Enighet om lokale karanteneregler

Den nasjonale veilederen som søndag sendes ut skal sikre at de som pendler og leverandører av dagligvarer ikke skal rammes.

Audun Braastad / NTB scanpix
  • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Søndag holder helse- og omsorgsminister Bent Høie og næringsminister Iselin Nybø en pressekonferanse fire timer på overtid. Den første pressekonferansen ble utsatt like før den skulle til å starte.

– Helse- og omsorgsdepartementet mener at de samlede nasjonale tiltakene er strenge, og vil vurdere om det er nødvendig med ytterligere tiltak, sier Høie, og legger til:

– Derfor mener vi at kommunene ikke bør innføre egne generelle regler om karantene eller restriksjoner.

Etter et sterkt ønske fra næringslivets parter og kommunene har det nå blitt utarbeidet en nasjonal veileder som klargjør hvordan kommunene skal gjennomføre reglene.

Les også

Enklere Liv skyldte på coronaviruset, men butikksjefer mener det var en planlagt konkurs

– Skal sikre lik praksis i kommunene

– Det er tøffe dager for norsk næringsliv. Mange er bekymret for at karantene- og smittevernregler praktiseres ulikt mellom kommuner. I denne situasjonen er det viktig å skape mest mulig forutsigbare rammer for næringslivet, sier næringsminister Iselin Nybø.

– Norske bedrifter har behov for både arbeidskraft og varer for å holde hjulene i gang, for at flest mulig skal ha en jobb å gå til etter at dette er over. Samtidig er det helt avgjørende at alle kritiske samfunnsfunksjoner tas hensyn til, slik at norsk næringsliv får levert varer og tjenester til befolkningen uten hindringer. Det er særlig viktig at matvareforsyningskjeden går mest mulig uhindret, sier hun, og legger til:

– Smittevernstiltakene skal sikre lik praksis i kommunene for å forhindre økte ulikheter.

Veilederen skal legge opp til at det ikke er tiltak som skal ramme de som daglig pendler mellom kommuner for å gjøre jobben sin.

Kommunene får klar beskjed om å unngå tiltak som rammer person- og varetransport eller produksjon i virksomheter innen vedlikehold, reparasjon, forsyningslinjer eller spesialiserte tjenester.

Veiledningen er en anbefaling, og ikke et direktiv.

Les også

Slik har coronaviruset rammet kommuner med hjørnesteinsbedrifter

Oppleves utfordrende for mange

NHO-sjef Ole Erik Almlid understreker viktigheten av at varer og kritisk personell kommer frem.

Stian Lysberg Solum

– Det er tatt meget gode nasjonale grep for smittevern. På toppen av dette, så har det kommet lokale smitteverntiltak som i mange tilfeller har blitt opplevd som utfordrende og ille for mange.

Han legger til at når man risikerer at dagligvareleverandører ikke kan kjøre over kommunegrenser for å risikere karantene, så må endringer til.

– Dette er en krevende situasjon for både enkeltpersoner, kommuner og næringsliv. At kommunene utfører sine oppgaver og utøver myndighet gjennom lokale smitteverntiltak er en forutsetning for at både det lokale og nasjonale smittevernet skal fungere godt. På nasjonalt nivå er innreisebegrensninger til Norge begrunnet med behovet for å forebygge smittespredning. Det er samme hensyn som ligger til grunn for regionale vedtak om reisebegrensning, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

KS mener det er positivt at den nasjonale veilederen også ivaretar behov for regional samordning, slik eksempelvis Nordland nå allerede har gjort.

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Helse- og omsorgsdepartementet
  3. Iselin Nybø

Flere artikler

  1. Hurtigruten ber om 10 milliarder til reiselivsbransjen: – Dreier seg ikke om de neste månedene, men de neste årene

  2. Nær fem milliarder i ny gründerpakke

  3. Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet

  4. Annonsørinnhold

  5. Næringsministeren endrer regler: Ber bedrifter droppe fysiske møter

  6. Møter næringsministeren nå: Her er bedriftenes corona-krav til regjeringen