Konkurser i Norge

Franchise-eier om Gresvig-boet: – Vi håper at Sunde stikker av med det

Flere av Gresvigs franchise-eiere hadde stor tro Sunde-familiens nye planer før konkursen. – Toget skulle endelig gå i én retning, sier Kim Altmann.

SPORT PÅ SALG: Kim Altmann (t.v.), som er daglig leder for Intersport-filialen på Kleppestø senter på Askøy utenfor Bergen, selger et par rabatterte Asics-løpesko til Sigbjørn Tveitnes. – Dette er den mest solgte skomodellen i verden, forklarer Altmann.

Eivind Senneset / E24
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Denne uken ble det klart at familieselskapet O.N. Sunde har lagt inn et foreløpig bud på konkursboet til Gresvig, som de selv har vært eiere av frem til konkursen.

– Så får vi se om det kommer andre konkurrenter på banen. Det er ikke sikkert vi ender opp med selskapet, sa O.N. Sundes finansdirektør Bjørn Paulsen til E24.

Franchisetager Kim Altmann, som eier Intersport i Kleppestø og Laksevåg i Hordaland, håper at Sunde-familiens bud blir akseptert.

– Vi håper at Sunde stikker av med det, sier Altmann til E24.

– Hva tror du skjer med franchise-eierne hvis en konkurrent kjøper boet?

– Da har vi et problem alle sammen. Frykten er at vi må begynne å bestille varer direkte fra leverandørene. Men det er begrenset hvem som faktisk har råd til å kjøpe boet og ikke bare viser interesse for å få oppmerksomhet. Det er tøft over hele linjen i sportsbransjen.

Les på E24+

Disse kan ta over Gresvig

– Klokkertro på handlingsplanen

Altmann stiller seg svært positivt til handlingsplanen som ble utarbeidet i forkant av konkursen. Planen innebar blant annet at butikker med merkevaren G-sport og G-Max skulle bli en del av den internasjonale merkevaren Intersport.

– Jeg har klokkertro på handlingsplanen, som var på et helt annet nivå enn før, og folkene som var der. Toget skulle endelig gå i én retning, og alle skulle følge det, sier Altmann.

Les også

G-sport legges ned – Gresvig satser på Intersport

FRYKTER U-SVING: Kim Altmann frykter at en ny eier snur planene for Gresvig-kjeden på hodet.

Eivind Senneset / E24

Butikkeieren mener planene vil gjøre det enklere for Gresvig-kjeden å samkjøre vareinnkjøp, prising og markedsføringskampanjer ut mot kundene.

– Derfor håper jeg at planene blir iverksatt. En full U-sving hadde ikke vært bra, så jeg håper Sunde fortsetter, men vi er selvfølgelig veldig nervøse og spent på det.

XXL er blant konkurrentene som har vist interesse for Gresvig-boet. Sport Outlet har også vært i kontakt med bostyrer.

O.N. Sunde har lånt ut 600 millioner kroner til Gresvig, og hensynet til å sikre denne fordringen har altså vært en viktig årsak til at den tidligere eieren legger inn et bud.

Les også

XXL-eieren snuser på Gresvig-boet: Åpner for å kjøpe butikker, varelager eller hele boet

– Har nok vært for stor frihet

Sportskjeden Gresvig Retail Group har eid rundt 100 butikker som ble omfattet av konkursen. I tillegg har kjeden rundt 100 franchisebutikker under paraplyen sin som ikke er omfattet.

Én av franchise-eierne som har fortsatt som før er Erik Sakshaug, som eier og driver tolv butikker under merkevarene G-Sport og Intersport i Trøndelag, på Helgeland og i Mosjøen.

I likhet med Kim Altmann har Sakshaug stor tro på planene som ble lagt før konkursen. Han mener derfor at det ville vært en god løsning dersom Sunde stikker av med Gresvig-boet.

– Det ble lagt en del planer av den nye ledelsen før den dårligere vinteren ble dråpen for Gresvig, men disse hadde ikke blitt implementert i markedet ennå. Planene handlet om hvordan fremtidens Intersport skal se ut, blant annet om å finne en god balanse mellom fysisk butikk og digital satsing, der Gresvig har hatt en altfor liten andel, sier Sakshaug.

Sakshaug er enig i at kjeden er nødt til å samle seg mer om én retning.

– Vi må i større grad operere som én kjede enn det franchisene i Gresvig har gjort. Det har nok vært for stor frihet.

Les også

Swix-eier om Gresvig-konkurs: – Tror ikke det vil påvirke oss

HOLDER KOKEN: Erik Sakshaug eier og driver en rekke frittstående sportsbutikker som ikke blir direkte berørt av Gresvig-konkursen.

Privat

Vil bygge en grunnmur av basisvarer

Sportsbransjen i Norge har slitt med svake salgstall og fulle varelagre. Sakshaug opplever at Gresvig har slitt med å skaffe nye og riktige varer, noe som har ført til at franchise-eierne har fått lov til å hente inn en del varer selv.

– Det har ikke vært rasjonelt at man har hatt en spredning på 20–30 merker på en del av sortimentet. Det må gjøres en del valg på kjedenivå på basisvarer som har samme funksjon, sier Sakshaug.

– Når 60–80 prosent av omsetningen kommer fra 20 prosent av sortimentet, må vi kjøpe inn disse varene, for eksempel hvite T-skjorter eller svarte strømper, i fellesskap for å bygge en grunnmur. Så kan butikkene spesialisere seg på toppen. Ellers er det ikke en bærekraftig modell.

– Føler du at franchise-eiere har blitt presset til å ta imot gamle varer fra sentralt hold?

– Når grossist gjør feilkjøp kan vi si at vi tar et parti hvis vi får en rabatt på det. Det synes jeg Gresvig har vært fair på. Det er i liten grad blitt dyttet varer på oss. Det har skjedd, men ikke påvirket oss i stor grad.

Les på E24+

Sportsbransjens joker spiser av et skjelvende marked: Vil mer enn doble antall butikker

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Sportsbransjen
 3. Detaljhandel
 4. Intersport
 5. G-sport
 6. XXL
 7. Sport Outlet

Flere artikler

 1. Franchise-eier om Gjelsten og Sundes Gresvig-kjøp: Trenger avklaringer før jeg kan juble

 2. Intersport mister en av de største franchise-butikkene til konkurrenten

 3. Intersport mistet bare tre franchiser etter konkursen – sjefen trodde flere ville glippe

 4. Gjelsten og Sunde tar med seg mellom 40–60 butikker videre

 5. Betalt innhold

  Bare to av ni Gresvig-butikker i Vestland er med i planene til de nye eierne