Thon trodde han skulle jobbe til han var 100 – nå åpner han for å legge inn årene

Snart 30 år etter passert pensjonsalder, er det mulig at det blir siste året med jobb for Olav Thon (96). 

OLAV THON: har alltid det lure smilet på lur. Milliardæren og eiendomsmogulen har over en nesten 80 år lang karriere bygget opp landets største eiendomsselskap.

Foto: Sindre Hopland
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Thon fylte 96 år i juni, men jobber fremdeles lange dager på kontoret.

– Jeg har heldigvis en stab som fremdeles betrakter meg som konsernsjef, sier Thon til E24.

Den norske eiendomsmogulen sier han fremdeles har siste ordet i beslutninger som skal tas i Olav Thon Gruppen som blant annet kontrollerer og forvalter 91 kjøpesentre og 80 hoteller.

På en scene uten stoler, og kun utstyrt med sine egne ben, fortalte Thon denne uken sin historie for en fullsatt sal på sitt eget hotell Thon Hotell Opera

– Når jeg nå går mot mitt 97. år, betraktes jeg nærmest som et dyr, spøker Thon til latter fra salen.

Les også

Thons kjøpesentre har sunket 695 millioner i verdi i år

Gir seg før han blir 100

Thon hadde opprinnelig tenkt å jobbe en god del år til, men åpner opp for at dette året blir det siste.

– Jeg hadde trodd at jeg skulle fortsette til jeg er 100, men nå har jeg fått noe trøbbel med knærne, det er noe ordentlig skitt, så jeg vet ikke hvor mye det vil hindre meg. Jeg har som mål om at jeg skal fullføre året, og kanskje ett eller to år til, sier han til E24 etter arrangementet.

En av Norges mest kjente eiendomsinvestorer kunne gått av med pensjon for snart 30 år siden, men ser på jobben som noe av det mest givende han gjør hver eneste dag.

Han frykter dagens unge ikke ser på arbeidet på samme måte.

– Det er noe skremmende nå til dags at man først og fremst vil passe på sine egne rettigheter til å ha fridager og reise, sier Thon og peker på ungdommen og trenden ved at flere velger seg friår etter skolegangen:

– Bevare meg vel, når man har gått på skole i 13 år, og så tar man seg en jordomseiling. Det har jeg fortjent, sier de, men de har ikke fortjent en ting, sier Thon til E24.

Thon mener arbeidsmoralen var bedre før, og mener arbeidet må være en glede i seg selv.

– Skal man skape noe, må man være villig til å ofre noe.

– Jeg tror også at dette fokuset på at man ikke gjør noe, om man ikke får godt nok betalt, er en farlig utvikling, sier en av Norges rikeste menn.

FORTALTE THON-HISTORIEN: Olav Thon holdt denne uken et foredrag om sitt forretningsliv. Helt fra han dro til Newcastle for å selge skinn, uten å kunne engelsk, til han kjøpte sine første hoteller og kjøpesentre.

Foto: Sindre Hopland

Angrer på flyplass-investering

Eiendomsmogulen Thon har gjort mange gode eiendomsinvesteringer i sin karriere.

Den første var Karl Johans gate 5-7, som i dag er kjøpesenteret Arkaden i Oslo. Eiendommen ble kjøpt for 1,7 millioner kroner.

– Det var litt av en sjanse å ta den gangen, sier Thon og fortsetter:

Les på E24+

Dette er Norges hotellkonger

– Rett etter kjøpet kom en eiendomsmegler inn på kontoret mitt og sa at jeg hadde gjort noe fryktelig dumt, og at han skulle hjelpe meg av med eiendommen, om jeg godtok et tap på 50.000 kroner, noe Thon takket pent nei til.

Arkaden er fremdeles eid av Thon, og også verdt langt mer enn 1,7 millioner kroner. Men 96-åringen nevner gjerne også de dårligere investeringene han har gjort over årenes løp.

– Å bygge Rygge flyplass, det kostet oss noen hundre millioner, det skulle jeg aldri ha gjort.

Flyplassen ble bygget med Thon og Orkla som de to største eierne, og ble senere solgt til Jotunfjell Partners etter at regjeringen innførte den omdiskuterte flyseteavgiften som førte til at Ryanair ikke lenger så det lønnsomt å drive fra flyplassen.

Da man forhandlet om Rygges fremtid, var Thon tydelig på hvor mye han ville bli kvitt flyplassen fra porteføljen.

– Jeg vil være fornøyd om jeg ikke får mer enn én krone for mine aksjer, men gjelden vil ikke vi ta noe ansvar for. Jeg har ytt nok, og er ferdig med flyplassdrift, sa Thon til Moss Avis sommeren 2016.

– Har ikke tatt like mye risiko som Kjos

96-åringen mener langsiktige investeringer er blant årsakene til at de ikke er størst på for eksempel hotelldrift i Norge.

– Bjørn Kjos, han tok en sjans, det kan gå bra, og kanskje går det ikke bra. Slike situasjoner har vi aldri satt oss i, og derfor er vi heller ikke de største i hotellbransjen.

Thon sier at både kjøpesenter- og hotellvirksomheten kom som tilfeldigheter, og gjerne fordi folk visste at han hadde penger på bok.

Han har ett tips til alle eiendomsinvestorer.

– Hvis jeg kjøper eiendom, har det alltid vært for å utvikle eiendommen. Enten at det var ledig på loftet eller i kjelleren som ved bruk kunne føre til akkurat nok leieøkning til at bankene finansierte kjøpet av den neste eiendommen, sier Thon som sier han har fulgt dette systemet fra starten.

– Det har kostet, og har vært et slit, men det har vært hyggelig, sier han om karrieren

I 2013 overførte Thon konsernet sitt til Olav Thon Stiftelsen, som har som mål å drive konsernet videre, men også årlig donere 50 til 100 millioner kroner til gode formål.

Olav Thon fikk også tid til å gifte seg i sommer:

Les også

Resultatnedgang for Olav Thon i fjor: Tjente 4,4 milliarder

Les også

Mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olav Thon
  2. Olav Thon Eiendomsselskap

Flere artikler

  1. Olav Thon gir én milliard til ny stiftelse

  2. Betalt innhold

    – Selv om han er rik, byr det ham imot å leve overdådig

  3. Thons kjøpesentre har sunket 695 millioner i verdi i år

  4. Thon mer enn femdoblet resultatet

  5. Kraftig fall for Olav Thon Gruppen – resultatnedgang på 4 milliarder