Norsk sjømateksport passerer 100 milliarder denne uken

Aldri tidligere har Norge eksportert mer sjømat.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
Publisert:,

Etter at sjømateksporten i fjor stoppet på 99 milliarder kroner, har det lenge vært et spørsmål om man vil passere den «magiske» grensen på 100 milliarder kroner i år.

I løpet av de nærmeste dagene vil nettopp det skje, opplyser Norges sjømatråd og Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding tirsdag kveld.

– Denne uka når vi en viktig milepæl for Norge. 2019 vil gå inn i historiebøkene som det året sjømateksporten bikket 100 milliarder kroner. Det er gode nyheter, for sjømatnæringen skaper aktivitet og jobber i hele landet, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik i en uttalelse.

Les også

Les også: Trippelrekord for norsk lakseeksport

– Opplevd betydelig vekst i etterspørselen

Ved utgangen av november var den totale sjømateksporten i år på 2,4 millioner tonn sjømat, til en verdi av 97,7 milliarder kroner.

– Forbrukeren vil ha sunn og bærekraftig mat av høy kvalitet. Som verdens nest største eksportør av sjømat ser fremtiden lys ut for sjømatnasjonen Norge, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges Sjømatråd.

Den nye rekorden markerer samtidig slutten på et tiår med kraftig vekst for norsk sjømateksport. Fra 2010 har eksporten av sjømat fra Norge doblet seg i kroner og øre.

– Vi har fått bedre betalt for den fantastiske sjømaten vår og har opplevd en betydelig vekst i etterspørsel. Det har vært en prisvekst i norske kroner for flere arter, for eksempel har verdien av norsk lakseeksport økt med 129 prosent siden 2010, sier Larsen.

Les på E24+ (for abonnenter)

E24+: Norges «ukjente» oppdrettsrikinger

Eksporterer mer til Kina

Svak krone er også noe som trekkes frem som en av årsakene til at sjømateksporten har steget så mye. Dette er naturlig nok godt nytt for eksportører som da får bedre betalt i norske kroner.

Rundt to tredjedeler av norsk sjømateksport havner på matbordet rundt om i Europa, der Frankrike er det viktigste enkeltmarkedet.

I tillegg øker eksporten til asiatiske land, der Kina står i en særstilling. Eksporten er hittil i år på 4,7 milliarder kroner, noe som er en økning på 1,2 milliarder kroner fra 2018.

Pressemeldingen fra Sjømat NorgePressemelding fra Næring- og fiskeridepartementet