olje, gass og offshore, der vi fikk en lederposisjon internasjonalt, sier DNB-direktør Holth.

– Det har vi også i opprett til havs, men vi må også ha høye ambisjoner for fisk på land. I den forbindelse synes jeg det er veldig spennende det de har gjort i Atlantic Sapphire i USA.

Holth påpeker at selv om Norge skulle vise seg å ikke være det mest interessante markedet for landproduksjon, fordi det er langt unna de største konsumentene, så er det viktig at vi beholder fotfestet i bransjen.

– Da vil Europa og særlig USA, men også Asia være interessante områder. Forhåpentligvis fortsatt med norske selskaper, norsk eierskap, norsk teknologi, slik at vi eksporterer kompetansen. Det er viktig at norske selskaper er med på utviklingen også utenfor Norge, sier hun.

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Laks
 3. Oppdrettsnæring
 4. DNB Markets
 5. Atlantic Sapphire
 6. Offshore
 7. Sjømat
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Landbasert oppdrett kan dobles de neste to årene

 2. Milliardras i Atlantic Sapphire etter fiskedød: – Det finansielle tapet er ikke problemet

 3. Andfjord Salmon verdsettes til milliarder etter børsdebut: – Lar oss bygge verdens mest miljøvennlige anlegg

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Et nytt kapittel i norsk oppdrettshistorie

 6. Fra klondyke til nær konkurs for landoppdrettsanlegg: Har tre måneder på seg til å finne en løsning