Tusenvis av tonn med laks er død: Disse rammes av algeinvasjonen
Ni oppdrettsselskaper er så langt rammet av algeinvasjonen i Nordland og Troms, den verste siden 1991. Nå gjør selskapene det de kan for å begrense skadene.
Onsdag melder Fiskeridirektoratet at totalt 11.600 tonn laks er død etter algeinvasjonen i noen av Norges største oppdrettsfylker, Nordland og Troms.
Det er en oppjustering fra rundt 10.000 tonn laks som var anslaget dagen før.
– Dødeligheten i indre Ofotfjorden er stoppet opp – naturlig nok fordi det nesten ikke er fisk igjen. Dødeligheten har akkurat nå bremset opp i midtre deler. I ytre deler er det stor dødelighet, skriver Fiskeridirektoratet.
Blant selskapene som er rammet er Ballangen sjøfarm, Ellingsen Seafood og Mortenlaks i Nordland og selskapene Northern Lights Salmon, Gratanglaks, Nordlaks, Salaks, Sørrollnesfisk og Kleiva Fiskefarm i Troms.
Det er tapt anslagsvis 4.800 tonn laks i Nordland og 6.800 tonn laks i Troms, opplyser Fiskeridirektoratet i meldingen.
– Prognosen viser fortsatt utgående strøm fra Ofotfjorden det kommende døgnet, skriver direktoratet.
I tillegg har selskapet Salmar slaktet en del laks tidlig for å være på den sikre siden. Flere anlegg i Sør-Troms og Nordland kan være truet av algene, som er beregnet å spre seg videre vestover.
– Denne oppblomstringen har allerede kommet seg ut av Ofotfjorden og beveger seg i ytre deler av fjorden og mot Rinnøy. Det er områder med betydelig aktivitet, sier havforsker og algeekspert Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet til NTB.
– Sørgelig lite
Natt til onsdag besøkte E24 et anlegg i Grovfjord i Skånland kommune som tilhører selskapet Northern Lights Salmon, som kan ha tapt 4.200 tonn laks etter algeinvasjonen.
Søren Balteskard var en av de første som ble truffet av giftalgen: – Det gikk bare et øyeblikk, så begynte det å regne død fisk
– Det er sørgelig lite fisk igjen i de merdene, sa Søren Balteskard i Northern Lights Salmon til E24 i natt.
Oppdretterne i Nordland og Troms kan miste opptil 40.000 tonn laks, målt etter fremtidig slaktevekt, noe som kan koste aktørene 2,4 milliarder kroner, opplyste Nordea Markets til NRK tirsdag.
Krise i Grovfjord
Også andre aktører er rammet. Det er 250 innbyggere på øya Skrova, hvor selskapet Ellingsen Seafood har hovedkontor og er den største arbeidsgiveren. Selskapet har en rekke anlegg i området, og er hardt rammet av algene.
– Vi anslår at vi har mistet rundt 50 prosent av laksen – minst 2.000 tonn, sier daglig leder Line Ellingsen i Ellingsen Seafood til E24.
– Nå handler det om å få den døde fisken opp av noten. Utfordringen er å ha nok kapasitet til å kverne fisken, sier hun.
Selskapet håper at det ikke blir noen ny oppblomstring av alger som tar resten av fisken.
– Både for våre kunder, men ikke minst slik at vi kan sysselsette folk. Planen var å slakte fisk i juni, ha fellesferie i juli og starte slakting igjen i august, sier Ellingsen.
Les mer (+): For 30 år siden gjorde en giftig alge massiv skade på norskekysten. Nå herjer den igjen i oppdrettsanleggene
– Vi jobber hardt
Selskapet Nordlaks har ifølge NRK mistet 1,3 millioner fisk på et anlegg i Sør-Troms, og selskapet evakuerer laks med en brønnbåt som går i skytteltrafikk mellom Våtvika i Øst-Lofoten til Brottøya i Vesterålen.
Nordlaks har flere anlegg nær området hvor algeinvasjonen har spredt seg, men da E24 snakket med selskapet onsdag kveld var ytterligere anlegg så langt ikke rammet.
Kommunikasjonssjef i Nordlaks, Lars Fredrik Martinussen, sier at selskapet også har en prioriteringsliste for evakuering av andre anlegg, men at de vurderer situasjonen fortløpende.
– Vi har ikke noen formening om hvor langt algene har kommet, men vi jobber hardt for å få ned risikoen for at mer fisk blir rammet.
Evakuerer 1,5 millioner tonn
Øverst på listen over prioriterte evakueringsoppdrag står anlegget Våtvika som er ventet å bli tømt natt til torsdag.
For 30 år siden gjorde en giftig alge massiv skade på norskekysten. Nå herjer den igjen i oppdrettsanleggene
– Vi ser i media at dødeligheten på Rinøya, som er litt lenger ut enn lokaliteten som var dødelighet på tidligere, har tiltatt. Det virker som at prognosene stemmer, sier Martinussen.
– Vil dere fortsette å evakuere helt til dere merker algene i vannet?
– Det må være en fortløpende vurdering. Om vi ser det kommer alger må vi vurdere å avbryte, for om man får algevannet inn i båten er ikke det bra for fisken heller, sier Martinussen.
(saken fortsetter under kartet)
Rammer Cermaq-selskap
Ballangen Sjøfarm i Ofotfjorden, hvor Cermaq eier 30 prosent, er rammet i tre anlegg. Selskapet kan ha mistet 2,8 millioner laks med en vekt på rundt 3.000 tonn. Cermaq har også flere andre anlegg i området.
– Det er selvsagt en bekymring at algene kan flytte seg slik at andre anlegg blir rammet. Dersom overvåkningen av Vestfjorden viser at så er tilfelle må ulike tiltak vurderes, skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Vik Aam i Cermaq til E24 i en e-post til E24.
Det skal nå etableres en mobil lab for overvåkning av Vestfjorden i et kystvaktskip, i et samarbeid mellom Fiskeridirektoratet, Sintef og oppdrettere i området. Da slipper man sende prøver langt av gårde og kan få raskere oversikt.
– Med denne mobile laben kan vi få fortløpende svar på vannprøver i fjorden, og forhåpentligvis bedre kunne si noe om hvordan og hvor algene flytter på seg, skriver Aam.
Salangen-firmaet Salaks har opplevd laksedød på to lokaliteter i Lavangen, totalt noen hundre tusen laks, ifølge Fremover.
Gratanglaks / Kleiva fiskefarm anslår ifølge Fremover at rundt 500.000 fisk med en snittvekt på 2,5 kilo er død, det vil si totalt 1.250 tonn. Daglig leder Tore Lundberg sier til avisen Fremover at han venter permitteringer i næringen.
Slaktet tidligere enn planlagt
Oppdrettskjempen Salmar har slaktet 1.000 tonn slakteklar laks noen uker før tiden i et anlegg i Solbergfjorden i Sør-Troms, for å sikre seg mot algeinvasjonen.
– Vi har vært heldig så langt og ikke vært rammet direkte, men vi har tatt ut fisk i nærheten for å være føre var, sier Salmar-sjef Olav-Andreas Ervik til E24.
På Mortenlaks' lokalitet på Rinøyvåg i Lødingen tar fortsatt alger livet av mye fisk, skriver iLaks onsdag.
– Situasjonen er uavklart og vi har ikke full oversikt. Jeg kan ikke si noe om hvor mye av laksen som dør, men det er en betydelig mengde og situasjonen er stadig eskalerende, sier daglig leder i Mortenlaks, Tom Jarle Bjørkly, til nettstedet.
– Vi jobber hardt med å ta opp fisken og få på plass logistikken her, fortsetter han.
Bjørkly har tidligere opplyst til NRK at selskapet er forsikret, men at det likevel får en økonomisk smell på grunn av egenandel på 40 til 50 prosent.
Også andre selskaper er i faresonen etter algeinvasjonen. Blant annet har Egil Kristoffersen & Sønner satte nylig ut 700.000 smolt ved Gaukværøya i Bø, og selskapet frykter ifølge Bladet Vesterålen at algene skal nå dit.
Les mer (+): Dette er de største fiskene i Lakse-Norge