Norske butikker ut mot nye tollregler: – Torpederer næringen

På nyåret innføres regjeringens nye tollregler. Norske butikkeiere er bekymret for hva dette vil bety for den norske varehandelen.

Den norske nettbutikken Miinto og butikkjeden Høyer er bekymret for hva regjeringens nye tollregler betyr for norsk varehandel.
Ny æra for varehandel
 • Julia Kirsebom Thommessen
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre. Først kutter de 350-kronersgrensen, men vi får et kjempeproblem med varer som koster under 3.000 kroner. Dette gjør det vanskelig å drive konkurranse på like vilkår, sier Ørnulf Høyer.

Høyer, som står bak den norske kleskjeden med samme navn, referer til 350-kronersgrensen, som har gjort det mulig å kjøpe varer fra utlandet til under 350 kroner avgiftsfritt.

1. januar 2020 trer regjeringens nye tollregler i kraft. Det vil bli slutt på avgiftsfri netthandel fra utlandet, samtidig som utenlandske nettbutikker nå skal innkreve moms på varer til Norge fra første krone.

To trinn

Endringen vil skje i to trinn; 1. januar skal 350-kronersgrensen på næringsmidler fjernes, mens avgifter på andre varer, som klær, følger 1. april.

Når grensen fjernes, vil det være moms på varer fra første krone for bedriften, og forbrukeren vil kunne bestille klær for opp til 3000 kroner tollfritt.

– Med et sånt grep torpederer regjeringen handelsnæringen, sier Høyer.

Ørnulf Høyer er mannen bak butikkjeden Høyer.
Les også

Posten redd folk ikke vil hente pakker når nye momsregler trer i kraft

– Hvis ønsket er å forenkle fortollingsprosessen finnes det måter å gjøre det på uten å skade konkurransedyktigheten til norske klesbutikker, sier kommunikasjonssjef Jan Hagen i Miinto.

Den norske nettbutikken representerer 400 norske klesbutikker, og mellom 4000 og 5000 ansatte. Han sier at regelendringen er uforståelig, om regjeringen ønsker å gi norske butikker økt konkurransekraft.

Finansminister Siv Jensen (Frp) begrunnet det slik da regelendringen ble fastslått: – Med dette fjernes konkurranseulempen norske butikker har hatt fordi handel for småbeløp over nett har sluppet avgifter.

Men selv om mange har ønsket den omstridte 350-kronersgrensen fjernet, ble ikke regelendringen unisont godt mottatt:

Lavere marginer

– Det norske politikere ofte glemmer er at mange av butikkene i landet vårt er små og familiedrevet, sier Hagen til E24.

– Vi jobber tett med butikkene våre, vi kjenner eierne, og ser presset utenlandske nettbutikker representerer. Går butikkene konkurs, betyr det virkelig kroken på døren.

Regionalt nettverk-rapporten fra Norges Bank viste tidligere i år nedgang i varehandelen for første gang siden finanskrisen, og at sysselsettingen i norsk varehandel har sunket de siste årene. Høyer sier de nye reglene vil føre til tap av omsetning.

– I dag ser vi at norske klesbutikker har lavere marginer enn noen gang, sier Hagen.

– Hvis vilkårene blir så dårlige at norske merker ikke lenger kan konkurrere med utenlandske, må vi gi slipp på ideen at norsk mote er noe å være stolt av, legger han til.

Les også

For første gang siden finanskrisen opplever varehandelen nedgang

Bekymret for de minste

Høyer er egentlig ikke bekymret for egen butikk. Det er mindre aktører i klesbransjen han sier han er bekymret for.

– For mindre aktører kan dette bli den siste tingen som velter lasset. Jeg vil gjerne ha mangfold i bransjen, så det er ikke ønskelig, sier Høyer.

Han sier at om butikkene må kutte, så kan butikker gå inn i en negativ spiral.

– Det er to store kostnader for en butikk, leie- og personalkostnader. For å dekke dette må man ha avanse på varer, men dersom den går ned, må man holde kostnadene nede, sier Høyer.

– Det vil igjen kunne gå ut over kundeservice. Det blir med andre ord en negativ spiral for en bransje som allerede har hardt pressede marginer, og et tøft marked, legger han til.

I statsbudsjettet anerkjennes det at kleskjøp på nett vil bli billigere med den nye ordningen, og at det kan ha en konkurransevridende effekt, men dette ses på som nødvendighet for å få selskaper til å registrere seg i den nye registreringsordningen for merverdiavgift, VOSC-ordningen, som skal gjøre fortollingsprosessen lettere for forbrukerne.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ny æra for varehandel
 2. Ørnulf Høyer
 3. Varehandel
 4. Konkurranse
 5. Netthandel
 6. Nettbutikk
 7. Høyer

Flere artikler

 1. Boozt håper å endelig gå i pluss i Norge med nye tollregler

 2. Mener regjeringen har gjort 77-millioners regnefeil om klestollen: – Forstår ikke netthandelen

 3. Varner-familiens største kjeder mistet 283 millioner i omsetning i fjor

 4. Husk at det nå er mva på julenetthandel fra utlandet

 5. Avvikling av 350-kronersgrensen – netthandelens gravplass?